ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag har varit "äckligt smal" och vet att thin shaming inte finns

Sara Dahlström · 29 Aug 2017
Uppdaterad 29 Aug 2017
"På bilden till vänster var jag en sådan som kallades för 'äckligt smal'. På bilden till höger, som är tagen för någon vecka sedan, äter jag inte ens hälften så många kalorier som jag gjorde på bilden till vänster."

"På bilden till vänster var jag en sådan som kallades för 'äckligt smal'. På bilden till höger, som är tagen för någon vecka sedan, äter jag inte ens hälften så många kalorier som jag gjorde på bilden till vänster."


"Jag har varit på 'den andra sidan'. Då var jag en sådan som kallades för 'äckligt smal'. Hade du frågat mig då hade du fått höra att thin shaming definitivt existerade. Men det finns en skillnad: det finns inget strukturellt förtryck mot smala", skriver Sara Dahlström.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det här är ett ämne som jag inte alls vill ta upp eftersom jag kan tänka mig att många av er som läser kommer känna sig förminskade nu. Men jag måste ändå ta upp det där med thin shaming. För exakt varje gång jag nämner fat shaming eller någon annan typ av diskriminering mot tjocka så får jag kränkta kommentarer och meddelanden. De kommer från smala personer som vill lyfta fram att det minsann är synd om dem också.

Och jag förstår hur ni tänker. Jag förstår det bokstavligt talat. Jag har varit på ”den andra sidan”. Den vänstra bilden ni ser här över är från jag när jag var 15-16 år och ännu inte hade fått veta att jag hade en hjärntumör som skulle behöva opereras bort dagen efter. Innan hela min hypofys blev förstörd och jag var tvungen att börja med starka mediciner för att ens leva.

Då var jag en sådan som kallades för ”äckligt smal”. Jag tyckte att det var fruktansvärt jobbigt, speciellt i högstadiet när killarna ville ha ”tjejer med kurvor” och jag inte var en av dem. Själv tyckte jag att jag bara åt och åt.

Nu i efterhand har jag insett att det förmodligen även då berodde på min hjärntumör. Den har nämligen funnits där sedan jag var liten utan att någon har upptäckt den, och det är mycket möjligt att den redan då gav mig en störd hormonbalans. Skillnaden är att jag då kunde äta hur mycket som helst – efter operationen blev det raka motsatsen.

På bilden till höger, som är tagen för någon vecka sedan, äter jag inte ens hälften så många kalorier som jag gjorde på bilden till vänster. Personen till vänster dansar visserligen mycket och tävlar i det (om ni undrar varför jag har så fina kläder) men personen till höger tränar minst lika ofta och hårt.

Hade du frågat Sara till vänster hade du fått höra att thin shaming definitivt existerade. För jag tyckte att det var extremt jobbigt. Men det finns en stor och viktig skillnad: det finns inget strukturellt förtryck mot smala. Jag kan garantera att det är få smala som har gått miste om jobb för att personen som anställer har fördomar om smala.

Jag har svårt att tänka mig att det är lika många som dör för att de blir diskriminerade för sin smalhet, eftersom de till exempel undviker att besöka vården. För sånt händer tjocka just för att de är tjocka.Det jag påstår är alltså inte att ni smala inte får höra elaka saker, och inte heller att ni inte har rätt att känna er sårade och kränkta – det jag säger är att det inte beror på någon thin shaming. Det beror snarare på synen av kvinnans kropp som ett objekt.

För ett objekt är ju helt okej att kommentera och ha åsikter om – speciellt om något avviker. Till exempel om en kropp råkar vara ovanligt smal, ha mer muskler än vanligt, är väldigt lång, har hår på fel ställen, inte har hår på andra ställen, har stora tuttar eller något annat som sticker ut från normen.

Innan du säger något – nej, jag påstår inte att det bara är män som fäller de här kommentarerna. Även vi kvinnor har vuxit upp med att våra kroppar objektifieras och ska passa in i en helt omöjlig mall. Även vi fäller idiotiska kommentarer om andras kroppar, och inte minst våra egna.

Men om du vill göra något åt problemet att smala får höra att de ”borde äta mer” så handlar det om att förändra vår kvinnosyn från grunden. Inte komma och gnälla om thin shaming varje gång jag skriver om fat shaming.Bra, då kan vi lämna det.

Sara Dahlström, chefredaktör på tidningen Hälsa & Fitness

pil
Om debattören

Namn. Sara DahlströmÅlder. 24Ort. VäxjöMer. Chefredaktör på tidningen Hälsa & Fitness. Bloggar om träning och feminism. Instagrammar under namnet sdahlstromIntressen. Lyfta tunga vikter

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Dahlström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro