ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Luf: Därför måste vi ta hem barnen till de svenska IS-krigarna

Simona Mohamsson · 19 Apr 2019
Uppdaterad 19 Apr 2019
De ska få en chans att bli som vilken annan Svensson som helst, skriver företrädare för Liberala ungdomsförbundet.

De ska få en chans att bli som vilken annan Svensson som helst, skriver företrädare för Liberala ungdomsförbundet. Foto: Luf


Vi liberaler menar att det är en självklarhet att den svenska regeringen ska göra allt i sin makt för att omhänderta och hämta hem samtliga barn så snabbt som möjligt, skriver företrädare för Liberala ungdomsförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Under de senaste veckorna har bilder från de rykande resterna av vad som en gång var Syrien fastnat på vår näthinna. I samband med detta har det även rapporterats om de barn som är kvar på plats.  befinner sig just nu i ett krigsdrabbat område som varken kan erbjuda trygghet, vård eller andra, för oss, självklara nödvändigheter. Istället ser vi bilder på de svältande, torterade, sjuka och döende barn vars föräldrar har tagit med dem till en tillvaro som är det närmaste ett helvete på jorden det är möjligt att komma.Enligt Dagens nyheter är 64 svenska barn fast i läger i den kurdiskt kontrollerade delen av Syrien. De

quotation startOm inte ett land som Sverige, ett av världens tryggaste och rikaste länder, är beredda att ta ansvar för sina omyndiga medborgare som är i nöd eller har gjort fruktansvärda val, vilket land förväntas då kunna göra det?quotation end

Samtidigt visas foton på tonåringar som har tränats i att skära halsen av människor och att utföra jihad. En naturlig följd av dessa reportage och bilder är människors reaktioner. Det finns de som bestämt menar att barnen ska lämnas åt de öden deras föräldrar försatt dem i för att Sverige inte har kompetens nog att omhänderta dem. Det finns även de som naivt tror att dessa barn är opåverkade av sin uppväxt och av sina föräldrars extrema ideologier. Båda dessa grupper har fel.

När man diskuterar frågan är det viktigt att kunna se båda sidorna av myntet: barn kan vara både offer och förövare. Offer för sina föräldrars våldsamma beteende, offer för kriget och offer för den misär de har tvingats växa upp i. Samma barn kan även vara skyldiga till andra människors lidande. Att det bland dessa omyndiga personer finns barn som har uppfostrats till att bekämpa det samhället vi har i Sverige i dag, gör det dock varken försvarbart att prioritera bort funktionen där samhället skyddar barn från destruktiva föräldrar, eller att sätta våra annars självklara rättsprinciper åt sidan. När de kurdiska myndigheterna vädjar om hjälp för att hantera de barn som i dag befinner sig i flyktinglägret al-Hol är det Sveriges skyldighet att agera.

Trots att vi alla är överens om att ingen bör straffas för sina föräldrars misstag finns det de som anser att dessa barn är undantag.

Vissa hävdar även att Sveriges ansvar för dessa barn försvann när deras föräldrar tog beslutet att lämna landet för att kriga för en terrororganisation. Vi liberaler menar att det är en självklarhet att den svenska regeringen ska göra allt i sin makt för att omhänderta och hämta hem samtliga barn så snabbt som möjligt.

I Sverige ska de barn som är över femton år gamla, vars brott kan bevisas i svensk domstol, straffas i enlighet med svensk lagstiftning. Samtidigt ska samtliga barn ges vård och omsorg för att så småningom kunna anpassas till det svenska samhället igen. Vårt demokratiska samhällssystem bekänner färg först när det sätts på prov, men det är också ett samhällssystem som vårt som tåls att prövas. Om inte ett land som Sverige, ett av världens tryggaste och rikaste länder, är beredda att ta ansvar för sina omyndiga medborgare som är i nöd eller har gjort fruktansvärda val, vilket land förväntas då kunna göra det?

De som hävdar att Sverige inte har tillräckligt med kompetens att hämta hem barnen ser problem men verkar inte vara fullt lika ivriga att leta efter lösningar. Den som tänker längre än näsan räcker förstår att det är bättre att dessa barn växer upp och tas omhand i Sverige, än att de lever kvar i ruinerna i Syrien och befäster sina föräldrars syn på västvärlden som sin egna. Vi ser hellre att svenska myndigheter utvecklar sitt arbete mot våldsbejakande extremism och omhändertar barnen så att de får växa upp i en miljö utan extrema uppfattningar. En liberal demokrati ska ta ansvar för sina medborgares handlingar och se till att barn inte växer upp för att bli som sina föräldrar.

Tas barnen hem behöver ansvariga myndigheter arbeta aktivt för att de ska få en chans att bli som vilken annan Svensson som helst. Samtidigt ska Säkerhetspolisen ha stenkoll på dem – allt annat vore ansvarslöst. När vuxna utsätter barn för skada eller fara, oavsett om det handlar om barn som blir slagna eller vanvårdade eller medtagna till Syrien och IS, är det samhällets ansvar och skyldighet att skydda barnet.

Simona Mohamsson, 2:e vice förbundsordförande Liberala ungdomsförbundetSoroush Rezai, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet västEmmy Scilaris, styrelseledamot Liberala ungdomsförbundet väst

klar

Artikellänk är kopierad

Simona Mohamsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro