ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Min (a)sexualitet är på riktigt

Vikky Engdahl · 21 Nov 2018
Uppdaterad 4 Jan 2019
En av hundra tros vara asexuella, ändå pratar ingen om asexualitet – inte ens i sexualundervisningen i skolan. Det måste ändras, skriver Vikky Engdahl.

En av hundra tros vara asexuella, ändå pratar ingen om asexualitet – inte ens i sexualundervisningen i skolan. Det måste ändras, skriver Vikky Engdahl. Foto: Privat, Getty images


Asexualitet handlar inte om självvald celibat som många kanske tror. Det är inget val du själv gör – lika lite som du väljer om du är hetero- eller homosexuell. Det skriver Vikky Engdahl, som önskar att fler börjar prata om asexualitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Du vaknar upp på morgonen och tittar ut på en värld som du inte förstår – det finns inslag av sex, var du än tittar och vad du än hör.

Musiken du lyssnar på, actionfilmerna och reklamen du ser på tv. Allt verkar ha ett inslag av sex och du förstår verkligen ingenting av den värld som du lever i. Du förstår inte syftet med sex, porr, utvikningstidningar eller denna fascination för erotik.

Du blir visad en porrfilm, ofrivilligt, som 15-åring. Själv tycker du det är otroligt obehagligt och att titta på och ingen förstår varför. Och dessutom fel, av andra etiska anledningar.

quotation startIngen väljer att vara asexuell. Precis som ingen väljer att vara homosexuell, bisexuell, lesbisk eller heterosexuell.quotation end

Det du vet att många människor håller på med förstår du inte överhuvudtaget vitsen av. Någon visar upp sina barn. Din första tanke är hur föräldrarna har skapat dessa barn. Du känner obehag av att tänka dig skapelseprocessen. Det som verkar helt normalt för alla andra är för dig orealistiskt att tänka på.

Som 16-åring börjar du förstå att sex inte går ut på att två människor enbart ligger på varandra, utan att det finns rörelse inblandat. Som 22-åring förstår du vad det menas när någon strävar efter att få komma in mellan någons lår. Tidigare har du funderat på vad som är intressant där emellan, för inget av det verkar logiskt överhuvudtaget.

pil
Asexualitet:

Asexualitet innebär att man inte känner sig attraherad av andra eller inte känner sig intresserad av att ha sex. Asexualitet behöver inte betyda att du inte har sex, du kan ha sex av andra anledningar än att du känner sexlust. Men asexualitet kan variera från person till person.

Källa: 1177 Vårdguiden

Jag får under min tonårsperiod reda på att något heter asexualitet, där man faktiskt inte har en önskan eller ett behov av att ha sex. Känslorna finns helt enkelt inte där. Några tror att du lever i frivillig celibat, men det är inte alls samma sak, eftersom celibat är ett självvalt beslut.

Ingen väljer att vara asexuell. Precis som ingen väljer att vara homosexuell, bisexuell, lesbisk eller heterosexuell.

Cirka en procent av världens befolkning tros vara asexuella. Vissa av dem är som jag, så kallade ”sex repulsed”. Det innebär obehag inför tankar om sex och även för alla slags genitalier.

Samtidigt längtar många av oss efter närheten. Kärleken. Kramarna och kyssarna och det enkla smeket. Det är verkligen allt vi behöver – något som de flesta kanske skulle kalla förspel. Allt annat är helt ointressant.

Det hela är ett stort spektrum. Alla individer fungerar olika – vissa känner inte ens känslomässig kärlek mot andra människor. Andra kan tänka sig att ha sex, trots att det inte ger personen någon njutning överhuvudtaget.

quotation startIngen reagerar på att det finns sex utan kärlek. Varför är det så svårt att förstå att det finns kärlek utan sex?quotation end

Resten av samhället förstår inte hur vi är skapade. De tror att vi har hormonbrist, inte hittat den rätta eller att vi inte vill göra oss märkvärdiga. De förstår inte att asexualitet överhuvudtaget finns – alla vill väl ha sex?

Många asexuella tror att det är fel på dem, eftersom det inte talas så mycket om asexualitet i samhället – inte ens i sexualundervisningen. Därför blir konsekvensen ofta att de skuldbelägger sig själva för att de inte är som alla andra.

Vissa försöker ha sex ändå, exempelvis för att få ett förhållande att fungera, trots att de kanske egentligen innerst inne inte vill. Innan vissa asexuella har fått reda på sin sexualitet händer det också att de har sex, eftersom viljan att ha sex alltid har varit en norm i samhället.

Ingen reagerar på att det finns sex utan kärlek. Varför är det så svårt att förstå att det finns kärlek utan sex?

Vikky Engdahl

pil
Om debattören:

Ålder: 24 år.Bor: Tidaholm.Gör: Just nu arbetslös.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Vikky Engdahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro