ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Arbetsförmedlaren: Därför hinner jag inte förmedla jobb

Johan Berg · 18 Okt 2018
Uppdaterad 18 Okt 2018
För oss som blivit kvar har vi fått se hur bergen av ärenden har vuxit, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg.

För oss som blivit kvar har vi fått se hur bergen av ärenden har vuxit, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg. Foto: Studio CA/Pressbild, Privat


Jag har all respekt för dig som läser det här och som upplever att du inte har fått den hjälp som du anser att du är i behov av från Arbetsförmedlingen. Det blir tyvärr konsekvensen av att arbetsförmedlare inte hinner med, skriver Johan Berg, arbetsförmedlare.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

08:05. Öppnar datorn. 35 olästa mail. Tittar på telefonen. 9 missade samtal. Ännu en dag på Arbetsförmedlingen, min arbetsplats. På schemat står arbetsplatsträff. Chefen berättar om digitaliseringen inom myndigheten, om de medel som det ropats efter men som inte kommer – för regeringen har sagt nej.  

facket har larmatVi har kämpat länge och , ledningen har varit tydliga mot regeringen. Jag har fått se kollegor på nära håll som inte har mäktat med, för oss som blivit kvar har vi fått se hur bergen av ärenden har vuxit. Jag kämpar med mina 300 personer.

12:40. En eftermiddag fylld med möten. Jag har bokat in möte med Noora, 28 år, fembarnsmamman som flytt till Sverige från Somalia för tio år sen. Hon har aldrig jobbat och inte ens läst grundskola. Tony, 57 år och utbildad ingenjör, som blivit av med jobbet efter att Ericsson lagt ner produktionen och som upplever sig ha åldern emot sig och svårt att hitta nytt jobb. Emil, 25 år, som inte läst färdigt gymnasiet och som de senaste åren spenderat tiden hemma. Sedan ska jag träffa Maria, 43 år, tidigare undersköterska som för flera år sen drabbats av utmattningssyndrom och har svårt att komma tillbaka.

quotation start80 procent av de inskrivnaI år beräknas så mycket som utgöra personer med liknande bakgrund som Noora, Tony, Emil och Maria.quotation end

80 procent av de inskrivnabedömningar har blivit hårdareantalet nyanlända har fördubblatsSå kan vardagen på Arbetsförmedlingen se ut. Att försöka hjälpa personer med vad man brukar kalla för utsatt ställning, som riskerar långtidsarbetslöshet. Andelen har ökat kraftigt de senaste åren. I år beräknas så mycket som utgöra personer med liknande bakgrund som Noora, Tony, Emil och Maria. Försäkringskassans och den stora flyktingkrisen 2015 har inneburit att sedan 2014, enligt Arbetsförmedlingens interna statistik.

Jag har all respekt för dig som läser det här och som upplever att du inte har fått den hjälp som du anser att du är i behov av. Det blir tyvärr konsekvensen av att arbetsförmedlare inte hinner med.  

Under eftermiddagen ska jag även ta fram kandidater till en arbetsgivare som söker lagerpersonal. Arbetsgivaren vill inte annonsera utan få hjälp av mig direkt, en möjlighet som få arbetsgivare vet om. En annan kollega håller i en digital rekryteringsträff.  

16:46. Jag stänger ned datorn och försöker att summera dagen. Inser att jag i dag har motiverat Emil till att läsa vår studiemotiverande kurs som ett led i att slutföra gymnasiet. Har kontaktat en arbetsgivare som är intresserad av att anställa Maria med lönebidrag. Noora har bestämt sig för att återuppta sina Sfi-studier. Tony kämpar jag vidare med.

quotation startJag kommer aldrig att kunna ge ett jobb till den som söker arbete, det gör arbetsgivaren. quotation end

Af:s årsredovisning.Att förmedla jobb handlar inte bara om att hitta jobb till arbetssökande, för det gör de flesta på egen hand. Arbetsförmedling innebär även att rusta människor och att hjälpa personer till ett arbete. För jag kommer aldrig att kunna ge ett jobb till den som söker arbete, det gör arbetsgivaren. Men mitt och mina kollegors arbete gör skillnad. Drygt en tredjedel uppger att den hjälp som de har fått har bidragit till att de fått jobb, enligt

Återstår att se om det blir fler dagar för mig i statens tjänst. Debatten har varit intensiv om Arbetsförmedlingen bör finnas kvar. Jag var, i likhet med de flesta, en av de som tidigare saknade förtroende och ansåg att myndigheten var förlegad i tider av sociala medier. Ironiskt nog hamnade jag själv på Arbetsförmedlingen – tack vare just min arbetsförmedlare.

Så stämplar en stolt statstjänsteperson ut efter ännu en dag i Sveriges mest kritiserade myndighet.

Johan Berg,Arbetsförmedlare och arbetsmarknadsdebattör.

pil
Om debattören:

Namn: Johan Berg.

Sysselsättning: Arbetsförmedlare och arbetsmarknadsdebattör.

Ort: Örebro.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro