ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Vi bör utnyttja nätdoktorerna till max

Metro · 16 Feb 2017
Uppdaterad 17 Feb 2017
Enligt statistik får många vänta i över 30 dagar på vård – med vård i mobilen kan patienter i stället få återkoppling inom ett dygn, menar Alexander Börve.

Enligt statistik får många vänta i över 30 dagar på vård – med vård i mobilen kan patienter i stället få återkoppling inom ett dygn, menar Alexander Börve. Foto: Johan Nilsson/TT & Christopher Kern


Vi passerade nyligen 10 miljoner invånare i Sverige. Vi har inte tid att vänta på fler läkare, vården måste bli mer flexibel och mer tillgänglig.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det finns fortfarande en skepticism mot nätdoktorer – både bland befolkning och inom vården. Digital utveckling sker dock i samtliga branscher, och precis som alla stora omställningar krävs det tid och attitydförändringar för att lyckas. Men samhället digitaliseras. Att därför se nätdoktorer som ett problem innebär risker för vårt lands utveckling, och försvårar att göra Sverige världsledande inom e-hälsa till 2025, som regeringen vill att vi ska bli.

Nätdoktortjänster har skapats utifrån en vision om att digitalisera vården, och utifrån ett behov där patienter får vänta länge för vård. Enligt statistik från SKL behöver många vänta längre än 30 dagar på ett första besök hos en specialistläkare. Med vård i mobilen kan en patient uppsöka vård och få återkoppling på mindre än ett dygn. Idag handlar vi mat, deklarerar, köper kläder, gör bankärenden och studerar via telefonen. Nog ligger det i tiden att även läkarbesök ska integreras i telefonen?

E-hälsa hjälper svensk sjukvård att fokusera på de patienter som behöver vård mest.

Studier visar att de flesta fallen av hudcancerfall går att bota om de upptäcks och behandlas i tid. Men hur många prioriterar ett hudläkarbesök för ett litet födelsemärke mitt i vardagspusslet med dagishämtning, jobb och semesterplanerande?

Att ha till läkaren flexibelt i mobilen kan innebära att fler allvarliga fall upptäcks och behandlas i tid. Med den bakgrunden måste vård göras lättillgänglig och läkaren måste finnas i den apparat som oftast inte är längre än en armslängd bort. Vi ser ett stort behov för branschen att gå samman och driva utvecklingen i enad front. Det kommer att gynna många – framförallt patienterna.

Vi passerade nyligen 10 miljoner invånare i Sverige. Vi har inte tid att vänta på fler läkare, vården måste bli mer flexibel och mer tillgänglig. Det måste gå snabbare att få vård  men utan att överbelasta sjukvården. Vi måste hjälpa Sverige nå e-hälsomålet till 2025. Långa vårdköer bör tillhöra det förflutna. Digital vård är här för att stanna.

Alexander Börve, Leg. Läkare

pil
Fakta om debattören

• Doktorand Sahlgrenska Akademin.

• Ägare av hudvårdsappen First Derm där målet är att svenskar ska få tillgång till en hudläkare för rådgivning inom 24 timmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro