ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Anta inte att alla känner sexuell attraktion – därför är det farligt

Malin Bergman, Eva-Marie Elg · 30 Nov 2018
Uppdaterad 30 Nov 2018
Att anta att alla upplever sexuell och/eller romantisk attraktion är lika skadligt som att anta att alla föds heterosexuella, skriver debattörerna.

Att anta att alla upplever sexuell och/eller romantisk attraktion är lika skadligt som att anta att alla föds heterosexuella, skriver debattörerna. Foto: Privat, Unsplash


Asexuella barn riskerar att tvinga sig att göra saker för att passa in, skriver representanter från gemenskapsgruppen Ace of Baes.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det börjar tidigt. Redan som bebisar blir vi färgkodade in i könsroller. En blåklädd pojkkodad bebis som ler mot tanterna i parken får höra att han flirtar och kommer att bli en hjärtekrossare när han blir stor. På samma sätt får flickorna lära sig från tidig ålder att det gäller att hålla jämna steg med pojkarna för att respekteras, men att slampifiering bara ligger en hårfin gräns bort.

Vårt värde har på många sätt suttit i vår liggbarhet. Att vara begärd innebär makt och vi anser att männen länge har bestämt vem som är eftertraktad. Men om du stämplas som slampa är du inte mer värd än de av oss som avsexualiseras.

quotation startAtt anta att alla upplever sexuell och/eller romantisk attraktion är lika skadligt som att anta att alla föds heterosexuella.quotation end

Att anta att alla barn kommer växa upp och ha likadana upplevelser är oerhört hämmande för de som upptäcker att deras upplevelser skiljer sig från andras.

Innan vi lärde oss om asexualitet, var det enklast att följa med strömmen. Det resulterade i otaliga övergrepp för att en hellre lekte vuxen än att reflektera kring ens egen vilja och vad som styr den viljan.

Asexuella barn riskerar nämligen att tvinga sig att göra saker för att passa in och utsätta sig för situationer som kan leda till psykisk ohälsa eftersom normen säger att “alla” känner sexuell attraktion, “alla” vill knulla. Då är det lätt att känna att det måste vara en själv det är fel på. Därför blir asexuella personer ofta självmedvetna och extremt medvetna om andras (sexuella) motiv. Från väldigt unga åldrar lär vi oss att härma och mima det som normen säger att vi ska känna. Som att en “ska” känna sexuell attraktion. Det visar sig särskilt när den asexuella tonåringen ger sig in i för tidiga sexuella relationer.

Vi förstår numera att det finns ett brett spektrum mellan flicka och pojke – och vi i den asexuella rörelsen menar att sexualitet är långt mer komplext än homo-/hetero-skalan. Att anta att alla upplever sexuell och/eller romantisk attraktion är lika skadligt som att anta att alla föds heterosexuella. Om den romantiska eller sexuella attraktionen aldrig infinner sig hos en person kan både den som är asexuell och omgivningen benämna den som trasig och i behov av behandling.

Sedan #metoo finns det inte längre någon som kan blunda för maktstrukturer och acceptera att någon utnyttjas eller förminskas. Någonstans.

I vårt samhälle är sex den lek som tillåts efter barndomen. Men lekens regler blir otydliga så länge vi låter ojämlikhet och normer påverka vår sexualitet.

Vi ifrågasätter appliceringen av sexuella och romantiska känslor på barns oskyldiga beteenden. Vi önskar att fler börjar reflektera kring sin sexuella attraktion och samtala om hur ni upplever den. Gärna med oss så vi kan spegla oss i varandras upplevelser.

Malin Bergman och Eva-Marie Elg för gemenskapsgruppen Ace of Baes

pil
Om skribenterna:

Namn: Malin Bergman.

Ålder: 32 år.

Sysselsättning: Fritidspedagog och kulturarbetare.

• Emie // Eva-Marie ElgNamn:

Ålder: 36 år.

Sysselsättning: Konstnär och filmaktivist.

pil
Ace of Baes:

Ace of Baes är en gemenskap- och aktivistgrupp som verkar för kunskaputjämning om asexualitet. De hittas på Facebook och Instagram under namnet @nowfaqoff, eller #genuinelynofuckstogive.

Ace of Baes är också namnet på en internationell konstdokumentär med porträtt av personer som identifierar sig inom det asexuella spektrumet av konstnären Emie // Eva-Marie Elg.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Bergman
Eva-Marie Elg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro