ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Lev du ditt liv så lever jag mitt – med snus

Patrik Strömer · 25 Okt 2017
Uppdaterad 25 Okt 2017
Det finns gott om människor som anser sig ha rätten att lägga näsan i blöt eller till och med använda staten för att försämra snusarnas liv, skriver Patrik Strömer.

Det finns gott om människor som anser sig ha rätten att lägga näsan i blöt eller till och med använda staten för att försämra snusarnas liv, skriver Patrik Strömer. Foto: Shutterstock, privat


Det finns gott om människor som anser sig ha rätten att lägga näsan i blöt eller till och med använda staten för att försämra snusarnas liv, skriver Patrik Strömer.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

På ett sätt lever jag i världens bästa land. Sverige har nämligen snus. Och det gör att jag och en miljon vuxna, myndiga och röstberättigade svenskar kan njuta lite extra av vardagen utan att behöva oroa oss för de negativa hälsoeffekter som följer av rökning.

Ja, jag vet att snus inte kan räknas som direkt nyttigt. Men jag konsumerar även andra saker som myndigheter och självspäkande hälsofantaster kan ogilla. Ändå tar jag mig friheten. Så länge det är mitt val och jag trivs och jag inte skadar någon så har ingen annan med det att göra. Tycker jag, i all enkelhet.

Tyvärr har inte alla samma inställning. Det finns gott om människor som anser sig ha rätten att lägga näsan i blöt eller till och med använda staten för att försämra snusarnas liv. Varför vet jag inte. De politiker, myndigheter och skattefinansierade organisationer som ser som sin uppgift att hindra vuxna människor från att snusa verkar nämligen inte vara intresserade av fakta eller dialog.

Jag tvivlar på att det ens skulle finnas någon politik på området om all tobak i världen konsumerades i form av snus. Det skulle vara ett lika litet samhällsproblem som koffeinet i kaffe. Men de som lever för – och inte minst av – att berätta för dig att de har rätt att styra ditt liv, har inget egentligt intresse av att berätta hur det faktiskt ligger till. Du är nämligen ond, och de är goda.

Men är inte rökningen ett problem? Jo, för det är nikotinet som rökaren vill ha, men det som orsakar skador är resterna från förbränningen.

Det finns i grunden två sätt att betrakta tobak i samhället. Antingen måste det till drastiska metoder som förbud, eller så kan man välja en mer respektfull och frihetlig linje. Det visar sig att länder där snus är tillåtet har lägre andel rökare. Så den som vill uppnå resultat ska helt enkelt ha det svenska samhället som förebild. Vi har ungefär samma andel tobaksbrukare som andra EU-länder, men lägst andel rökare. Hade förbudsivrarna fått sin vilja igenom hade alltså fler svenskar varit rökare.

Trots detta har vi en regering som säger att målet är att ”minska tobaksbruket”, vilket alltså inte gör någon skillnad på cigaretter och snus. Den förra regeringen hade samma mål. Samtidigt vill regeringen ”begränsa alkoholskadorna”, inte drickandet. Det är inte konsekvent. En sådan politik leder fel. Det är som att vilja minska utsläppen från bilar genom att förbjuda elcyklar.

I stället för att attackera snus borde ansvariga politiker vara stolta över en 200-årig tradition som gör att vuxna människor av fri vilja kan bestämma vilken typ av nikotin som ska användas.

Visst kan du tycka att snusning är äckligt, men snusa inte då. Ogillar du samkönade äktenskap? Gift dig inte med någon av samma kön. Men man har ingen moralisk rätt att hindra andra människor från att leva det liv de gillar. Så till dig som vill lägga dig i mitt liv: ta du hand om dig och ditt, och låt mig och Sveriges en miljon snusare sköta vårt.

Patrik Strömer, Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Strömer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro