ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Mobilförbud i klassrummet ska vara normalläget

Matilda Ernkrans · 4 Jun 2018
Uppdaterad 4 Jun 2018
Elever ska inte förväntas ha och ta med sig mobiltelefoner in i klassrummet, skriver Matild Ernkrans (S).

Elever ska inte förväntas ha och ta med sig mobiltelefoner in i klassrummet, skriver Matild Ernkrans (S). Foto: Socialdemokraterna, Shutterstock


Med en trygg och jämlik kunskapsskola kan alla elever nå sina drömmar. Det krävs ett gemensamt ansvar för studiero och att göra det bästa av varje lektion. Vi Socialdemokrater vill därför att normalläget är förbud mot privata mobiltelefoner på lektionstid, skriver Matilda Ernkrans (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I klassrummet ska du kunna koncentrera dig, lyssna till läraren och respektera dina klasskompisar. Ska kunskapsresultaten fortsätta uppåt krävs lugn och ro i klassrummet. Därför behövs mer personal i skolan, tydliga ordningsregler och förbud mot privata mobiltelefoner på lektionstid.

Den svenska modellen bygger på en trygg och jämlik kunskapsskola där ingen elev lämnas efter eller hålls tillbaka. Därför prioriterar vi Socialdemokrater investeringar i skolan framför stora skattesänkningar. I dag arbetar 28 000 fler i skolan och alla internationella mätningar visar på höjda kunskapsresultat. Men mer behöver göras.

För att kunskapsresultaten ska fortsätta uppåt krävs lugn och ro i klassrummet. Det är oacceptabelt att stök och bråk i skolan gör att lärare slutar och elever inte kan koncentrera sig.

Alla elever förtjänar en trygg skolgång med studiero. Lärare ska respekteras och både elever och lärare ska ha en bra arbetsmiljö.

quotation startVi Socialdemokrater vill därför att normalläget är förbud mot privata mobiltelefoner på lektionstid.quotation end

Föräldrar och personal måste arbeta tillsammans med eleverna för att åstadkomma studiero och ett gott bemötande i skolan. Rektor har ett särskilt ansvar att göra det som krävs. Alla skolor ska ha ordningsregler och aktivt arbeta för att dessa efterlevs av alla som vistas på skolan. Många skolor har i dag exempelvis mobilförbud hela eller delar av skoldagen.För mig är det självklart att elevernas privata mobiltelefoner inte har något att göra i klassrummet under lektionstid. Elever ska inte förväntas ha och ta med sig mobiltelefoner in i klassrummet. När läraren planerat för användande av mobiltelefoner eller andra digitala läromedel så ska skolan tillhandahålla dessa. Vi Socialdemokrater vill därför att normalläget är förbud mot privata mobiltelefoner på lektionstid.

Fler lärare och annan skolpersonal är viktigt för att skapa trygghet och höja kunskapsresultaten. Men vi behöver också ge lärarna rätt förutsättningar för att kunna vara tydliga ledare i klassrummet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen gör därför viktiga satsningar på kompetensutveckling i lärares ledarskap och stärkt elevhälsa med fler speciallärare och specialpedagoger.

Lärare behöver också få samhällets backning och stöd. Andra yrkesgrupper i skolan behöver kunna avlasta, så att lärarna kan koncentrera sig på sin undervisning. Det kan till exempel ske genom lärarassistenter som arbetar trygghetsskapande och har mandat att upprätthålla ordning och studiero. Under 2018 investerar regeringen över 35 miljarder kronor i skolan och välfärdens andra verksamheter. En del av de investeringarna behöver användas för att anställa fler lärarassistenter i skolan.

Med en trygg och jämlik kunskapsskola kan alla elever nå sina drömmar. Den kräver ett gemensamt ansvar för studiero och att göra det bästa av varje lektion. För bra studieresultat kommer inte av sig själv – utan av rätt förutsättningar, tydliga förväntningar, en lust att lära och egna ansträngningar.

Alla elever ska känna att de kan, med rätt stöd i en trygg miljö.Då vågar de också tro på sig själva.

Matilda Ernkrans (S), ordförande riksdagens utbildningsutskott

pil
Om debattören

Namn: Matilda Ernkrans (S)Sysselsättning: Ordförande i riksdagens utbildningsutskott.Ålder: 45 år.Ort: Hallsberg.

Så här gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Ernkrans
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro