ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Priset för black friday är högt för de anställda

Lisa Pelling · 23 Nov 2017
Uppdaterad 23 Nov 2017
Dagar som black friday bygger på att vi inte hinner tänka efter innan vi köper, skriver Lisa Pelling.

Dagar som black friday bygger på att vi inte hinner tänka efter innan vi köper, skriver Lisa Pelling. Foto: Henrik Montgomery/TT, Arena


Ditt extrapris har ett pris. Det betalas av dem som står i kassan, av dem som böjer ryggen över hyllorna och varubergen, av dem som lyfter kilo efter kilo på lagret, skriver Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Black friday kommer till Sverige. Ni vet helgen då miljoner amerikaner stormar stormarknaderna och shoppar för över femtio miljarder dollar.

För många med lägre inkomst är det en möjlighet att köpa julklappar de annars inte skulle ha haft råd med.

Men att black friday kommer till Sverige är också problematiskt. Det är så klart vansinnigt att shoppa som om det inte fanns någon morgondag samtidigt som FN rapporterar att utsläppen av koldioxid har börjat öka igen. 2017 borde vi återbruka i stället för att hetsköpa nytt.

Black friday riskerar också att bli ytterligare ett hårt slag mot närhandeln. Det är bara stora varuhus som klarar av att ha rea med priser 50–70 procent lägre än normalt. Mega-utförsäljningar stjäl kunder från småbutiker och utarmar stadskärnorna.

Det som verkligen bör diskuteras är hur black friday och super-reor påverka handelns anställda.

Det här är årets konsumentupplysning: Pressade priser innebär nästan alltid pressade villkor för dem som jobbar där du handlar. Ditt extrapris har ett pris. Det betalas av dem som står i kassan, av dem som böjer ryggen över hyllorna och varubergen, av dem som lyfter kilo efter kilo på lagret.

Villkoren för anställda inom handeln fortsätter att försämras. Pressade villkor drabbar många: en femtedel av den totala arbetskraften i Sverige jobbar inom handeln.

Inte minst ökar otryggheten. Allt fler får osäkra anställningar: De anställs för några få timmar i månaden, men förväntas vara tillgängliga för att jobba fler timmar när arbetsgivaren sms:ar. Det är skitvillkor som leder till skitliv. Liv där det är svårt att planera in tid med familjen eller vännerna, och nästan omöjligt att ta sig in på bostadsmarknaden: Det går varken att få lån eller hyreskontrakt med en anställning som på pappret bara är några timmar.

I år har kampanjen #slutahyvla uppmärksammat ett nytt sätt att försämra arbetsvillkoren för dem som jobbar inom handeln. En dom i Arbetsdomstolen gör det tillåtet för arbetsgivare att hyvla timmar från anställningskontraktet, från den ena dagen till den andra. När en arbetsgivare hyvlar timmar gäller inte turordningsregler eller regler om uppsägningstid, och hela lagen om anställningsskydd (LAS) sätts på undantag. I oktober i år meddelade varuhuset Åhléns city att 98 personer måste gå ner i tid. Gissa vilka som kommer att få hoppa in extra under black friday?

Vi går mot en tid som kräver allt mer av konsumenten för att kunna ta kloka beslut kring sina inköp. Vi vill inte köpa varor som förstör klimatet, tillverkats av barnarbetare eller fraktas jorden runt innan de kommer till oss. Vi vill inte handla i affärer som ger sina anställda en lön de inte kan leva på. Dagar som black friday bygger på att vi inte hinner tänka efter innan vi köper. Om du har råd att stanna hemma i helgen, gör det.

Lisa Pelling, utredningschef Arena Idé

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Pelling
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro