ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Ingen ska behöva lära sig att leva med "mensvärken"

Heidi Nesset · 21 Feb 2017
Uppdaterad 21 Feb 2017
Jag bär på en konstig skam för att min kropp inte kan hantera något så biologiskt "kvinnligt" som mens och känner ofta en ilska över attityden jag mött som endometriospatient inom sjukvården, skriver Heidi Nesset.

Jag bär på en konstig skam för att min kropp inte kan hantera något så biologiskt "kvinnligt" som mens och känner ofta en ilska över attityden jag mött som endometriospatient inom sjukvården, skriver Heidi Nesset. Foto: Privat/Daniel Kochanski/TT


Vi är många som ibland känner oss så himla små när vår smärta nedgraderas till "bara mensvärk. För det är inte alltid bara mensvärk. Vi måste helt enkelt prata mer om endometrios, skriver Heidi Nesset.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag vet inte varför, men jag känner mig ofta obekväm med att berätta om sjukdomen som för 8 år sedan blev en del av mitt liv. Det är liksom lite för privat och skämmigt att ens mens inte riktigt beter sig som den ska. Jag vet att jag inte är ensam, att vi är många som har så förbannat ont och ibland känner oss så himla små när vår smärta nedgraderas till ”bara mensvärk”. För det är inte alltid bara mensvärk. Vi måste helt enkelt prata mer om endometrios.

Endom…va?Ja, ungefär så låter det i de flesta fallen när jag nämner den kroniska sjukdom som drabbar ungefär en tiondel av alla som menstruerar. E-n-d-o-m-e-t-r-i-o-s.

Gränsen för vad som är uthärdlig mensvärk är ju såklart individuell, men när du har så ont att du inte kan gå till skolan eller jobbet, då är det inte okej. Eller när din syster/kompis/flickvän tvingas ta Alvedon nonstop i en vecka och någons dotter gråter på toaletten för det gör för ont, då är det inte alltid ”bara mensvärk”. Symptom som feber, ont vid sex, mellanblödningar och rikliga blödningar kan alla tyda på endometrios. Det finns hjälp att få, en hjälp som för många drabbade är oumbärlig för att kunna leva sitt liv som man vill.

Jag bär på en konstig skam för att min kropp inte kan hantera något så biologiskt ”kvinnligt” som mens och känner ofta en ilska över attityden jag mött som endometriospatient inom sjukvården. Det är framför allt här som skon klämmer, själva grejen att en förutom att ha förbannat ont, även ofta måste ansvara för sin egen kamp för rätten att få hjälp. Det är så viktigt för ens egen lindring att få känna att en blir lyssnad på och att över huvud taget bli tagen på allvar.

Det finns en okunskap kring endometrios i vården. Bara ett av många exempel är att jag från flera läkare har fått rådet att bli gravid, eftersom graviditet ”är det bästa medlet mot endometrios” då mensen under graviditeten uteblir. Wow. Tack för tipset, men kombinationen endometrios och graviditet är för många inte en självklarhet och därför borde en kanske tänka efter en extra gång innan det föreslås som en ”lösning” för patienten.

Sedan jag fick min diagnos har jag genomgått två operationer, testat en rad olika p-piller och andra hormonbehandlingar och tagit så starka värktabletter att jag somnat i de konstigaste situationerna.I skrivande stund är jag i slutskedet av mitt snart 34-åriga livs andra konstgjorda klimakterium för att skjuta undan mensen så långt som möjligt. Men mellan ”knivhuggen” i magen, värktabletterna och de hormonfyllda tårarna känner jag mig också stärkt i tanken på att vi är många som tillsammans kämpar för rätten till att vår så kallade mensvärk ska tas på allvar. Det händer saker även om det går långsamt. Endometriosteam på sjukhus har bildats och i endometriosforum i sociala medier stöttas det så vackert. Där tipsas det hej vilt och råden flyger mellan kommentarsfälten från alla sorters människor som möts i ett gemensamt lidande.

Det är inte alltid det hjälper med en Alvedon. Det går inte alltid över och ”det är väl bara lite mensvärk” är inget en ska behöva lära sig att leva med. Till dig som har extra ont – boka en tid hos en gynekolog och berätta om dina smärtor. Ge dig inte förrän du får den hjälp du behöver för att kunna må så bra som möjligt.

Heidi Nesset

pil
Fakta om debattören:

Ålder: 34 år.Ort: Berlin.Sysselsättning: DJ och pluggar tyska.

pil
Fakta om debatten:

• Endometrios innebär att celler som liknar livmoderslemhinna hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen i kroppen, främst på organ i buken. Det orsakar ofta inflammation i buken som kan leda till smärta ärrvävnad och sammanväxningar.

• Ungefär var tionde person som har mens har endometrios.

• Hos en del läker endometrios ut av sig själv, men det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

Källa: Källa: 1177.se, Endometriosföreningen

LÄS MER
Quiz: Hur mycket kan du egentligen om mens?
klar

Artikellänk är kopierad

Heidi Nesset
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro