ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Skräm inte bort tjejer från att söka bygg

Anna Glas · 30 Jan 2018
Uppdaterad 30 Jan 2018
Jag har en bra lön, jag har inga studielån att betala av och alla på jobbet tjänar lika mycket oavsett ålder, kön eller annan bakgrund, skriver Anna Glas.

Jag har en bra lön, jag har inga studielån att betala av och alla på jobbet tjänar lika mycket oavsett ålder, kön eller annan bakgrund, skriver Anna Glas. Foto: Unsplash/Jakub Skafiriak, privat


Många tjejer kommer inte ens på tanken att välja bygg i gymnasievalet och andra avråds eller skräms bort av skola och föräldrar som säger det är för grabbigt”. Men sexuella trakasserier och diskriminering finns överallt – inte avråder ni tjejer från att bli jurister eller jobba inom restaurang, skriver Anna Glas.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Snart ska gymnasievalen vara inne och många niondeklassare går nu och funderar på framtid och karriär.

Ett av förra årets mest uppmärksammade inlägg på sociala medier handlade om studentflak med sexistiska budskap. En del var skrivna av elever på byggprogrammet. Med den typen av vänner behöver byggbranschen knappast några fiender. Dessa klavertramp spär på föräldrars och lärares oro för att tjejer som väljer byggbranschen ska trakasseras.

Jag är tjej och har jobbat som snickare i fyra år. Det är ett fantastiskt jobb. Jag har en bra lön, jag har inga studielån att betala av och alla på jobbet tjänar lika mycket oavsett ålder, kön eller annan bakgrund. Och det är inte tyngre att jobba som byggnadsarbetare än vad det är att jobba inom vård eller handel, men bättre betalt och det finns mycket jobb och många yrken att välja bland; plattsättare, kranförare, betongare, timmerman, plåtslagare och mycket mer.

Det går mer än tio killar på varje tjej som söker byggprogrammet på gymnasiet. Många tjejer kommer inte ens på tanken att välja bygg och andra avråds eller skräms bort av skola och föräldrar som säger ”det är för grabbigt”. Snälla, gör inte det! Peppa tjejerna i stället!För tänk efter nu: vad har vi lärt oss av alla #metoo-upprop under hösten och vintern? Jo, att sexuella trakasserier och diskriminering finns överallt. Det är ett samhällsproblem. Inte ett branschproblem. Alla trakasserier är åt helvete, men inte avråder ni tjejer från att bli jurister eller jobba inom restaurang.

Och inom bygg händer det saker. Steg tas i rätt riktning. Fackförbundet Byggnads styrelse lät sig fotograferas i ”pussy hats” till kvinnodagen förra året, och tycka vad man vill om det, men frågan är uppe på bordet. Branschen har kört kampanjer för att stoppa machokulturen under flera år och har även tydligt tagit avstånd från de sexistiska budskapen på studentflaken.

Vi har ett kvinnligt nätverk,*Näta, där vi kvinnor i branschen – som blir fler och fler – ligger på och skapar förändring.

Min fråga till dig som läser detta är därför: har du föreslagit byggbranschen för någon tjej som ska söka gymnasiet? Om inte, är det kanske dags att göra det.Anna Glas, snickare och medlem i *Näta –Byggnads kvinnliga nätverk

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Glas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro