ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: 7 saker alla chefer måste göra efter #metoo

Sara Haraldsson, Sofia Brändström · 29 Nov 2017
Uppdaterad 29 Nov 2017
För att åstadkomma verklig förändring krävs långsiktiga och kraftfulla åtgärder för att göra upp med patriarkala strukturer och beteenden, skriver Sofia Brändström och Sara Haraldsson som grundat Maktsalongen.

För att åstadkomma verklig förändring krävs långsiktiga och kraftfulla åtgärder för att göra upp med patriarkala strukturer och beteenden, skriver Sofia Brändström och Sara Haraldsson som grundat Maktsalongen. Foto: Linnea Ronström


Händelseutvecklngen i #metoo visar bara på toppen av ett isberg. Tiden för förändring är nu. Till alla er som sitter på makten: var en del av förändringen – annars kanske ni snart finner er utan en maktposition, skriver Sofia Brändström och Sara Haraldsson som grundat Maktsalongen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Till följd av #metoo ser vi hur chefer och ledningsgrupper i panik avskedar programledare, ställer in föreställningar och byter ut ledarskribenter. Det är bra att konsekvenser riktas mot de som begått övergrepp. Men det är långt ifrån tillräckligt. De senaste veckornas många bransch-upprop bekräftar något som vi länge vetat: den enskilda mediemannen, topp-politikern eller stjärnskådisen är bara toppen av ett enormt isberg.Dessutom har många av de övergrepp och trakasserier som nu kommer fram i ljuset varit kända sedan länge men inte tagits på allvar förrän de prytt tidningarnas löpsedlar.

För att åstadkomma verklig förändring krävs långsiktiga och kraftfulla åtgärder för att göra upp med patriarkala strukturer och beteenden. Maktsalongen är experter på hur organisationer och företag kan jobba proaktivt med jämställdhet. Här är sju åtgärder som krävs för att starta ett förändringsarbete:

1. Inför repressalier omedelbart. Hjälp till att polisanmäla om övergrepp begåtts. Ge formella varningar till anställda. Uteslut medlemmar. Frånta personer deras förtroendeuppdrag. Varje anmälan och varje händelse som kommer till er kännedom måste ni agera på. Direkt.

2. Kartlägg och lyssna. Skapa forum för att anonymt kunna berätta om upplevelser på arbetsplatsen. Utse en person, som inte är chef, som alla kan gå till för att berätta sin historia som i sin tur kan föra vidare dem anonymt till ledningsgruppen. Förra årets medarbetarenkät räcker inte, ni måste börja från början.

3. Lika barn leka sämst. Sluta kompisrekrytera, sluta välja paneler eller styrelser med enbart män. Det är dåligt både för jämställdheten och lönsamheten. Alla perspektiv måste värderas och få plats. Dessutom, i styrelser eller på arbetsplatser där man håller varandra om ryggen på grund av privata band är det stor risk att trakasserier och övergrepp sopas under mattan.

4. Gör jämställdhet till en ledningsfråga. Att jobba jämställt kräver tid, resurser och makt och får inte bli en fråga som enbart läggs på en arbetsgrupp eller eldsjälar.

5. Reducera inte jämställdhetsarbete till ett projekt. Det räcker inte med en temadag vartannat år för att stoppa trakasserier. Låt jämställdhetsarbetet och det förebyggande arbetet synas i hela organisationen. Sätt upp tydliga mål, följ upp, utvärdera och utveckla.

6. Gör upp med det osynliga arbetet. På alla arbetsplatser finns det “någon” som bokar tågresor, skriver ut protokoll, fixar fika till mötet eller någon av alla de andra hundratals uppgifter som krävs för att en arbetsplats ska fungera. Denna “någon” är nästan alltid en kvinna. Synliggör alla osynliga uppgifter och fördela dem rättvist mellan er.

7. Förändring känns. Ingen förändring kommer av sig självt eller av tid. Nästkommande generation är inte bättre än den föregående per automatik. Förändring kommer av att vi vågar göra och börja nånstans.

Tiden för förändring är nu. Till alla er som sitter på makten: var en del av förändringen – annars kanske ni snart finner er utan en maktposition.

Sofia Brändström, ordförande och grundare, Maktsalongen

Sara Haraldsson, generalsekreterare och grundare, Maktsalongen

pil
Fakta om debattörerna

• Maktsalongen är en feministisk organisation som jobbar för ett jämställt samhälle.

• De arbetar för att unga kvinnor ska se sig själva som ledare och driver mentorskapsprogram för dem.

• Ger organisationer verktyg att jobba jämställt genom utbildningar, böcker, rapporter och projekt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Haraldsson
Sofia Brändström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro