ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Här är 99 sätt att konsumera mer hållbart

Jonna Elofsson Bjesse · 23 Nov 2018
Uppdaterad 23 Nov 2018
Jonna Elofsson Bjesse tipsar om 99 presenter som är snälla mot miljön.

Jonna Elofsson Bjesse tipsar om 99 presenter som är snälla mot miljön. Foto: Privat, Unsplash


Om alla levde som svenskar skulle vi behöva fyra jordklot. Det är tre jordklot för mycket – så strunta i prylhetsen inför julafton i år. Byt ut black friday mot en köpfri dag i stället. Det finns 99 sätt att konsumera mer hållbart – det gäller i dag, inför julafton och året runt:

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

1. Tänk inget NYP! Det vill säga köp inte nyproducerade varor.2. Fundera på om du verkligen behöver det du tänkt köpa, om svaret är ja: ställ frågan igen och blir slutsatsen ja – kan du införskaffa det på ett schysstare sätt?3. Ge bort en tjänst i stället, varför inte en massage från en lokal egenföretagare?4. Ge bort en massage som du själv utför.

Ge någon en avslappnande massage.
Ge någon en avslappnande massage.Foto: Pixabay

5. Årets julklapp 2018 är second hand-plagget, ge bort ett sådant i år.6. Minska på antalet julklappar – en per person räcker gott och väl.7. Prata ihop er i familjen, kanske är det dags att utmana er med julklappsfritt i år?8. Ge bort biobiljetter.9. Anordna ett besök på en 4H-gård med familjen eller vänner.10. Ge bort en vegetarisk matlagningskurs.11. Ge bort något ätbart.12. Ge bort ett medlemskap/donation till valfri miljöorganisation.13. Ge en upplevelse, kanske att gå på nöjespark i sommar?

Vem skulle inte uppskatta ett besök på en nöjespark?
Vem skulle inte uppskatta ett besök på en nöjespark?Foto: Karin Lundin

14. Ge en digital prenumeration på en streamingtjänst.15. Ge bort en kurs i att sy, så att personen kan lära sig fixa sina gamla kläder.16. Skänk alla julklappspengarna till organisationer som hjälper hemlösa, det finns många sådana initiativ kring jul.17. Gå ihop några vänner eller familjen och volontärarbeta – till exempel i soppkök eller på djurhem.18. Bjud någon på en språkkurs.19. Presentkort hos skräddare för att sy om plagg i stället för att slänga, finns även online.20. Till växtälskare: ge bort en stickling.21. Gör egen kryddblandning/sylt/glögg/saft/pesto/torkad egenplockad svamp.

Ge bort en fin burk med hemmagjord pesto – enkelt, billigt och uppskattat.
Ge bort en fin burk med hemmagjord pesto – enkelt, billigt och uppskattat.Foto: Pixabay

22. Presentkort hos skomakare.23. Bjud på spakväll/helg/spadag hemma.24. Bjud med på konsert.25. Ge bort en menskopp till de som inte känner till alternativet.26. Ge en bärkasse av återbrukad textil som kan återanvändas istället för plastpåsar.

27. Ge en hemmagjord badbomb/badsalt eller body scrub (googla fram recept och slå in fint).28. Bjud någon på inspirationsföreläsning om hållbarhet.29. Erbjud att tvätta någons bil.30. Ge en flergångsmugg.31. Ge en kompost.32. Erbjud dig vara barnvakt/husdjursvakt.

Nämn en småbarnsförälder som inte skulle bli glad av lite egentid ibland.
Nämn en småbarnsförälder som inte skulle bli glad av lite egentid ibland.Foto: Pexels

33. Ge bort medlemskap på ett museum, de brukar gälla ett helt år.34. Rita/måla ett personligt konstverk.35. Ge ett presentkort på second hand.36. Ta med på second hand-runda, hjälp din vän hitta fynd och lova att vara bärhjälp.37. Ge en adventskalender med gamla roliga bilder på er.38. Ge en flergångsvattenflaska.

quotation startMinska på antalet julklappar – en per person räcker gott och väl.quotation end

39. Hyr kläder på ett klädbibliotek.40. Anordna en klädbytarkväll med dina polare.41. Ge bort en reparation på elektronikprylar.42. Ge bort presentkort på cykelreparation.43. Gör en megainsats för miljön – köp en begagnad dator eller mobil (finns med garanti!).44. Gör egna servetter av gammalt linne eller lakan.

Har du också gamla lakan eller gardiner som ligger och samlar damm? Gör servetter av dem och ge bort.
Har du också gamla lakan eller gardiner som ligger och samlar damm? Gör servetter av dem och ge bort.Foto: Pixabay

45. Ge bort en hållbar investering som aktier eller fonder – kolla Fair finance guide och Fondkollen.46. Smycken av återvunnet guld och silver.47. Återanvändningsbara ljuskoppar för värmeljus.48. Ge bort ett gammalt pussel som ni pusslar ihop genom mörka januari.49. Prenumeration på vegetarisk matkasse.

50. En kokbok med egna recept på matrester.51. Ge bort dina utlästa böcker och slå in i ett fint paket.52. Ge bort presentkort hos frisör.53. Ge bort en middag som du lagar själv.54. Laga extra matlådor och ge bort till någon som har det stressigt.55. Putsa fönster hos en kompis som julklapp.

Äta bör man, annars…. Så bjud någon du tycker om på en härlig middag.
Äta bör man, annars…. Så bjud någon du tycker om på en härlig middag.Foto: Unsplash

56. Hjälp till att rensa dina föräldrars förråd – tråkigt för dig, men uppskattas av mottagaren!57. Skriv ut din väns bästa instagrambilder och rama in med vintageramar.58. Ge bort en kurs i silversmide, eller gå en själv och gör nästa års klappar där.59. Plocka ekollon och plantera dem i fina krukor. Googla fram hur man får fram de finaste ekträden.60. Gör din vän till världsförälder genom att skänka bort en viss summa varje månad i din väns namn.61. Planera en resa ihop, kanske med tåg nästa sommar?

quotation startGör din vän till världsförälder genom att skänka bort en viss summa varje månad i din väns namn.quotation end

62. Namnge en stjärna på himlen efter någon du håller kär.63. Plantera ett träd (eller flera) åt någon, googla fram en organisation som jobbar med det.64. Fråga din väns idol om de kan spela in ett personligt meddelande till hen.65. Skriv och sjung en låt för din käraste.66. Gör en cover på er favoritlåt och spela in en rolig musikvideo.67. Gör en termos varm choklad och ta med någon till ditt favoritställe, överraska med vinterpicknick på platsen.

Varm choklad och vinterväder går hand i hand. Bjud med någon du tycker om på utomhuspicknick.
Varm choklad och vinterväder går hand i hand. Bjud med någon du tycker om på utomhuspicknick.Foto: Pexels

68. Lär dig sticka och ge bort en halsduk (Psst! Du kan behöva påminna dem om att det är tanken som räknas!).69. Erbjud dig skotta snö hela januari.70. Hjälp någon med deras kommande flytt.71. Bjud på middag på en av restaurangerna som lagar mat på rester.72. Gå på möbelworkshop ihop och lär er hotta upp gammal tråkig inredning.73. Ta med någon på vintage-turné genom Sverige i sommar.

74. Ge bort planteringsjord som görs av återvunnet park- och trädgårdsavfall.75. Ge en hemmagjord ansiktsmask.76. Skriv upp er tillsammans på en onlinekurs i hållbarhet.77. Hyr eller ”streama” inredning och design möbler istället för att köpa nya. Japp, det finns företag som gör sådant!78. Ge bort en klimatkompensering för någons resa.79. Gör en scrapbook utav era gemensamma minnen, kanske bilder, låttexter, festivalarmband och biobiljetterna från er första film.

En scrapbook är ett perfekt sätt att bevara minnen på. Foto: Unsplash
En scrapbook är ett perfekt sätt att bevara minnen på. Foto: UnsplashFoto: Unsplash

80. Ge bort en get till utsatta familjer som lever i fattigdom, leta fram sådana initiativ på nätet.81. Buda på Musikhjälpens auktioner (Musikhjälpen pågår 10–16 december och årets tema är ”Alla har rätt att funka olika”.)82. Ge bort ett begagnat snålspolande duschmunstycke. Det kan halvera vattenmängden och kostnaden.83. Ge bort en begagnad vattenkokare. Mer energisnålt än att koka på platta.84. Köp en solcellsladdare till teknikjunkien.

quotation startBjud på hemmabrunch en gång i månaden hela 2019.quotation end

85. Hugg ved åt någon! En uppskattad present för många, samtidigt som du får ett rejält träningspass på köpet.86. Ge bort ett abonnemang på en ljudbokstjänst.87. Erbjud dig att bygga ihop, eller bygga om någons Ikea-möbler.88. Bjud på hemmabrunch en gång i månaden hela 2019.89. Köp ett katastrofpaket. Det finns organisationer som ger bort paket till familjer och barn på flykt världen över. Sök mer info på nätet!90. Erbjud din vän att planera och styra upp hens nästa födelsdagsfest.91. Ge bort teaterbiljetter.

Ge bort biljetter – eller ta med någon du tycker om på en teaterföreställning.
Ge bort biljetter – eller ta med någon du tycker om på en teaterföreställning.Foto: Unsplash

92. Erbjud någon att hjälpa till med garderobsrensning och hjälp till att skänka bort eller sälja det de inte vill ha.93. Ge en hemmagjord handkräm.94. Erbjud att hjälpa någon klara sin kurs genom att vara läxhjälp nästa termin.95. Erbjud någon att bli deras personliga tränare hela nästa år genom att dra med dem på träning, ta med mellanmål, hämta och lämna dem hemma och peppa hela tiden.96. Organisera en leksaksbytardag åt de du känner som har barn. Alla tar med tio leksaker var som de kan byta mot nya leksaker på plats.97. Ge bort en digital prenumeration på en dagstidning så personen kan läsa alla artiklar som är låsta bakom betalvägg.98. Erbjud dig att måla om hemma hos någon som bara inte orkar ta tag i det.99. Gå ihop ett gäng och ge bort en hotellnatt till småbarnsföräldrar och passa deras ungar den natten.

Jonna Elofsson Bjesse, kommunikationsansvarig på Medveten Konsumtion

pil
Om skribenten:

Medveten Konsumtion är en oberoende ideell förening. De vänder sig till svenska konsumenter för att uppmärksamma den svenska konsumtionens globala miljökonsekvenser och vill ge tips och råd för hur privatpersoner kan konsumera mer hållbart med de verktyg som finns redan i dag.

De är också talespersoner för informationskampanjen en köpfri dag (buy nothing day) som är ett alternativ till och infaller på samma dag som black friday, samt kampanjen white monday. Där lyfter de fram cirkulära alternativ från företag som gör det enkelt att laga, hyra och återanvända prylar, som en motpol till black fridays köphets.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonna Elofsson Bjesse
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro