ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Nätet är inte bara en plats för sextrakasserier och mobbning

Helena Meyer · 10 Okt 2017
Uppdaterad 10 Okt 2017
"Det är tack vare sociala medier som Instagram och Facebook som vi har en växande kroppspositiv rörelse och en mängd konton som upplyser om allt från ekonomisk utsatthet, rasism, homofobi till adoptionskritik och feminism."

"Det är tack vare sociala medier som Instagram och Facebook som vi har en växande kroppspositiv rörelse och en mängd konton som upplyser om allt från ekonomisk utsatthet, rasism, homofobi till adoptionskritik och feminism." Foto: Karl Bjurman


När vi avfärdar sociala medier som en plats för ständig törst efter uppmärksamhet missar vi att Instagram är ett av de mest använda medierna för att bedriva opinion, skriver Helena Meyer.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vi är vana vid att se dem nu. Svarta rubriker om ungas utsatthet på nätet, sexuella trakasserier, stress och prestationskrav på sociala medier, näthat, kränkningar och mobbning.

Naturligtvis är detta högst reella problem och de ska tas på största allvar. Vi ser dock att det sker positiva attitydförändringar, om än i långsam takt. Nu är det dags att på allvar börja prata om den effekt som nätet och sociala medier har haft för människor i utsatthet.

Anledningen till att söka stöd anonymt varierar. Det kan bero på skuld och skam kring psykisk ohälsa, ekonomisk utsatthet eller en svår livssituation. Det kan handla om rädsla för en dömande omgivning eller svartsjuk och kontrollerande partner. Bland barn- och unga finns ofta en stark oro för att inte bli trodd, inte bli lyssnad på eller tagen på allvar. Ett anonymt samtal med en stödjande vuxen på nätet kan vara det som i ett senare läge kan leda till att en ung individ vågar söka mer hjälp. Ett samtal till MIND:s självmordslinje kan vara skillnaden mellan liv och död.

När vi avfärdar sociala medier som en plats för ständig törst efter uppmärksamhet missar vi att Instagram är ett av de mest använda medierna för att bedriva opinion. Det är tack vare sociala medier som Instagram och Facebook som vi har en växande kroppspositiv rörelse och en mängd konton som upplyser om allt från ekonomisk utsatthet, rasism, homofobi till adoptionskritik och feminism.

quotation startNär man frågar barn och unga om deras farhågor och önskemål kommer ”att bli lyssnad på” på första plats. ”Att inte bli tagen på allvar” landar högt på listan över farhågor. Unga försöker kommunicera vad de vill ha och behöver. Vi svarar med att kalla dem söndercurlade och överkänsliga, bekräftelseberoende och ytliga.quotation end

Nätet är en plats där den som har en annan könsidentitet än kille och tjej, den som funderar på sin sexualitet, den har som funktionsvariation eller ohälsa, eller den som är utsatt för övergrepp kan hitta någon att identifiera sig, och samtala, med. Det är en plats där den som har en klump i magen, en känsla av ensamhet eller oro för skola eller familj kan få stöd, ett stöd som tyvärr saknas i samhället.

Det är också en av de få platser där unga kan samtala med vuxna som faktiskt gjort till sin främsta uppgift att lyssna utan att döma. Stöd online erbjuder ett öra, råd och vägledning gratis, med låga trösklar och med möjlighet att vara helt anonym.

I dag är det Världsdagen för psykisk hälsa. Det är dags att vi sätter fokus på nätets potential som arena för stöd och samtal. Vi på Föreningen Tilia kan idag ta emot hälften av de som söker stöd hos oss. Det säger något om vad unga behöver och önskar. Låt oss alla lyssna och försöka tillgodose det, så skapar vi psykisk hälsa tillsammans.

Helena MeyerAnsvarig för förebyggande arbete på Föreningen Tilia

pil
Om debattören

Tilia är en ideell förening. Deras volontärer har tystnadslöfte, men ingen anmälningsplikt och den som behöver stöd kan vara anonym.

• Stödchatt: Är öppen 365 dagar om året kl 21–22.30 och nås på www.foreningentilia.se.

• Mejlstöd:[email protected].

• Lägerverksamhet: www.foreningentilia.se/lager

• Podd:Tiliapodden – en poddcast om pyskisk (o) hälsa.

klar

Artikellänk är kopierad

Helena Meyer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro