ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Våra kroppar är ingen förbrukningsvara med bäst-före datum

Amanda Rubensson · 12 Jan 2018
Uppdaterad 12 Jan 2018
Hur kan vi förvänta oss att barn ska få vara unga ifred när ungdom blivit det nya vuxenidealet?, skriver Amanda Rubensson.

Hur kan vi förvänta oss att barn ska få vara unga ifred när ungdom blivit det nya vuxenidealet?, skriver Amanda Rubensson. Foto: Shari Sirotnak/Unsplash, privat


Hur gör vi för att förhålla oss till idealen och förbättra samhället för den kommande generationen? Hur kan vi förvänta oss att barn ska få vara unga ifred när ungdom blivit det nya vuxenidealet? Det är inte lätt att undvika ideal, men dessa sex tips kanske kan hjälpa dig på traven att aktivt strunta i alla dyra krämer och i stället lägga fokus på något roligare, skriver Amanda Rubensson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag tänker på hur viktigt det är för kvinnor att inte åldras utseendemässigt. Jag är 22 år och om ett tag börjar kampen om att bli för evigt ung. Då kommer hudvårdsspecialister börja uppmuntra till antirynkkrämer. Att åldras som kvinna är oacceptabelt. När stora agenturer använder omyndiga modeller med målet att vi ska vilja se ut som dem så är det förståeligt att ”kvinna” och ”flicka” uppfattas som samma sak.

Vi spenderar tusenlappar på att se yngre ut. Vi tar bort vårt kroppshår och ett populärt samtalsämne mellan kvinnor är ”Hur rakar man sig utan att få irritation eller röda prickar?”. Mäns kroppshår tyder på mognad, så varför vill inte vi behålla vårt kroppshår? Varför vill vi ta bort allt som särskiljer oss från prepubertala flickor?Går du in vissa skönhetskliniker kan du betala för en ”vagina tightening” eller ”blygdläpps föryngring”. För vem vill ha ett underliv som speglar en äldre erfaren kvinnas, när man kan få ett mycket tightare och orört sådant?

De kvinnor som slutat bry sig om sitt utseende kanske uppfattas som okvinnliga som låtit sin kropp förfalla, men någonting tror jag att de har gemensamt – att de ångrar alla timmar de lade ner under sina yngre dagar på att bry sig om hur de såg ut.

Så, hur gör vi för att förhålla oss till idealen och förbättra samhället för den kommande generationen? Hur ska unga flickor slippa ha komplex över hur deras könsorgan ser ut när allt fler kvinnor vill operera sina underliv? Hur kan vi förvänta oss att barn ska få vara unga ifred när ungdom blivit det nya vuxenidealet? Det är inte lätt att undvika ideal, men dessa tips kanske kan hjälpa dig på traven att aktivt strunta i alla dyra krämer och i stället lägga fokus på något roligare:

1. Sluta prata negativt om din kropp.Intalar du dig själv att du är okej med din kropp så kommer du också känna så till slut. Dessutom påverkar vi andra människors självbild när vi pratar negativt om oss själva.2. Titta på din kropp och på dina komplex. Jag är säker på att ju mer vi exponeras för våra komplex, desto mer neutrala blir kroppsdelarna.3. Du måste inte älska din kropp. Ibland kan hetsen kring att ”älska sin kropp” kännas omöjlig – men man måste inte älska sin kropp. Din kropp ska inte vara en prydnad utan ett verktyg. Satsa istället på att bli neutral till din kropp, varken positivt eller negativt!4. Ät mat och njut. Livet är för kort för att göra mat till ett ångestmoment.5. Byt ut ditt flöde. Jag tror sociala medier har stor påverkan på vår psykiska hälsa. Sluta följ och ta bort personer du mår dåligt av och följ istället människor som inspirerar dig på riktigt.6. Sluta jämför dig med hur du såg ut för x antal år sedan. Kroppen förändras. Du förändras. Det är biologi! Det är inte meningen att vi ska se likadana ut hela livet.

Slutligen, var snäll mot dig själv i år. Skippa alla nyårslöften som ger dig ångest och sjunk ner i soffan med en påse chips istället. Ditt mående kommer att tacka dig!

Amanda Rubensson

pil
Om debattören

Ålder: 22 år

Gör: Studerar. Bloggar på Nouw.com/AmandaRubensson

klar

Artikellänk är kopierad

Amanda Rubensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro