ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Klimakteriecaféet skämmer ut oss kvinnor

Katarina Wilk · 7 Nov 2018
Uppdaterad 7 Nov 2018
Jag undrar faktiskt ens om kaffet smakar gott, skriver Katarina Wilk.

Jag undrar faktiskt ens om kaffet smakar gott, skriver Katarina Wilk. Foto: Unsplash, Johan Strindberg


Hur kan någon tro att vi ska kunna bli tagna på allvar om vi nu måste starta caféer för att diskutera våra vallningar, skriver författaren Katarina Wilk.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det hetaste ordet denna höst är utan tvekan klimakteriet. Som en spin-off på #metoo-rörelsen där kvinnor började prata bubblar det nu överallt om kvinnor som äntligen vågar prata om en period i livet som hittills varit tabu. TV-program, poddar och böcker. Helt plötsligt finns ämnet överallt. Jag är en av de som har släppt en bok i ämnet utan att använda ordet klimakteriet.

Det har jag gjort av många olika anledningar. En av dem är att jag anser att det är dags att ”rebranda” klimakteriet och sätta det i lite ny dager, lite fräschare ljus. Det är ett mossigt begrepp som ingen kvinna vill kännas vid tyvärr och för att kunskapsspridning ska kunna ske måste man enligt mig sätta lite nytt, modernt ljus på denna period.

quotation startDet är dags att ”rebranda” klimakteriet och sätta det i lite ny dager, lite fräschare ljusquotation end

Så gissa om jag satte kaffet i halsen när jag hörde att det första klimakteriecaféet har öppnat på Östermalm i Stockholm.

Jag anser att all kunskapsspridning är bra men nu tycker jag återigen att vi kvinnor skjuter oss själva i foten. Klimakteriacefé??? Hur kan någon tro att vi ska kunna bli tagna på allvar om vi nu måste starta caféer för att diskutera våra vallningar?

 LÄS MER: Debatt: Alla patienter ska ha en fast läkare

Helt plötsligt fick jag förståelse för de som tycker att vi tjatar lite för mycket. Det måste liksom finnas en gräns. Även om detta är för ett gott syfte så blir det så fel. För till syvende och sist blir vi kallade klimakteriekärringar om vi till och med måste ha egna caféer för att diskutera detta ämne. Och framförallt blir vi utskrattade.

quotation startÄven om detta är för ett gott syfte så blir det så fel. quotation end

Jag vill inte utskrattad. Jag vill hjälpa kvinnor på ett positivt sätt, genom att ge dem kunskap men även styrka. Och nu fann jag precis ytterligare en anledning till varför jag inte har använt ordet klimakteriet. Ingen blir stärkt av att gå på ett klimakteriecafé. Jag undrar faktiskt ens om kaffet smakar gott. Jag menar klimakteriekaffe, hur gott låter det?

Katarina Wilk, författare

pil
Om debattören:

Ålder: 50 år

Ort: Stockholm

Sysselsättning: Författare och journalist. Aktuell med boken Perimenopower.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Wilk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro