ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Sverige måste vara redo när barnkonventionen blir lag

Metro Debatt · 9 Apr 2019
Uppdaterad 9 Apr 2019

Foto: Unsplash, Eszter Simone, Elisabeth Olsson Wallin


Låt oss förtydliga – barnets rättigheter handlar inte om att man har rätt att få det man pekar på, eller att man har rätt till lyx och överflöd. Det handlar om rätten till basala behov som en god hälsa, rätten till utbildning eller rätten till skydd från övergrepp, skriver Emma Fagerstrand och Rebecca Lagh.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I Uppdrag Granskning kunde vi för en tid sedanSpädbarn som misshandlas till döds och barn som lämnas ensamma med drogpåverkade föräldrar. ta del av skrämmande berättelser. Av 994 fall som granskats av SVT hittar man 150 barn som far illa, trots att barnen redan finns hos den institution som har samhällets svåra uppdrag att vid brister, skydda våra mest utsatta individer. Eller tänk dig en situation där du utsätts för övergrepp av någon i din familj. Ändå beslutar en domstol att du fortsatt ska bo med den som utsätter dig för våld. I Sverige har föräldrar med få undantag rätt till umgänge med sina barn, men få är de barn som trots våld och övergrepp, kan välja bort sina föräldrar.

FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag.Sverige har varit ett föregångsland när det kommer till barnets rättigheter. För majoriteten av barn är Sverige ett mycket bra land att växa upp i. Men Sverige måste vara bra för alla barn, och gamla meriter räcker inte. Det är dags att växla upp. Om knappt ett år blir Då blir det möjligt att pröva om en verksamhet har brutit mot barnets rättigheter enligt barnkonventionen.

quotation startSverige måste vara bra för alla barn, och gamla meriter räcker inte. Det är dags att växla upp.quotation end

Och låt oss förtydliga – barnets rättigheter handlar inte om att man har rätt att få det man pekar på, eller att man har rätt till lyx och överflöd. Det handlar inte heller om att avstå från ordning och reda i skolan eller andra ”disciplinfrågor”. Nej, barnets mänskliga rättigheter handlar om rätten till basala behov som en god hälsa, rätten till utbildning eller rätten till skydd från övergrepp.

För att säkerställa att vi inte sviker barnen måste vi göra barn till samhällsmedborgare på lika villkor. Vi måste belysa hur barn berörs och ta reda på vad som vore bäst för barn innan vi fattar beslut. Det kallas att göra prövningar av barnets bästa, eller barnkonsekvensanalyser. Här får Sverige kritik från FN:s barnrättskommitté.

Vi vill uppmana politiker och beslutsfattare att ta barnkonventionen som lag på allvar genom att:

quotation startVi måste belysa hur barn berörs och ta reda på vad som vore bäst för barn innan vi fattar beslut.quotation end

Sverige bör fortsätta att vara ett föregångsland när det gäller barnets skydd och rättigheter. Vi måste rusta oss inför 2020 då barnkonventionen blir lag. Det är dags att växla upp för barnens bästa!

Emma Fagerstrand och Rebecca Lagh

pil
Om debattörerna:

Emma FagerstrandÅlder: 45 år.Ort: Stockholm.Gör: Grundare av Barnrättskonsulterna. Föreläser och utbildar om barnkonventionens implementering

Rebecca LaghÅlder: 47 år.Ort: Stockholm.Gör: Advokat som i många år arbetat med brott mot barn.

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Debatt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro