ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Lägg dig i och ställ oförskämda frågor – att snoka kan rädda liv

Desirée Edeskär · 4 Feb 2019
Uppdaterad 15 Feb 2019
De som ser potentiella faror lura runt hörnet och snokar lite för mycket, som ringer polisen redan när någon tittat lite för länge på grannens bil – vi, förlåt de, har potential att rädda liv, skriver Desirée Edeskär.

De som ser potentiella faror lura runt hörnet och snokar lite för mycket, som ringer polisen redan när någon tittat lite för länge på grannens bil – vi, förlåt de, har potential att rädda liv, skriver Desirée Edeskär. Foto: Heiko Wolfraum/DPA/TT, Privat


Sluta tro att andra kan sköta sitt. För det är det väldigt många som inte kan. I allmänhet borde man lägga sig i mer, ställa fler oförskämda frågor och mer än gärna agera förhastat, skriver Desirée Edeskär.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är en av ett rakt nedstigande led nyfikna människor. Jag går ofta över osynliga gränser i mitt low-key, högst ofarliga stalkerbeteende. ”Sitter du på fullt allvar och kollar upp henne på Ratsit nu?” är en fras mina nära ofta yttrar med ömsom vördnad, ömsom skräck på rösten.

När ett fruktansvärt dubbelmord nyligen uppdagades sattes många tankeprocesser igång hos mig. Utan personlig insyn i brottet blev det såklart mest killgissningar och proffstyckande. Men jag kom att tänka på min morfar som inte längre lever. Jag återkommer strax till det allvarliga.

Nyligen fick en dam vid namn Gull-Britt sitt fönster övertäckt för att hyresvärden tyckte att hon ”tittade ut för mycket”. Min morfar var en sådan, en sådan som tittade ut, enligt vissa för mycket. Han hade stenkoll på grannskapet och grannarnas aktiviteter. Noterade ovanliga händelser och fordon. Precis som Ove i den kända filmen lade han gärna näsan i blöt. Han fick aldrig chansen att visa det, men min morfar hade varit ett fruktansvärt bra vittne i ett brottsmål. Jag vill gärna tro att jag också skulle vara ett bra vittne tack vare min nedärvda nyfikenhet.

quotation startFör allvarligt, vem säger någonsin ”Jag önskar att jag inte hade frågat Harry om hans pappa slår honom!”quotation end

Människor i allmänhet borde sluta respektera varandra så himla mycket. Sluta tänka på ”privat sfär”, integritet och artigt avståndstagande. Sluta tro att andra kan sköta sitt. För det är det väldigt många som inte kan.

I allmänhet borde man lägga sig i mer, ställa fler oförskämda frågor och mer än gärna agera förhastat. Duon bakom den turnerande succépodden (som i våras besökte Sverige) My Favourite Murder myntade sägningen ”Pepper spray first, apologize later”. Med det menas att det är lättare att agera på ren instinkt och senare gottgöra för sitt misstag, än att rätta till det om något hemskt skulle hända. För allvarligt, vem säger någonsin ”Jag önskar att jag inte hade frågat Harry om hans pappa slår honom!” eller för den delen ”Jag kommer aldrig förlåta dig för att du frågade mig om jag funderade på att ta mitt liv!” Förr eller senare, om man omger sig med sunda välmenande människor, kommer insikten att nyfikna frågor är av godo och inte av ondo. Inte för att kränka, utan för att fånga upp den som faller.

De flesta människor, åtminstone i Sverige, tror jag är väldigt noga med att inte fråga om hur andra har det. Både av hänsyn, men också för att det ställer vissa krav på den som frågar: hen måste vara beredd på ett rått och ärligt svar, men också på att ställa upp som samtalsstöd, vilket kräver mycket energi och tid. Men då och då finner vi den där energin. Vi finner modet att sträcka fram en hand och ställa den där obekväma frågan, när oron övervinner vår stolthet. När man bryr sig mer än man räds.

De nyfikna, de obstinata, de nitiska, de som ser potentiella faror lura runt hörnet och snokar lite för mycket, som ringer polisen redan när någon tittat lite för länge på grannens bil. Vi, förlåt de, har potential att rädda liv.

Desirée Edeskär

pil
Om skribenten

Ålder: 29 år.Ort: Göteborg.Sysselsättning: Gymnasielärare.

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Desirée Edeskär
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro