ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag måste stirra i mobilen för mina barns skull

Erica Lindberg · 10 Sep 2018
Uppdaterad 10 Sep 2018
Jag håller med och skulle mer än gärna lägga ifrån mig mobilen oftare, men det går inte, skriver Erica Lindberg.

Jag håller med och skulle mer än gärna lägga ifrån mig mobilen oftare, men det går inte, skriver Erica Lindberg. Foto: Unsplash, privat


Det är viktigt att vi agerar goda skärmförebilder åt våra barn. Jag håller med och skulle mer än gärna lägga ifrån mig mobilen oftare, men det går inte, skriver Erica Lindberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Föräldrar – släpp mobilen, är en uppmaning som hörs lite nu och då. Barn behöver bli sedda och bekräftade, inte vara med en mamma eller pappa som är kroppsligen närvarande, men själsligen någon annanstans. En bra förälder ska umgås med barnen och inte ägna sin tid åt telefontittande.

quotation startSer du en förälder stirra i mobilen hoppas jag att du förstår varför. Jag gör det inte för mitt eget nöjes skull. Jag gör det för mina barn.quotation end

Det är viktigt att vi agerar goda skärmförebilder åt våra barn. Jag håller med och skulle mer än gärna lägga ifrån mig mobilen oftare, men det går inte. Föräldraskapet kräver sin administration och det mesta måste göras i mobilen, helst dagligen för att inte hamna efter.

När vi sitter på bussen och bebisen i vagnen behöver sova passar jag på. Hur var det nu, när börjar femteklassaren i dag? Jag loggar in i skolans system. Schemat har visst ändrats och papperskopian han fick igår är redan inaktuell. Jag meddelar sonen den ändrade tiden. I skolsystemet ligger ett veckobrev från lärarna. Och tider för utvecklingssamtal som måste bokas. Och ett brev från skolans rektor. Och ett från fritids. Och ytterligare ett från idrottslärarna. Några protokoll från elevrådet och föräldrarådet har inte laddats upp än, men de kommer nog snart. Ibland återkommer uppdateringar om gamla läxor vilket skymmer annan viktig information. Jag ser att det på måndag ska vara föräldramöte. Tiden för mötet är dock inte klar än och jag ombeds kolla upp informationen igen senare.

Jag öppnar mejlen. Eftersom det är början av terminen pågår inga mejldiskussioner om insamlingar till presenter till pedagoger och swishande till klassföräldrar. Inte heller finns det just nu några enkäter att besvara om närvarotider under lov eller om upplevelsen av tryggheten på fritids. Fyraåringen har fått en kalasinbjudan som jag glömt svara på. Lika bra att göra det nu. Och så var det pianoläraren som behövde svar på sms om vilka tider som passar oss. Jag vet inte det än och ber om att få återkomma. Sjuåringens fotbollslag har skickat flera förfrågningar om närvaro vid kommande matcher och träningar. Jag klickar snabbt i svaren i kryssrutorna i lagets app och raderar mejlen. Det plingar till i mobilen som aviserar att jag har nya olästa inlägg. På Facebook efterlyser en mamma en borttappad jacka och på Instagram har förskolekocken laddat upp flera fina bilder på maten hon lagar idag. Istället för att kommentera dessa inlägg loggar jag in på Försäkringskassans självservice för att kontrollera nästa utbetalning. Jag kommer att behöva logga in där ikväll igen och göra en ny ansökan om föräldrapenning, men det får bli när alla barnen sover. Trött på skärmtittandet passar jag på att ringa vårdcentralen för att försöka boka en tid medan jag promenerar med mitt nu sovande barn i vagnen. ”Du ringer för sent, du behöver logga in i vårt system för att själv boka tiden”, får jag som svar.

Ser du en förälder stirra i mobilen hoppas jag att du förstår varför. Jag gör det inte för mitt eget nöjes skull. Jag gör det för mina barn.Erica Lindberg

pil
Om skribenten

• Bor: Stockholm

• Gör: Socionom och fyrabarnsmamma

• Ålder: 37

klar

Artikellänk är kopierad

Erica Lindberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro