ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Vi har snackat klart om stress

Sara Haraldsson, Linn Svansbo · 7 Maj 2018
Uppdaterad 7 Maj 2018
om arbetsmarknaden är felkonstruerad, om skolan skapar stress bland unga, om ojämställdhet leder till stress hos kvinnor för att de förväntas ta mer ansvar – kan vi verkligen säga att det är individens fel då?, skriver Sara Haraldsson och Linn Svansbo från Maktsalongen.

om arbetsmarknaden är felkonstruerad, om skolan skapar stress bland unga, om ojämställdhet leder till stress hos kvinnor för att de förväntas ta mer ansvar – kan vi verkligen säga att det är individens fel då?, skriver Sara Haraldsson och Linn Svansbo från Maktsalongen. Foto: Annie Spratt/Unsplash, Nadja Endler


I dag pratar vi om stress och annan psykisk ohälsa på ett sätt som vi aldrig gjort förut och det är fantastiskt. Men det räcker inte att prata. Det räcker inte att läsa en till larmrapport och konstatera att allt går åt helvete och som enda slutsats dra vi måste prata mer om det här”, skriver Sara Haraldsson och Linn Svansbo från Maktsalongen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personerna som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När blev egentligen ”jo det är bra, det är bara lite mycket nu” standardsvaret på frågan om hur någon mår? Och varför tycker vi att det är okej att det är så?

Stress bland unga har fördubblats sen mitten av 80-talet och mer än varannan 15-årig tjej och nästan var tredje 15-årig kille lider av stressymtom, visar en rykande färsk rapport från Folkhälsomyndigheten. I dag pratar vi om stress och annan psykisk ohälsa på ett sätt som vi aldrig gjort förut och det är fantastiskt. Men det räcker inte att prata. Det räcker inte att läsa en till larmrapport och konstatera att allt går åt helvete och som enda slutsats dra ”vi måste prata mer om det här”. Därför släpper Maktsalongen idag ”Lite mycket nu”, ett projekt som handlar om att faktiskt göra något. För vi har snackat klart.

Rapporten visar att den faktorn som framförallt ändras i ungas liv, och därmed ses vara anledningen till ungas ökade stress, är skolan och villkoren som gäller i den. Det som vi så länge vetat blir smärtsamt tydligt: stress är ett strukturellt problem, inte ett individuellt problem. Regeringens särskilda utredare för utredningen för hållbart arbetsliv menade nyligen att stressen kostar samhället 8-9 miljarder per år, men trots det är det individen som drabbas hårdast: dels genom sitt personliga lidande och dels genom att skuld- och skambeläggas för att hen inte tagit bättre hand om sig.

För om arbetsmarknaden är felkonstruerad, om skolan skapar stress bland unga, om ojämställdhet leder till stress hos kvinnor för att de förväntas ta mer ansvar – kan vi verkligen säga att det är individens fel då? Att det är individen som ska rycka upp sig och lösa problemet? Att gå på yoga, hålla på med mindfullness och allt annat som bara blir ytterligare en grej som också ska göras.

I vårt förarbete kring ”Lite mycket nu” har vi kommit fram att det är tre områden som är de som skapar mest stress hos unga: bristen på återhämtning, otydliga och höga förväntningar på en själv och från omgivningen samt oro inför framtiden. För Maktsalongen är det svårt att lösa problem med arbets- och bostadsmarknad som skapar framtidsstress hos unga, men någon borde onekligen göra det (vi tittar på er, politiker!). Men bristen på återhämtning och otydliga och höga förväntningar, där kan vi bidra. Vi kan ensamma inte lösa alla problem, men vi vill ändå dra vårt stå till stacken.

I dag lever unga i ett samhälle som skapar stress och vi vill att de som kan påverka ungas villkor ska göra det. Men det vi kan göra tills dess är att ge unga en överlevnadsguide, ett plåster på det blödande såret och verktyg för att de, tills de strukturella förändringarna genomförts, behöver för att förebygga och hantera stress. ”Lite mycket nu” är det plåstret. Det är en sms-skola med 14 övningar. Den räddar inte världen. Men den gör något. För vi är så trötta på allt snack.

I år är det valår. Låt det regna vallöften över oss där alla politiska partier berättar vad de vill göra åt stressen. Tills dess har vi vår sms-skola och hoppas att den i alla fall kan hålla oss flytande tills räddningen kommer.

Sara Haraldsson, Maktsalongens grundare och generalsekreterare

Linn Svansbo, Maktsalongens ordförande

pil
Om Maktsalongen:

mål är ett jämställt samhälle där makt och inflytande fördelas rättvist. De jobbar för att fler unga kvinnorMaktsalongens  ska se sig själva som ledare och utmana normer som sätter snäva ramar om hur makt ser ut och vad en ledare kan vara.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Haraldsson
Linn Svansbo
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro