ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Har funktionsnedsatta barn inte rätt till sina föräldrar?

Katarina Gustafsson · 11 Feb 2019
Uppdaterad 11 Feb 2019

Foto: Privat, Unsplash


Vi är en enorm grupp i Sverige, fast vi är längst ner i hierarkin och har inte något människovärde, skriver Katarina Gustafsson, som själv lever med personlig assistans sedan 1996.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När barn med funktionsnedsättningar föds får föräldrarna dels ta sorgen att inte få ett friskt barn, sedan kampen om hjälp till sina barn. Den ena föräldern behöver kanske gå ned i arbetstid i början för att hjälpa till att ta hand om sitt barn, få hjälp i hemmet av personlig assistans eller habilitering.

quotation startSjälvklart vill familjen bo med barnet och det borde vara en rättighet i Sverige.quotation end

Det är inte som att få ett friskt barn som du är hemma med som börjar på dagis, förskola och skola. Nej, dessa barn måste kanske ha olika hjälpmedel och bostaden måste anpassas beroende på funktionsnedsättning. Även dagis måste eventuellt anpassas, personal måste få utbildning och information om barnet. Oftast behöver barnet ha assistent på dagis och i skolan, anpassad skolgång och även barnets fritid måste fungera. När barnen blir äldre börjar deras egen kamp mot myndigheterna. Självklart vill familjen bo med barnet och det borde vara en rättighet i Sverige.

Vi som blir funktionsnedsatta i vuxen ålder börjar vår kamp senare. Du måste själv söka eller få kunskap om olika rättigheter via till exempel en handikapporganisation. Självklart vill man bo och leva med sin partner och sina barn och även de behöver få stöd och hjälp när en vuxen blir funktionsnedsatt. För att bo kvar i hemmet krävs många gånger bostadsanpassning, kanske personlig assistans, olika hjälpmedel, färdtjänst och så vidare.

Fram till i våras cirka 14 500 människor i Sverige.Vi är den grupp som myndigheterna tar tid på för att se hur lång tid det tar att gå på toaletten, duscha, torkas och klä på sig, trots att vi själva uppgett vad vi behövt hjälp med samt hur lång tid det tar. skedde omprövningarna vartannat år tills den funktionsnedsatte dog. Detta var verkligheten för Men regeringen stoppade omprövningarna tills vidare efter påtryckningar.

kastades in i gaskamrarnaVi är en enorm grupp i Sverige, fast vi är längst ner i hierarkin och har inte något människovärde. Vi var bland de första som under andra världskriget, vi kastas fortfarande bort i många länder och dör som spädbarn för att vi inte anses ha något värde. Vi är de som hamnade i fattigstugorna och under mitten på 1900-talet placerades på institutionerdär vi levde ett fruktansvärt liv med tunga medicineringar och övergrepp. Vi är de som staten och kommunerna bara tycker kostar en massa pengar.

quotation startVi är de som staten och kommunerna bara tycker kostar en massa pengar.quotation end

två timmars assistans per dagska inte få personlig assistansneuropsykiatriska funktionsnedsättningar och psykiska sjukdomarSå, var är våra rättigheter i dag? Nu föreslår staten att vi ska få utöver grundläggande behov. Barn upp till 16 år och inte även de med får försämrat stöd. Vad innebär det då?

Jo, att många inte kommer att kunna bo kvar hemma, barn kan komma att tvingas flytta från sina familjer och till institutioner.  Hur kan vi inte ha dessa rättigheter? Eller har funktionsnedsatta barn inte samma rätt till sina föräldrar? Har vuxna funktionsnedsatta inte rätt till eget boende?

Vad blir samhällets kostnader när familjer splittras eller när vi förlorar möjligheten att leva som alla andra? Kommer det att finnas resurser som kan ta hand om alla dessa människor, kommer självmordsstatistiken att öka? Vem är det som ska betala om LSS-utredningens förslag går igenom?

Vi funktionsnedsatta människor för en kamp mot svenska myndigheter hela våra liv och många orkar inte eller vågar inte göra sin röst hörd. Därför skriver jag för många av oss.

Katarina Gustafsson

pil
Om debattören:

Ålder: 52 år.

Ort: Oxelösund.

Gör: Egen företagare/Förtidspensionär. Har haft personlig assistans sen 1996 pga en genetisk muskelsjukdom.

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro