ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag lämnade frikyrkan – i dag mår jag bättre än någonsin

Hanna Larsdotter · 7 Feb 2019
Uppdaterad 21 Feb 2019
Jag vet att de ber för att jag ska hitta tillbaka till tron. Jag upplever detta som otroligt kränkande, skriver Hanna Larsdotter.

Jag vet att de ber för att jag ska hitta tillbaka till tron. Jag upplever detta som otroligt kränkande, skriver Hanna Larsdotter. Foto: Privat, Unsplash


Jag är en avhoppare. Men inte från en stereotyp sekt” utan från en helt vanlig frikyrklig svensk kristen kontext. Det är på många sätt som att leva i ett evigt limbo, skriver Hanna Larsdotter.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I går blev jag kallad för ”avhoppare” av en av mina äldsta vänner. Jag har tidigare bara hört det ordet när man har talat om sekter, ja de flesta har väl hört talas om sektavhoppare eller människor som flytt från Nordkorea.

Till saken hör att jag är uppväxt i en religiös kontext. Från tidig ålder har jag inlemmats i olika kristna kyrkliga sammanhang som skulle kunna kallas för frireligiösa. Fram till mitten av tjugoårsåldern var jag en engagerad troende på Jesus Kristus, hans död och uppståndelse. Jag bad regelbundet och ansåg mig ha en personlig relation med Gud.

quotation startAtt lämna ett trossystem som funnits med en sedan barnsben innebär smärta, ångest, ifrågasättande av sig själv, sin familj och sina vänner.quotation end

Jag har alltid varit en del av samhället och har aldrig befunnit mig inom de sekteristiska stereotyper som så ofta målas upp i exempelvis media. När jag i tjugoårsåldern läste religionshistoria på universitetsnivå gavs jag möjlighet att problematisera religion på ett helt nytt sätt än tidigare. Detta ledde gradvis fram till att jag i dag kan säga att jag inte längre anser mig ha en tro på en eller flera gudar, varken enväldiga eller treeniga.

Jag mår idag bättre än någonsin och känner äntligen att jag kan vara mig själv, helt utan de regler och system som religion, även den kristna, innebär. Processen har dock varit smärtsam. Att lämna ett trossystem som funnits med en sedan barnsben innebär smärta, ångest, ifrågasättande av sig själv, sin familj och sina vänner. Jag har länge upplevt mig själv stå mittemellan två världar. Att stå där mittemellan är svårt då jag är medveten om att vissa människor som jag älskar nu tror att jag kommer att hamna i ett evigt brinnande helvete. Jag vet att de ber för mig med förhoppningen om att jag en gång ska hitta tillbaka till den tro som de upplever är den enda rätta. Jag upplever detta som otroligt kränkande samtidigt som jag vet att de bara vill mitt bästa. För tänk om jag har fel, säger de, då är det här livet det enda du har. Ja precis, menar jag. Det här livet är det enda vi känner till, så låt oss leva här och nu, inte för ett evigt liv som vi inte ens vet om vi kommer att få.

Så jag är alltså en avhoppare. En avhoppare, inte från en stereotyp ”sekt” utan från en helt vanlig frikyrklig svensk kristen kontext. Det är på många sätt som att leva i ett evigt limbo. Man blir aldrig riktigt fri, man får bara göra det bästa av situationen att leva mitt emellan två världar och aldrig riktigt höra hemma i någon av dem.

Till dig som känner igen dig i min beskrivning. Du som lämnat ett religiöst sammanhang och nu svävar runt som ett ufo mellan sekulära och religiösa världar, relationer och resonemang. Du är inte ensam. Du är i gott sällskap. Vi är många som delar samma erfarenheter. Prata om det du varit med om. Ta gärna kontakt med likasinnade i verkliga livet eller på nätet. Lyssna på poddar och läs böcker som behandlar ämnet. Om du mår väldigt dåligt av att ha lämnat ett trossystem är det helt normalt. Många upplever ångest och rädsla. Var inte rädd för att be om hjälp på vårdcentral eller av vänner och familj.

Hanna Larsdotter,konstnär och student på Stockholms universitet

pil
Hanna Larsdotters podd- och boktips för ”avhoppare”:

Tips på poddar:Life After GodThe Atheist ExperienceGodless BitchesThe thinking atheist

Tips på bok:Leaving the fold: A Guide for Former Fundamentalists and Others Leaving Their Religion – Marlene Winell

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Larsdotter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro