ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Pensionssystemet är diskriminerande

Pensionsrättvisa · 28 Feb 2017
Uppdaterad 28 Feb 2017
För oss i Pensionsrättvisa, som alla har långt kvar till pension, är oron verklig i dag. Vi oroar oss för våra vänner, för våra föräldrar och våra äldre, skriver Farida Al-Abani, Mahi Akter, Marcus Olsson, Giovanna Iacobucci Jelbring.

För oss i Pensionsrättvisa, som alla har långt kvar till pension, är oron verklig i dag. Vi oroar oss för våra vänner, för våra föräldrar och våra äldre, skriver Farida Al-Abani, Mahi Akter, Marcus Olsson, Giovanna Iacobucci Jelbring. Foto: Magnus Glans/PPM, Farida Al-Abani, Arvid Utas, Gustaf Magaard, Privat


Det du betalar in ska du få tillbaka när du går i pension. Men det bygger på att du arbetar hela ditt liv och aldrig blir sjuk eller arbetslös. Hur många känner igen sig i den verkligheten? skriver representanter för initiativet Pensionsrättvisa.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Lugn, pensionen är enklare än du tror” – detta är rubriken på Pensionsmyndighetens kampanj i år. Det är en falsk bild som målas upp, menar vi som kallar oss Pensionsrättvisa. Det sägs att det är enkelt: det du betalar in ska du få tillbaka när du går i pension. Men systemet bygger på att du ska arbeta i hela ditt liv, aldrig bli sjuk och skulle du mot förmodan mista ditt arbete ska du lätt hitta ett nytt arbete som ger fortsatt hög lön. Hur många av oss känner igen sig i den verkligheten?

För många av oss känns innehållet i det orange kuvertet främmande. För många av oss ligger pensionen långt fram i tiden. För andra är pensionen redan vardag. Att gå i pension är en stor livsomställning och kan vara roten till mycket oro. Inte bara för att det är en stor omställning i livet, utan man oroar sig över hur man ska klara ekonomin, om man kan bo kvar, oron över om och hur man ska klara sig.

Pensionssystemet slår hårt mot de som har lågavlönade arbeten, som har det svårt på arbetsmarknaden, som någon gång blir sjukskrivna under en längre tid i sitt liv, som väljer att gå ner i arbetstid för att närvara under sitt barns uppväxt eller som har valt ett yrke efter passion men som inte betalar bra.

Detta drabbar kvinnor hårt. Majoriteten av fattigpensionärerna i Sverige är kvinnor. Pensionssystemet drabbar även utlandsfödda. Garantipensionen, som är en del av den allmänna pensionen, är ett grundskydd för den som inte har haft någon eller endast en liten arbetsinkomst. För att vara berättigad till full garantipension krävs det att man har bott 40 år i Sverige. Detta är en gräns som vi ser bör minskas radikalt. Pensionssystemet drabbar i förlängningen även den som utsätts för diskriminering på arbetsmarknaden på grund av att hen inte har utseende, hudton, kön, sexuell läggning eller funktion som passar in i normen. Vi från Pensionsrättvisa tycker att det är ett ohållbart system.

Hur många av oss förstår vårt orange kuvert? För många utlandsfödda kommer det orange kuvertet att ge en missvisande bild om vilken pension man faktiskt kommer att få då många inte har rätt till full garantipension. För oss i Pensionsrättvisa, som alla har långt kvar till pension, är oron verklig i dag. Vi oroar oss för de pensionärer i Sverige, i dag över 231 500 personer, som lever under EU:s fattigdomsgräns. Vi oroar oss över alla dem som inte passar in i dagens arbetssamhälle. Vi oroar oss för våra vänner, för våra föräldrar och våra äldre. En oro som vi tror att vi som samhälle kan påverka med bättre och tryggare skyddsnät som ser till individers olika förutsättningar och uppmärksammar diskriminerande strukturer.

Vi menar att vi i dag har en förlegad pensionsöverenskommelse. Ett tydligt tecken på det är hur svenska pensionspengar som vi inte kan välja bort investeras i företag som inte är förenliga med Sveriges internationella åtaganden rörande mänskliga rättigheter, miljö och klimat. Vi vill se politiker som försvarar människor före ohållbara system. Vi vill se ett pensionssystem som tillåter att livet kan hända, att vi alla kan drabbas av sjukdom under längre tid eller att många i Sverige har tvingats fly från ett annat land. Vi vill se ett pensionssystem som värnar om alla människor och där människovärdet inte bestäms av hur mycket pengar du har tjänat under ditt arbetsliv. Vi människor har andra liv, än bara ett arbetsliv. Vi människor har ett okränkbart människovärde, oavsett arbetsinkomst.

PensionsrättvisaFarida Al-Abani, folkhälsovetareMahi Akter, socionomMarcus Olsson, boendestödjareGiovanna Iacobucci Jelbring, socialantropolog

pil
Om debattörerna

• Farida Al-Abani, folkhälsovetare, 28 år, bor i Stockholm.

• Mahi Akter, socionom, 29 år, bor i Stockholm.

• Marcus Olsson, boendestödjare, 30 år, bor i Stockholm.

• Giovanna Iacobucci Jelbring, socialantropolog, 43 år, bor i Stockholm. Arbetar med internationella pensioner.

• Pensionsrättvisa är ett initiativ startat genom Nätverket StreetGäris och som tycker att pensionssystemet i dag är diskriminerande.

pil
Om debatten

• Orange kuvertet. Så snart man börjat tjäna in till sin allmänna pension får man varje år ett orange kuvert från Pensionsmyndigheten. Kuvertet innehåller ett årsbesked där man bland annat kan se hur mycket man tjänat ihop. Det orange kuvertet börjar skickas ut i mitten av januari varje år. Pensionärerna får sitt kuvert först. Under februari–mars får pensionsspararna sina kuvert.

• Garantipension. Ett grundskydd för den med låg eller ingen intjänad pension. Full garantipension är 7 952 kronor för ensamstående och 7 093 kronor i månaden för gifta (2017). För att få full garantipension krävs att man bott i Sverige i 40 år. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40-del för varje år. Den som har mycket låg pension, och mindre än 5 499 kronor (2017) att leva på när boendet är betald, kan söka äldreförsörjningsstöd. Villkoret är att du fyllt 65 år och är bosatt i Sverige.

Källa: Pensionsmyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

Pensionsrättvisa
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro