ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Nio råd till den som är på väg ut ur garderoben

Mikael Karlsson · 14 Mar 2017
Uppdaterad 14 Mar 2017

Foto: Maria Liljegren/ Mariasfoto


Inget är så starkt som att vara instängd i garderoben. Jag vet. Så till dig som ännu inte kommit ut än, här är det jag önskar att någon hade sagt till mig innan jag tog mina steg, skriver Mikael "Mikael i kjol" Karlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag heter Mikael. Jag är 42 år, jag bor i Skåne och har två döttrar. Och jag brukar klä mig i kjol och klänningar.

Det har jag gjort öppet sedan hösten 2015. Men det har inte alltid varit självklart för mig och jag vet att det inte är självklart för många andra som väldigt gärna skulle vilja det. Vi tillåter oss inte själva att vara individer. Vi tillåter oss inte att utveckla en stil som vi själva har skapat. Vi låter oss både medvetet och omedvetet påverkas av omgivningens förväntningar på hur vi ska vara, se ut, klä oss och bete oss.

Inget är så starkt som att vara instängd i garderoben, inget är så starkt som att vara instängd i sitt huvud och att försöka behaga omgivningens förväntningar på hur du bör vara och hur du ska uttrycka dig. Jag vet. Sedan när du väl kommer ut ur garderoben är det inte heller självklart att du är redo för vad som väntar dig. Det är därför jag skriver nu.

Att leva i sitt huvud på det här sättet är att sakta förgöras inifrån. Att skämmas över sig själv är en segdragen plåga och smärta som är svår att bli av med. Jag tror att alla på sitt sätt har en egen skev utseende- och kroppsuppfattning och att alla är rädda för att bli betraktade som annorlunda. Men vi borde se det som att vi är unika i stället. Att vara unik och annorlunda jämfört med andra är en styrka och de som inser det vinner alltid.Så till dig som ännu inte har kommit ut ur garderoben, här är nio saker som jag önskar att någon hade sagt till mig innan jag tog mina steg:

1. Hitta förebilder som fyller ditt tomrum och försök undvika förebilder som inte passar dig.

2. Prata med personer som har erfarenheter som liknar dina, men skapa din egen verklighet utifrån dina unika förutsättningar.

3. Acceptera att din uppväxt och din bakgrund kommer att ställa till det för dig när du börjar finna ditt uttryck i kläder och utseende.

4. Var öppen för att din självbild förändras dramatiskt när du väl kommit ut och i vissa fall snabbt från dag till dag och vecka till vecka.

5. Tro aldrig att du blir klar bara för att du når ett mål du har haft länge, eftersom nya funderingar, impulser och inputs kan ställa allt på ända och i ett nytt ljus.

6. Hur du än uttrycker dig, klär dig eller ser ut, så kommer alltid någon att misstolka dig, nedvärdera dig eller ogilla det och därför kan du bara utgå från dig själv och absolut inte försöka behaga synpunkter från omgivningen.

7. Våga utmana dig själv i liten skala via till exempel ideella föreningar, föreläsningar och evenemang och ta del av den kulturella värld som välkomnar unika människor och faktiskt i vissa fall hyllar just dig som är unik.

8. Vänd dig till transföreningar och även exempelvis Priderörelsen och RFSL där det finns mycket positiv energi som även stärker dig i din individuella utveckling.

9. Var lyhörd för de patriarkala strukturerna i samhället, eftersom transpersoner i mångt och mycket har likheter med kvinnors utsatthet gällande otrygghet, sexism, diskriminering och objektifiering.

Oavsett dina kroppsliga förutsättningar, ditt utseende eller din bakgrund borde du och ingen annan definiera just dig och hur du ska vara, klä dig eller se ut. Oavsett om du är 42 år, 22, år eller 12 år.

Mikael ”Mikael i kjol” Karlsson

pil
Fakta om debattören

Namn. Mikael KarlssonÅlder. 42 årIdeellt aktiv. I Transföreningen FPES Syd, RFSL Malmö samt Fatta Samtycke.Sociala medier. Heter @Mikaelikjol på Instagram

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro