ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Alla borde ha ekonomisk frihet vid 40

Oskar Lindberg · 18 Sep 2017
Uppdaterad 18 Sep 2017
När vi kan frikoppla arbetet från behovet att dra in pengar kan vi utvecklas inom områden som är i linje med våra värderingar och intressen, skriver Oskar Lindberg.

När vi kan frikoppla arbetet från behovet att dra in pengar kan vi utvecklas inom områden som är i linje med våra värderingar och intressen, skriver Oskar Lindberg. Foto: Shutterstock, Maribel Lindberg


Nu har vi gjort det vi fått höra är omöjligt, vi har blivit ekonomiskt fria vid 40 och detta utan något arv, lotterivinst eller bostadskarriär. Det var dessutom förvånansvärt lätt, skriver Oskar Lindberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I samband med en åtta månader lång utlandsvistelse 2011 bestämde vi oss för att bli fria från kravet på en löneinkomst. Vi hade fått smak på hur det skulle kunna vara om vi fick mer tid med familjen och samtidigt tid för att utveckla oss själva.

Nu har vi gjort det vi fått höra är omöjligt, vi har blivit ekonomiskt fria vid 40 och detta utan något arv, lotterivinst eller bostadskarriär. Det var dessutom förvånansvärt lätt.

Eftersom ett modernt liv är så löjligt ineffektivt när det gäller användning av resurser har vi kunnat förenkla vårt liv betydligt samtidigt som vi höjt vår livskvalitet och lagt undan mycket pengar varje månad.

Vi svenskar får ofta höra att pensionsåldern behöver höjas för att vi ska ha råd med pensionerna. Enligt min åsikt är det två delar som saknas i den kalkylen. För det första hur mycket (eller lite) man faktiskt behöver för att leva ett gott liv och för det andra hur mycket man sätter undan till pension. Större pensionssparande och lägre utgifter leder faktiskt till att man kan sluta betydligt tidigare precis som vi gjort.

Jag är övertygad om att de flesta vill och mår bra av att bidra till samhället. Vi gör oss själva en otjänst när vi begränsar detta bidrag till att bara gälla våra roller som heltidsanställda, skattebetalare och konsumenter.

Automatisering och robotisering, att låta maskinerna göra jobbet, gör att färre personer behövs för att framställa samma mängd varor och tjänster. Det borde leda till att vi kan jobba mindre. I stället verkar det som om vi jobbar mer och mer och jobbtelefonen är med både på toaletten, stranden och i skidspåret.

Att många företag har delat upp arbetsuppgifterna i små beståndsdelar kan göra det svårt för den enskilde anställde att direkt se frukterna av sitt jobb. Jag tror att det bidrar till stress och en känsla av meningslöshet. Men man måste fortsätta arbeta för annars blir inte räkningarna betalda.

För mig handlar tidigt ekonomiskt frihet om att ta sig ur ekorrhjulet. Det handlar inte om att sluta arbeta helt. När vi kan frikoppla arbetet från behovet att dra in pengar kan vi utvecklas inom områden som är i linje med våra värderingar och intressen.

Vi kan möta människor helt utan att vi ”säljer” något vilket möjliggör verkligt förutsättningslösa möten som ofta frigör kreativitet. Kreativitet är en av få saker som maskiner inte kan göra bättre än människor och kommer därför att behövas i framtiden.

Att bli ekonomiskt fria har gjort att vårt ekologiska fotavtryck minskat. Det har ytterligare minskat våra kostnader och gett oss mer tid med barnen och för egna projekt. Jag är övertygad om att ett samhälle där fler får uppleva detta skulle vara ett bättre samhälle för oss alla där dynamik, kreativitet och livskvalitet ersätter ekorrhjul och livspussel.

Oskar Lindberg, ekonomiskt fri

pil
Om debattören…

Ålder: 41.

Bor: Leksand.

Är: Ekonomiskt fri, pappa, make, föreläsare, bloggar om sitt liv på Fantastiska Farbror Fri.

Fru: Maribel Lindberg.

Tidigare: Heltidsarbetande ekonom på storbolag.

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Lindberg
Oskar Lindberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro