ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag hjälper inte utsatta barn genom att vägra alkohol på jul

Katharina Wallenborg · 12 Dec 2018
Uppdaterad 12 Dec 2018
Kanske någon verkligen skärper till sig i år, allt för att ge barnen en fin högtid. Frågan är bara om det kan finnas en bättre lista att skicka runt? Det frågar sig Katharina Wallenborg, skribent.

Kanske någon verkligen skärper till sig i år, allt för att ge barnen en fin högtid. Frågan är bara om det kan finnas en bättre lista att skicka runt? Det frågar sig Katharina Wallenborg, skribent. Foto: Unsplash, Jonna Thomasson


Om vi verkligen vill hjälpa barn som mår dåligt under julen på grund av alkohol så kanske fokus ska läggas på den som behöver hjälp, skriver Katharina Wallenborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Redan för ungefär en månad sedan såg jag första vit jul-diskussionen på Facebook. Det handlade inte om snö utan nolltolerans mot alkohol på julafton. Frågan var om vi andra skulle ha en vit jul. Det skulle de flesta, vilket var självfallet menade de. Snart kommer även listor cirkulera där vi ska skriva under på att det blir en jul helt utan alkohol, allt för att hjälpa barn som har föräldrar som är alkoholister. Själv har jag aldrig skrivit under, och det av två anledningar.

För det första så tror jag inte att det är det bästa sättet att hjälpa barn vars julafton är allt annat än den högtid den borde vara. För det andra så ser jag inget problem med att någon tar en nubbe till sillen eller ett glas likör till tryffeln på kvällen. De flesta som dricker håller det på den nivån. De dricker för att det är gott och trevligt, inte för att bli fulla. Om man gör det, varför komma med pekpinnar? Måste det vara så svart eller vitt? Kan vi inte bara komma överens om att det är överkonsumtionen som är problemet?

quotation startKan vi inte bara komma överens om att det är överkonsumtionen som är problemet?quotation end

Men åter till listorna som vi uppmanas skriva under. Förhoppningsvis så får en sådan lista någon med alkoholproblem att tänka till och inför den här julen äntligen söka den där hjälp som skulle ha behövts även tidigare jular. Kanske någon verkligen skärper till sig i år, allt för att ge barnen en fin högtid. Frågan är bara om det kan finnas en bättre lista att skicka runt. Det kan ju omöjligt finnas en enda förälder eller annan vuxen som vill att barnen ska genomlida en jul med fylla. Ändå drabbar det många. Men hur mycket hjälper en lista där alla som inte dricker skriver under?  

LÄS MER
Alla som tar en nubbe till maten i jul har inte alkoholproblem

massor av hjälp att fåTänk er i stället en lista där alla vi som inte har alkoholproblem ger vårt stöd och vår hjälp till dem som behöver, vuxna som barn. Där det inte handlar om att vi själva avstår, utan att vi räcker ut en hand till dem som behöver det, utan att de ska ha dåligt samvete för att de inte klarar av julen helnyktert. Om vi verkligen vill hjälpa barn som mår dåligt under julen på grund av alkohol så kanske fokus ska läggas på den som behöver hjälp. Inte genom att döma, utan genom att motivera. Det finns nämligen .

quotation startDet handlar inte om att vi själva avstår, utan att vi räcker ut en hand till dem som behöver det.quotation end

Vit jul-rörelsenMen trots allt så har jag respekt för tanken med vit jul-listorna och jag vet att syftet är gott. Jag måste också ge en eloge till för allt de gör, för de gör verkligen skillnad för många barn och ungdomar. Ska barn ha ont i magen på jul så ska det vara för att de har ätit för många pepparkakor. Det ena förtar inte det andra, men att endast skriva under en lista är ingen stor insats och det finns mycket mer man kan göra om man vill förbättra för barnen.

Katharina Wallenborg, skribent

pil
Om debattören:

Ålder: 53 år.

Ort: Huddinge, Stockholm.

Sysselsättning: Skribent.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Katharina Wallenborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro