ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Kycklingindustrin är inte så klimatsmart som du tror

Camilla Björkbom · 3 Dec 2018
Uppdaterad 3 Dec 2018
Att välja bort kycklingar från tallrikarna är både klimatsmart och djurvänligt, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Att välja bort kycklingar från tallrikarna är både klimatsmart och djurvänligt, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt. Foto: Djurens Rätt, Petrus Iggström


Kycklingkött marknadsförs ofta som ett klimatsmart alternativ, men kycklingindustrin har inte någon som helst positiv inverkan på biologisk mångfald eller på sin närmiljö, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande i Djurens Rätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Allt fler blir medvetna om vikten av att dra ner på köttkonsumtionen för klimatets skull. Många känner till att kött är problematiskt, men när det kommer till vilka alternativ en bör välja i stället är de inte alltid lika enkelt. Kycklingkött marknadsförs ofta som ett klimatsmart alternativ, men hur bra stämmer det egentligen?

Konsumtion av kycklingar leder inte bara till att fler djurindivider dör jämfört med annan animalieproduktion, utan också till en relativt stor klimatpåverkan vid jämförelse med växtbaserade alternativ. Livsmedelsverket och WWF rekommenderar att svenskarna bör minska all sin köttkonsumtion och inte bara det röda köttet. Kycklingkött genererar upp till tio gånger så mycket växthusgaser som de vegetabiliska proteinrika alternativen. Det är mindre än andra typer av kött, men det är inte klimatsmart.

quotation startVi kan inte säga att vi har en hållbar framtid om de flesta individer fortfarande lider; det vill säga djuren som betalar priset av produktionen.quotation end

Varför är det bästa för klimatet att välja vego? Kycklingar behöver givetvis äta, och de äter sådant som vi människor skulle kunna äta i stället – soja och spannmål. För att 1 kg kycklingkött ska kunna produceras måste kycklingen äta minst 1,75 kg foder, foder som skulle kunna bli livsmedel till oss människor i stället. På världsnivå så kan en minskning av all köttkonsumtion enligt flera studier leda till att mätta fler människor samtidigt som det minskar antalet folkhälsosjukdomar orsakade av övervikt.

Sojan som kycklingar äter importeras i hög grad från regnskogsområden där skog har behövt skövlas. Soja för humankonsumtion odlas dock nästan bara i Europa eller Nordamerika där ingen regnskog växt. Att sluta äta kött är alltså det bästa du kan göra för att bidra till en minskad regnskogsskövling eftersom mindre mark behövs för att odla till människor än till foder för köttproduktion.

Värt att komma ihåg är att kycklingindustrin inte har någon som helst positiv inverkan på biologisk mångfaldeller på sin närmiljö. Djuren hålls inomhus i stora stallar, får inte komma ut och beta eller picka i marken. Ibland marknadsförs kycklingen som närproducerad eller kanske till och med ”gårdsproducerad” men missta inte det för utomhusvistelse eller djurvälfärd. Kycklingstallet ser i princip likadant ut nära som långt bort.Endast cirka en procent av alla kycklingar har tillgång till utevistelse i Sverige.

Djurvälfärd behöver inkluderas i begreppet hållbarhet. Kycklingarna har inte ens vuxit upp rent åldersmässigt när de stora och tunga som fem veckor gamla ungar skickas till slakt. Att djuren går från att vara små dunbollar på 50 gram till att bli bjässar på 2 kg på bara fem veckor, ofta med benproblem som följd, är inte hållbart. Vi kan inte säga att vi har en hållbar framtid om de flesta individer fortfarande lider; det vill säga djuren som betalar priset av produktionen.

Över 99 miljoner kycklingar slaktades i Sverige förra året. Vad vi äter har stora konsekvenser för klimatet och djuren. Att välja bort kycklingar från tallrikarna är både klimatsmart och djurvänligt!

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt

pil
Om debattören:

Ålder: Född 1977.Bor: Stockholm.Sysselsättning: Förbundsordförande för Djurens Rätt.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Camilla Björkbom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro