ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Svenskarna sjunker ner i skuldträsket med snabblånen

Patrik Wincent · 18 Jun 2018
Uppdaterad 18 Jun 2018
Det borde införas kraftigare kreditprövningar för de som lånar, menar Patrik WIncent.

Det borde införas kraftigare kreditprövningar för de som lånar, menar Patrik WIncent. Foto:  Anh Nguyen/Unsplash, Pressbild


Shopping dämpar i bästa fall oron och obehaget kortsiktigt men är tyvärr på sikt dömt att misslyckas. För dem som lånar ut pengar är det i många fall en god affär, men för låntagarna kan det skapa en skuldbörda som tar många år att ta sig ur.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sms-lån eller andra former av snabblån har under de senaste åren slutat i dyrbara skuldfällor för många svenskar. Sverige är inte landet lagom när det kommer till skuld, vi svenskar är nämligen ett av EU:s mest skuldsatta folk. Väldigt ofta så stöter jag på människor med dålig ekonomi som försöker hålla sig flytande genom att ta små lån och på så vis gräver de en djupare och djupare grop för sig själva. Det har blivit betydligt enklare för oss att shoppa idag. Nu är det dessutom lättare än någonsin att få lån och kredit antingen via kreditkortet eller genom att ta exempelvis sms-lån. Det gör att man kan fastna på riktigt då man handlar för pengar man inte har. 

Även regeringen menar att det är oacceptabelt att SMS-låneföretagen utnyttjar de mest utsatta konsumenterna. Man menar att det är inte acceptabelt att människor kan så lätt hamna i en ohållbar ekonomisk situation för lång tid framåt. 

Tillgängligheten att kunna ta ett lån gör det för många att det blir svårt att motstå frestelsen – man vet att det enda man behöver göra är att ta upp sin telefon och trycka på några knappar. Jag menar, ett köp är ju bara ett sms-lån bort. 

Vi påverkas av grupptryck i sociala medier och vill ha det alla andra har. Sociala normer stressar oss och vi spenderar mer än vi har råd med för att hålla en viss levnadsstandard. Internet ger oss även tillgång till shopping 24 timmar om dygnet, vilket vidgar problematiken. Man kan shoppa när man sitter på toaletten, ligger i sängen eller när man sitter på bussen eller tåget. Det är oftast anonymiteten som gör det här så populärt. Du behöver inte prata med någon som ställer besvärliga frågor, utan du bara trycker på några knappar så får du låna pengar. 

En hel del människor flyr oftast när vi vill undvika jobbiga känslor, till exempel genom att shoppa. Det dämpar i bästa fall oron och obehaget kortsiktigt men är tyvärr på sikt dömt att misslyckas. Precis som med alla andra typer av beroenden, leder beteendet till att vi behöver mer och mer för att fylla tomheten tills allt till slut blir ohanterligt och vi på ett eller annat sätt kraschar. 

För dem som lånar ut pengar är det i många fall en god affär, men för låntagarna kan det skapa en skuldbörda som tar många år att ta sig ur. Det borde införas kraftigare kreditprövningar för de som lånar. Fler restriktioner för de som tar lånen. samt kunskap och information kring riskerna som finns, när man bör låna och inte, samt vilket konsekvenser det kan det bli om man inte sköter sina betalningar på rätt sätt. 

Innan du tar ett sms-lån, ställ dig först dessa frågor. Hur ofta köper du saker på impuls? Hur många bra-att-ha-saker har du där hemma? Hur ofta köper du kläder som du aldrig eller nästan aldrig använder? Handlar du ibland saker bara för att du kan? 

Men det bästa rådet är den klassiska klyschan ”att spara först och handla sedan”. Det kommer gynna dig i alla lägen.

Patrik Wincent, terapeut, författare och programledare för ”Lyxfällan”

pil
Om debattören

Namn: Patrik WincentÅlder: 43 år.Ort: Gubbängen, Stockholm.Gör: Terapeut, författare och programledare för Lyxfällan

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wincent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro