ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag är stolt över att vara en crazy cat lady”

Charlotte Signell · 14 Dec 2018
Uppdaterad 14 Dec 2018
"För mig är det positiva med att vara en kattkvinna att jag alltid har två självständiga individer i mitt hem som har mig som idol. Det är fett bekräftande för egot!", skriver Charlotte Signell.

"För mig är det positiva med att vara en kattkvinna att jag alltid har två självständiga individer i mitt hem som har mig som idol. Det är fett bekräftande för egot!", skriver Charlotte Signell. Foto: Unsplash


Jag behöver inga män. Jag behöver bara mina katter, skriver Charlotte Signell.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Den första tiden i livet spenderade jag bokstavligt talat sovande med en fet hankatt i vaggan. Genom hela mitt liv har jag alltid haft en till två katter. Inte fler. Man vill ju inte bli en sådan där galen kattkvinna.

Det finns två kvinnostereotyper vi älskar att förakta. Den första är den galna kaninkokerskan. Den andra är den galna kattkvinnan, ”crazy cat lady”. Som kvinna över 30, singel, barnlös, med psykisk ohälsa och drömmar om att flytta till ett torp i skogen kvalar jag direkt in i den andra kategorin. Den första också vid närmare eftertanke men det pratar vi inte mer om.

quotation startDen galna kattmannen hånas inte lika friskt men jag har en killkompis som köpte en pläd för 2 000 kr till sin katt…quotation end

Jag undrar varför just den galna kattkvinna blivit så hånad och bespottad genom tiderna? I ett legendariskt avsnitt av Sex and the city flyttar Miranda in i en ny lägenhet och får veta att den tidigare ägaren hittades död med halva ansiktet uppätet av sin katt. Miranda börjar krisa över sin ensamhet och övermatar sin katt Fatty. Man vill ju inte vara den som sitter där på ålderns höst med tio katter som enda vänner.

För mig innebär livet med katter kärlek och glädje. Jag har ingen aning om vad de tänker, om de ens tänker, men tycker mig kunna kommunicera kärlekens språk med dem. De sover på min mage när jag har mensvärk, väcker mig på mornarna och finns där när jag är nere. ”Katter räddar liv” sa en kompis och syftade på att hon har många vänner vars livskvalitet förbättrats avsevärt på grund av katter. Jag tycker katter är bäst. Vi bråkar aldrig eftersom vi aldrig pratar med varandra och kommunicerar utan ord, katterna ger mig närhet och kärlek. Jag har alltid någon som kollar på serier med mig. De är alltid hemma så jag slipper känna mig ensam efter en hård dag. För mig är det positiva med att vara en kattkvinna att jag alltid har två självständiga individer i mitt hem som har mig som idol. Det är fett bekräftande för egot! Jag behöver inga män. Jag behöver bara mina katter.

Den galna kattmannen hånas inte lika friskt men jag har en killkompis som köpte en pläd för 2 000 kr till sin katt… De senaste åren har dock kattkvinnan fått en upprättelse. Kedjorna trycker t-shirtar med katter och tryck som ”cat lady”. Vi lägger stolt upp bilder på våra älsklingar i sociala medier. Man kan säga att katten till och med är trendig inom modebranschen. Chanels egen Karl Lagerfelds katt Chopette är ett varumärke i sig med en Wikipediasida och Instagramprofil.

Så här när det går mot vinter tror jag det är viktigt att skänka en extra tanke åt hemlösa katter. Enligt Djurskyddet finns det ca 100 000 hemlösa katter i Sverige. Under kallare tider fryser många av dessa ihjäl, får förfrysningsskador och katthemmen blir överfulla. Lagarna är otydliga och många viftar bort problemet.

Men mitt tips är att skicka ett bidrag till katthemmen eller adoptera gärna en katt från ett katthem. Personligen hoppas jag på att få dela resten av mitt liv med katter.

Som djurrättskämpen Brigitte Bardot sa: Jag gav min skönhet och ungdom till män. Nu ger jag min visdom och erfarenhet till djur.

Charlotte Signell

pil
Om skribenten

Ålder: 37 år.Bor: Stockholm.Gör: Skribent.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Charlotte Signell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro