ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Jag tycker asylsökande som ljuger om sin ålder ska straffas – det gör mig inte till rasist

Martin Hysén · 9 Okt 2017
Uppdaterad 10 Okt 2017
Magnetröntgen av knän är en av metoderna som används vid åldersbedömningarna.

Magnetröntgen av knän är en av metoderna som används vid åldersbedömningarna. Foto: TT/Privat


Nyligen släppte Rättsmedicinalverket nya uppgifter på ålderstester. De visar att 80 procent av de unga ensamkommande som har genomgått en medicinsk åldersbedömning är över 18 år. Om vi skulle sluta förmildra omständigheterna så borde vi se detta som ett av de största välfärdsfusken i modern historia, skriver Martin Hysén.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är medveten om situationen i Afghanistan och jag lider med människor som växer upp i krig, barn som tvångsrekryteras till IS eller andra terroristceller och blir barnsoldater. Visst finns det människor i alla världens hörn som behöver oss medmänniskor och den hjälp vi kan ge dem.

En reflektion jag försöker göra är att sätta mig i deras position och ställa mig frågan: ”Vad hade jag gjort om jag var i en liknande situation”?

Utan att tveka hade jag rest igenom en handfull länder för att komma till ett ställe som erbjuder mig en framtid, ett land som ger mig och mina barn den bästa förutsättningen.

Jag hade ljugit för att trygga min och mina barns säkerhet. Jag hade rest själv och sedan flugit in mina barn till samma land. Jag hade aldrig riskerat deras välmående genom att sätta dem på en gummibåt i ett stormande hav. Jag hade aldrig låtit dem resa med människosmugglare, eftersom jag är rädd för vad de skulle kunna bli utsatta för.

Nyligen släppte Rättsmedicinalverket nya uppgifter på ålderstester. De visar att 80 procent av de unga ensamkommande som har genomgått en medicinsk åldersbedömning är över 18 år. Om vi skulle sluta förmildra omständigheterna så borde vi se detta som ett av de största välfärdsfusken i modern historia.

Det handlar inte om rasism, det handlar i själva verket om ett ställningstagande mot kriminalitet. Det spelar ingen roll vilket land du kommer ifrån, hur gammal du är eller vilken hudfärg du har. Det kommer aldrig vara socialt eller moraliskt rätt eller accepterat att lura staten på pengar genom att utge sig för att vara någon man inte är. Det är en kriminell handling som jag tycker ska ge fängelse.

Likhet inför lagen är en mänsklig rättighet som ofta ses som en grundläggande princip för ett demokratiskt land.

Men tyvärr har samhället idag utvecklats till vad jag anser är en demokratisk diktatur, där en femtedel av folket kallas rasister och man pekar på avsaknaden av empati hos dessa åsiktsmotståndare.

Empatin hos många människor är starkare än det logiska tänkandet och det gör att folk kan inte längre se skillnad på arbetsinvandring, krigsflyktingar och kriminella lycksökare.

Tar man sig till Sverige och sen drar en rövare för att få stanna och på det sättet ”uppehålla” en plats som var ämnad för barn i nöd – då borde man när det uppdagas åtminstone bli straffad enligt svensk lag (exempelvis urkundsförfalskning och bidragsbrott), eftersom många av utvisningarna inte går att verkställa på grund av olika anledningar.

Jag förstår att det är svårt och sorgligt att ta emot ett utvisningsbesked, att det sista hoppet släcks. Men för att kunna bibehålla ett demokratiskt fungerande system så måste lagar och ordning följas av alla. Har man inte skäl till asyl, hur jobbigt det än känns på ett personligt plan, får man söka vidare på annat håll.Att en liten grupp människor illegalt uppehåller sig i vårt samhälle, skapar bara mer otrygghet för våra medborgare och är inte rättvist för någon.

Martin Hysén

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Hysén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro