ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Kommentarerna under Anders Borgs ursäkt är provocerande

Jenny Nguyen Miran Kakaee · 5 Aug 2017
Uppdaterad 5 Aug 2017
Anders Borgs så kallade blackout är en perfekt illustration av hur vi förpassar kvinnohatet till något främmande. Den vita mannen får en styrkekram medan vi hade haft en helt annan diskussion om det istället rörde sig om en minoritetssvensk, skriver juriststudenterna Miran Kakaee och Jenny Nguyen.

Anders Borgs så kallade blackout är en perfekt illustration av hur vi förpassar kvinnohatet till något främmande. Den vita mannen får en styrkekram medan vi hade haft en helt annan diskussion om det istället rörde sig om en minoritetssvensk, skriver juriststudenterna Miran Kakaee och Jenny Nguyen. Foto: Privat


Män backar män varje gång. Han var ju bara full”. ”Han är ju fortfarande vettig”. ”Du vet att han inte menade så”. Vi lever i ett system där det är viktigare att förklara att alla män inte utför sexuella övergrepp än att skydda de kvinnor som ständigt utsätts, skriver juriststudenterna Jenny Nguyen och Miran Kakaee.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nog har ingen missat att Anders Borg och tillika Sveriges förre finansminister under en fest i helgen ska ha blottat könet och kallat flera kvinnliga gäster för ”hora” och ”slampa” – ett beteende som han nu ber om ursäkt för efter att media uppmärksammat händelsen. Facebookinlägget är oförskämt kort men rymmer ändå mängder av problematiska formuleringar. Exempelvis hur han sammanfattar händelsen som en ”blackout”, vilket är ett utmärkt sätt att beskriva det som att han inte var i kontroll över situationen och därför inte bör ta fullt ansvar. Eller att han varit under hård press de senaste månaderna så att vi istället borde känna sympati för honom. Inget provocerar dock lika mycket som kommentarerna till Facebookinlägget.

”Been there done that”, ”Shit happens” och ”Det händer så lätt” är bara ett axplock av kommentarer som trivialiserar och okejar Anders Borgs beteende. De ger också uttryck för två fenomen. Det ena, ständigt uppmärksammat av kvinnor, är hur män genom alla tider backar män. Nästan oavsett vad de gör och, i detta fall, oavsett hur illa den förra finansminstern har betett sig. Det handlar inte bara om Anders Borg och just denna incident. Hans agerande med de efterföljande klappen på axeln från förstående män i kommentarsfält måste sättas i sin kontext. Det är ännu en beståndsdel av ett system där män ständigt kommer undan. Samma system som anser det vara rimligt att mäns sexism mot kvinnor kan ursäktas om mannen hänvisar till alkoholkens effekt. Samma system som skuldbelägger kvinnan när hon utsätts för sexuella övergrepp av män och särskilt så om hon är full medan det sker.

Män backar män varje gång. De reagerar med att direkt anta att det hela måste ha varit ett missförstånd. ”Han var ju bara full”. ”Han är ju fortfarande vettig”. ”Du vet att han inte menade så”. För att vi lever i ett system där det är viktigare att förklara att alla män inte utför sexuella övergrepp än att skydda de kvinnor som ständigt utsätts.Det andra fenomenet är samhällets dubbla måttstockar. Anders Borgs så kallade blackout är en perfekt illustration av hur vi förpassar kvinnohatet till något främmande. Den vita mannen får en styrkekram och beteendet ursäktas som något som händer på fyllan medan vi hade haft en helt annan diskussion om det istället rörde sig om en minoritetssvensk. Diskussionen hade handlat om etnicitet, svenska värderingar och främmande kulturer – när vi i båda scenarierna egentligen behöver prata om kvinnohatet.

Jenny Nguyen och Miran Kakaee, juriststudenter

pil
Om debattörerna

• Miran är 22 år och bor i Göteborg

• Jenny är 23 år och bor i Malmö

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Nguyen Miran Kakaee
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro