ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Vänstern sviker i frågan om hedersförtryck

Gulan Avci, Lotta Edholm (L) · 2 Sep 2018
Uppdaterad 2 Sep 2018
Förortens feminister ska få stöd, och inte en krona ska ges till de organisationer som vill hindra jämställdhet och integration, skriver debattörerna.

Förortens feminister ska få stöd, och inte en krona ska ges till de organisationer som vill hindra jämställdhet och integration, skriver debattörerna. Foto: Liberalerna


Kartläggningen om hedersförtryck dröjer i Stockholm. Inget händer heller i landets andra storstäder, Göteborg och Malmö, trots krav och påtryckningar. Utan konkreta siffror över hur många som är drabbade reduceras människors lidande till luddiga gissningar och enstaka tragiska berättelser, skriver Lotta Edholm (L) och Gulan Avci (L).

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hedersrelaterat våld och förtryck är en av vår tids största kränkningar av mänskliga rättigheter – men hur stor kränkningen är vet ingen eftersom de rödgröna politikerna inte mätt förtrycket.

För två år sedan var en tredjedel av alla mord på kvinnor i Sverige hedersrelaterade. Enligt rapporten ”Gift mot sin vilja” kunde upp till 70 000 ungdomar i Sverige år 2009 inte fritt välja vem de vill gifta sig med. I Stockholm 2008 svarade 11 procent av flickorna att de levde med hedersnormer.

Det är tio år sedan. Sen dess har ingen ny kartläggning gjorts. Utan konkreta siffror över hur många som är drabbade reduceras människors lidande till luddiga gissningar och enstaka tragiska berättelser. Men vi ska inte bara tycka synd om de flickor och kvinnor som lever under hedersförtryck. Vi ska göra precis allt vi kan för att de ska ha den frihet som de har precis samma rätt till som alla andra i Sverige.

Liberalerna vill täppa igen luckorna i lagen för att stoppa barn- och tvångsäktenskap. Förortens feminister ska få stöd, och inte en krona ska ges till de organisationer som vill hindra jämställdhet och integration. Det behövs mer kunskap om hedersförtryck inom polis, domstolar, skola och vård.Brott med hedersmotiv ska ge högre straff, vilket nu också en statlig utredning föreslår.Vi vill också att utvisning alltid ska prövas vid hedersbrott. 

För att kunna sätta in rätt åtgärder måste vi veta hur många som lever i förtryck i dag. Därför har vi i flera år drivit den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm framför oss för att få till en ny kartläggning.

Men kartläggningen dröjer. Inget händer heller i landets andra storstäder, Göteborg och Malmö, trots krav och påtryckningar från liberaler och organisationer som arbetar mot hedersförtryck. Varför lägger så kallade feministiska politiker locket på när det kommer till ett av de absolut största jämställdhetsproblemen?

quotation startJa, hedersvåld har precis som annat relationsvåld också sin grund i patriarkala strukturer och mäns förtryck av kvinnor. Men hedersvåld skiljer sig från ”vanligt” relationsvåld genom sitt kollektiva uttryckquotation end

Kanske finns svaret på frågan i vissa av vänsterpartiernas ovilja att ens erkänna hedersrelaterat våld och förtyck som begrepp. Partiledaren för Feministiskt initiativ sa exempelvis i våras (SVT Agenda, 25/2 2018) att hedersrelaterat våld och förtryck är en del av ”samma patriarkala strukturer som finns överallt” och att de som skiljer på hedersförtryck från övrigt partnervåld hamnar i ett resonemang där de säger att ”en viss kultur är alltid fel, och en annan kultur är alltid rätt”.

Ja, hedersvåld har precis som annat relationsvåld också sin grund i patriarkala strukturer och mäns förtryck av kvinnor. Men hedersvåld skiljer sig från ”vanligt” relationsvåld genom sitt kollektiva uttryck – förövarna utgörs ofta av hela familjen, genom att det grövsta våldet ofta är välplanerat och genom att det ofta drabbar väldigt unga flickor och kvinnor. Och ja, vissa kulturer är alltid fel – förtryckande hederskultur är till exempel alltid fel. Att inte erkänna det är att svika tusentals drabbade flickor, kvinnor och hbtq-personer. Det är inte värdigt politiker som kallar sig feminister.

För oss liberaler är dessa värderingar okränkbara: Varje människa har rätt att leva, tro och älska som hon vill. Ingen ska behöva leva under hedersförtryck.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i StockholmGulan Avci (L), integrationspolitisk talesperson

pil
Om debattörerna

Lotta EdholmÅlder: 53 år.Sysselsättning: Oppositionsborgarråd i Stockholm.Ort: Stockholm.

Gulan AvciÅlder: 41 år.Sysselsättning: Integrationspolitisk talesperson för Liberalerna.Ort: Stockholm.

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Gulan Avci
Lotta Edholm (L)
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro