ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag är inte en sämre mamma för att jag är det på egen hand

Linda Johansson · 1 Feb 2019
Uppdaterad 1 Feb 2019
Vårdens fördomar kan hindra ensamstående kvinnors barnlängtan, skriver Linda Johansson.

Vårdens fördomar kan hindra ensamstående kvinnors barnlängtan, skriver Linda Johansson. Foto: TT, privat


För snart tre år sen genomfördes en lagändring som gav ensamstående kvinnor samma möjlighet till assisterad befruktning som gifta par, registrerade partners och sambor. Trots det möts många ensamstående kvinnor av fördomar, skriver Linda Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ensamstående kvinnor med en stark barnlängtan möts av fördomar inom vården och på många håll i landet likställs begreppet ”ensamstående” med ”singel”. Kvinnorna riskerar bli utan hjälp och flera upplever att de i kontakt med vården blivit kränkta. En utbredd begreppsförvirring, rättslig okunskap och förutfattade meningar ser ut att ligga bakom.

”Jag tordes absolut inte berätta för kuratorn jag fick möta att jag dejtade en person, då hon var väldigt tydlig med att en måste va singel. Jag hade dejtat personen i en månad och varit singel i över tre år.” – Kvinna 28 år, region Gävleborg.

Bakgrunden är att det för snart tre år sen genomfördes en lagändring som gav ensamstående kvinnor samma möjlighet till assisterad befruktning som gifta par, registrerade partners och sambor.

quotation startTvärtom kan en kvinna både dejta, ha ett aktivt sexliv och vara särbo samtidigt som hon är ensamstående.quotation end

I lagen står att en kvinna är att betrakta som ensamstående om hon inte är gift, registrerad partner eller sambo. Inte någonstans står det i lagen eller i förarbetena till lagändringen att en kvinna måste vara singel. Tvärtom kan en kvinna både dejta, ha ett aktivt sexliv och vara särbo samtidigt som hon är ensamstående.

”Jag hade med mig en killkompis som stöd vid ett besök. Läkaren frågade mig om han var en sexkompis. En sjuksköterska gav mig även under utredningsskedet sexförbud från det att jag blev godkänd.” – Kvinna 36 år, region Skåne.

Att kvinnan själv uppger att hon inte är sambo, registrerad partner eller gift i kombination med ett utdrag från Skatteverket borde vara ett fullgott underlag för vårdgivaren att ta ställning till. Enligt Socialstyrelsen är en fördjupad utredning bara aktuell om det finns en misstanke om en relation eller om en ensamstående kvinna nyligen separerat. Enligt lagen då endast om kvinnan är, eller nyligen har varit gift, sambo eller registrerad partner.

Av lagen framgår även att läkaren i en särskild prövning ska bedöma den ensamstående kvinnans förmåga att som ensam förälder kunna tillgodose barnets behov utifrån ett medicinskt, socialt och psykologiskt perspektiv. Av vad som framgår av förarbetena till lagändringen och syftet med prövningen kan frågor om kvinnans relationsstatus inte heller direkt härledas till den prövningen.

”Min kurator frågade mig under utredningen om jag avsåg leva i en parrelation framöver och konstaterade när jag svarade ‘ja’ på frågan att det var bra utifrån ett barnperspektiv” – Kvinna 33 år, Uppsala läns landsting.

Trots det vittnar i dag flera kvinnor om att de förutsätts vara ”singel”, att de förväntas avstå från sexuella relationer och att det trots allt är bättre för barnet om kvinnan på sikt har för avsikt att leva i en parrelation.

Den inställning som kommer till utryck inom vården speglar en föråldrad syn på föräldraskapet. Men det verkar inte bättre än att det dessutom rör sig om fördomar. Det går bland annat att se i de remissvar som föregick lagstiftningen. Där efterlystes en större möjlighet till fördjupad utredning av den ensamstående kvinnan med hänvisning till barnets bästa. En önskan som avvisades av lagstiftaren med hänvisning till att argumentet saknar stöd i befintlig forskning.

quotation startDen inställning som kommer till utryck inom vården speglar en föråldrad syn på föräldraskapet.quotation end

Utgångspunkten får aldrig vara att ensamstående kvinnor slentrianmässigt har oskyddat sex, ljuger eller inte kan ha bekanta utan att för den sakens skull gifta sig, bli sambos eller registrera ett partnerskap. Det är av yttersta vikt att utredningen inte genomförs mer omfattande än vad som är nödvändigt. På så sätt undviks att den enskildes integritet kränks och rättssäkerheten säkerställs. Att bli förälder som ensamstående är redan en långdragen, tuff och känslomässig process som det är.

Linda Johansson

pil
Om debattören:

Ålder: 33 år.Gör: Mamma på egen hand.Bor: Västmanlands län.

pil
Om citaten:

Citaten i debattartikeln är hämtade från en sluten Facebook-grupp för ensamstående kvinnor med barnlängtan. Kvinnorna har godkänt att citaten publiceras. 

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro