ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Legalisera droger för missbrukarnas skull

Joakim Billtén · 24 Jan 2018
Uppdaterad 24 Jan 2018
"En mer lättillgänglig och mer reglerad narkotikaförsäljning resulterar rimligtvis i en större benägenhet att söka och därigenom få vård för sina problem, vilket i sin tur skulle resultera i ökad hälsa hos den vårdsökande", skriver Joakim Billtén.

"En mer lättillgänglig och mer reglerad narkotikaförsäljning resulterar rimligtvis i en större benägenhet att söka och därigenom få vård för sina problem, vilket i sin tur skulle resultera i ökad hälsa hos den vårdsökande", skriver Joakim Billtén. Foto: Shutterstock/IBL/Privat


Att missbrukare i dag tvingas köpa droger av kriminella leder till att nästan alla missbrukare tvingas ha ekonomiska förehavanden med kriminella element, vilket kan utsätta dessa människor för fara. Rån, våldtäkter, misshandlar och andra mardrömsscenarion i samband med droghandel hade kanske inte behövt hända om brukarna hade kunnat inhandla sina preparat under mer reglerade former, skriver Joakim Billtén.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Droganvändning bland unga och vuxna i Sverige är ett faktum som är väl känt trots otaliga förbud. Att människor överhuvudtaget känner ett behov av att använda droger är naturligtvis beklagligt då droger utan tvekan har negativa hälsoeffekter, men nuvarande förbudspolitik har en rad negativa spillover-effekter som omgående bör ses över. Mellan 1920-1933 gjorde sig Al Capone och hans gäng en förmögenhet på att sälja sprit trots ett förbud. I dag berikar sig liknande gäng på att sälja narkotika under en snarlik förbudspolitik. Svensk politik bör inte vara utformad på ett sätt som gynnar kriminella strukturer och skapar blodiga gängkrig utkämpade kring anskaffandet av marknadsandelar.

LÄS MER
MP-ledamot vill legalisera cannabis: "Finns mycket att vinna"

Att missbrukare i dag tvingas köpa droger av kriminella leder till att nästan alla missbrukare tvingas ha ekonomiska förehavanden med kriminella element, vilket kan utsätta dessa människor för fara. Rån, våldtäkter, misshandlar och andra mardrömsscenarion i samband med droghandel hade kanske inte behövt hända om brukarna hade kunnat inhandla sina preparat under mer reglerade former. Sett i ljuset av synsättet att missbruk är en sjukdom framstår det som mycket märkligt och inkonsekvent att tvinga sjuka människor att slå sig i lag med ofta tungt kriminellt belastade individer.

Dessutom är prostitution för vissa kvinnor och män ett sätt att försörja sitt missbruk och kan även det leda till påtvingat samröre med andra grovt kriminella element såsom hallickar.

Smuggling och okontrollerad försäljning av narkotika är en enorm inkomstkälla för kriminella gäng. Genom ett reglerat och väl genomtänkt legaliseringsförfarande kan vi på lång sikt ta bort denna inkomstkälla från de kriminella som idag sätter skräck i många människor i vårt samhälle. Ett minskat fokus på så kallade ”ringa” narkotikatillslag hos polisen skulle dessutom frigöra en hel del polisiära resurser som skulle kunna omfördelas till mer förebyggande verksamhet, exempelvis en utökad närpoliskår.

En mer lättillgänglig och mer reglerad narkotikaförsäljning resulterar rimligtvis i en större benägenhet att söka och därigenom få vård för sina problem, vilket i sin tur skulle resultera i dels en ökad hälsa hos den vårdsökande och lägre brottslighet samt ökade polisiära resurser då narkotikamissbruk bör innebära en kraftigt höjd risk för brott som stöld och inbrott.

Narkotikamissbruk är något mycket negativt och potentiellt mycket skadligt för både stat, samhälle och medborgare. Det är precis därför möjligheterna för en kraftigt utökad statlig kontroll av det bör ses över. Dagens politik är mycket ineffektiv och baserad på moral och känsla, snarare än effektivitet och humanitet. Därför bör en expertledd utredning tillsättas som med öppna och vetenskapliga ögon ser över de effekter som dagens politik har, samt försöker finna en väg att genom reformer minska dessa skadliga effekter och värna om varje medborgares rätt till vård, trygghet och säkerhet.

Joakim Billtén

pil
Om debattören

Ålder: 35 år.Gör: Student och ordningsvakt.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Joakim Billtén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro