ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Utan kärnkraft kan det bli elbrist i Sverige

Lena Carlsson · 26 Sep 2018
Uppdaterad 26 Sep 2018
Vi kanske ska tänka oss för och minska på takten när vi lägger ner kärnkraftverken, skriver Lena Carlsson.

Vi kanske ska tänka oss för och minska på takten när vi lägger ner kärnkraftverken, skriver Lena Carlsson. Foto: Privat, Unsplash


Myndigheten som ansvarar för elförsörjningen varnade nyligen i en rapport för elbrist i vinter. Sådana varningar har kommit tidigare, men läget har förvärrats, skriver Lena Carlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Den rekordlånga varma och torra sommaren är i färskt minne. Den står i centrum när miljö- och energifrågorna debatteras. Risken finns att vi glömmer bort att vi går mot kallare tider. Svenska Kraftnät, den myndighet som ansvarar för elförsörjningen, varnade nyligen i en rapport för elbrist i vinter. Sådana varningar har kommit tidigare, men läget har förvärrats.

Det var mitt i sommarhettan i slutet av juni som rapporten kom. Tajmingen var väl inte den bästa, vilket kan förklara den ringa uppmärksamhet rapporten fick. Enligt Svenska Kraftnäts prognos saknas 400 megawatt till vintern om den blir normal. Det kan jämföras med att det nedlagda kärnkraftverket Oskarshamn 1 hade en effekt på cirka 500 megawatt.

För att förhindra elavbrott under den kallaste tidpunkten på året finns en effektreserv. Förra vintern, 2017/2018 förbereddes effektreserven för att kunna tas i anspråk, men den behövde aldrig aktiveras. Marginalerna var dock små. Effektbalansen – balansen mellan producerad och använd elenergi – var sämre än vintern 2016/2017, och den blir ännu sämre i framtiden, enligt prognosen.

quotation startVi kanske ska tänka oss för och minska på takten när vi lägger ner kärnkraftverken.quotation end

Får vi elbrist i vinter måste vi importera el för att klara den tidpunkt då belastningen på elnätet är som störst. En import förutsätter att våra grannländer har ett elöverskott och kapacitet att överföra elen, vilket inte alls är säkert.

När det är som kallast i Sverige är det ju ofta som kallast även i angränsande länder. Den timme när elförbrukningen var som störst förra vintern inträffade samtidigt i hela Norden. Går det inte att importera el måste delar av elnätet i Sverige stängas av. Ingen önskar en sådan situation.

I Energiöverenskommelsen 2016 beslöt svenska politiker att Sveriges elförsörjning ska vara till 100 procent förnybar 2040. För att minska utsläppen av koldioxid planerar SSAB, LKAB och Vattenfall att göra om stålproduktionen, så att vätgas används istället för kol. Då behövs extra elenergi motsvarande flera kärnkraftsreaktorer. Men kärnkraften ska avvecklas och ersättas med bland annat vindkraft och solkraft. Produktionen från dessa energislag går emellertid inte att planera, och de kan inte ersätta kärnkraften som reserv vid köldknäppar.

Den gångna sommaren har visat att vädret kan bjuda på stora överraskningar. Även om jordens medeltemperatur har ökat med knappt en grad sedan slutet av 1800-talet, och uppvärmningen fortsätter, finns ingen som helst garanti för att vi inte ska drabbas av en vargavinter. Blir det en sådan ovanligt kall vinter, som kan tänkas inträffa vart tionde år, blir elbristen 1500 megawatt.

Så här skriver Svenska Kraftnät i sin rapport:”Analyser visar att nedläggning av kärnkraften leder till ett stort antal timmar med mycket höga elpriser, samt ett flertal timmar med svårigheter att överhuvudtaget få effektbalansen att gå ihop.”

Enligt den politiska Energiöverenskommelsen 2016 går det att driva vidare kärnkraften även efter 2040. Vi kanske ska tänka oss för och minska på takten när vi lägger ner kärnkraftverken.

Lena Carlsson

pil
Om skribenten:

är 69 år och bor i Göteborg. Hon har jobbat som vetenskapsjournalist och är numera pensionär.Lena Carlsson

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Lena Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro