ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Avskaffa det obligatoriska luciatåget

Anna Nilsson · 11 Dec 2017
Uppdaterad 12 Dec 2017
Sjung julsånger och ät pepparkakor tillsammans i stället, skriver Anna Nilsson.

Sjung julsånger och ät pepparkakor tillsammans i stället, skriver Anna Nilsson. Foto: Henrik Montgomery/TT, Privat


Låt mig slippa se på när fler barn mår dåligt av vuxnas påhitt, skriver trebarnsmamman Anna Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

December månad är fylld av förväntan, värme, ljus, glögg och pepparkaksbak. Och den trettonde, så är det dags för det traditionella luciatåget. En tradition som ska genomföras från förskolenivå och hela vägen upp tills barnen slutar grundskolan.

Jag har tre barn så har jag fått genomlida ett antal av dessa luciatåg. Jag har lidit när jag har betraktat de små barnen som gråter i famnen på förskolelärarna. Eller fyraåringen som med förskräckelse söker efter sina föräldrar i publikhavet. Luciatågen på förskolan är frivilliga. Barnen behöver inte vara med. Men som tvååring är det ett svårt beslut. Många barn i dessa åldrar vet ju inte om de vill vara med i luciatåget innan de faktiskt befinner sig i själva tåget. Då kan det vara svårt att avbryta. Fyraåringen som förskräckt söker efter sina föräldrar kanske inte ens har sina föräldrar på plats. Alla kan ju faktiskt inte ta ledigt den här dagen. Ettåringen som tröstas i knät på förskoleläraren kan inte uttrycka vad den vill. En del barn förstår innan att de inte vill vara med, så de väljer att sitta tryggt i pappas eller mammas knä i stället.

Det finns ofta en regel under dessa luciatåg, att det är förbjudet att fota. Blixtarna stressar barnen. Varje gång finns det föräldrar som väljer att bryta mot den regeln. Min upplevelse av dessa luciatåg är allt annat än bra. Jag har mått dåligt när jag betraktat de små barnen som bara vill därifrån. De som inte har sina föräldrar på plats och som ångrar sig där i tåget. Eller de som har föräldrar som absolut vill att de ska vara med. Man kan ju fundera på hur frivilligt något är när det finns ett underliggande grupptryck genom en gemensam aktivitet. Ett omedvetet grupptryck från andra barn, de som arbetar på förskolan och inte minst från föräldrar och släkt.

Sedan kommer skolåldern. Jag upplever att man har använt sig av skolplanen för att göra luciatåget obligatoriskt. Det betyder att alla barn måste vara med, även de som verkligen inte vill. Jag vet inte hur det är med andra människor men om jag ska kunna njuta av ett framförande, så är förutsättningen den, att de som uppträder verkligen vill uppträda.

Avskaffa luciatåget på alla förskolor. Sjung julsånger och ät pepparkakor tillsammans i stället. I skolan kan luciatåget genomföras av skolkören. I skolkören går ju elever som tycker att det är kul att sjunga och att uppträda. Elever som själva har valt ett sammanhang där sådant ingår. Låt de andra slippa. Och låt mig slippa se på när barn mår dåligt av vuxnas påhitt.

Anna Nilsson

pil
Om debattören

• Namn: Anna Nilsson.• Ålder: 38 år.• Ort: Uppsala.• Sysselsättning: Frilansskribent.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro