ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Bågjakt är inte "skithäftigt" och bör förbli förbjudet

Camilla Björkbom, Tom Svensson · 28 Nov 2017
Uppdaterad 28 Nov 2017
"Två tredjedelar av Sveriges befolkning anser att jakt för spänning och avkoppling är grymt mot djuren, enligt en undersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet", skriver Camilla Björkbom och Tom Svensson.

"Två tredjedelar av Sveriges befolkning anser att jakt för spänning och avkoppling är grymt mot djuren, enligt en undersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet", skriver Camilla Björkbom och Tom Svensson. Foto: Heiko Junge/NTB/TT, Petrus Iggeström, Privat


Som om det inte fanns tillräckligt med sätt att döda och skadeskjuta vilda djur så vill Jägareförbundet nu införa jakt med pil och båge, skriver Camilla Björkbom, Djurens rätts ordförande och Tom Svensson, bevarandefotograf.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Under hösten dyker de triumferande jaktbilderna upp med jägare som poserar framför kameran med döda älgar. Som om det inte redan fanns tillräckligt många sätt att döda och skadeskjuta vilda djur på vill Svenska jägareförbundet att jakt med pil och båge ska bli tillåten i Sverige. Pilbågsjakt älskas redan i dag av tjuvjägare för att metoden är tyst.

Daniel Ligné på Svenska jägareförbundet säger att han skulle tycka att det vore ”skithäftigt” att få ”smyga mig in på ett ståndskall med pilbåge”. När jakten, och jägarförbundens orimliga inflytande över svensk politik, kritiseras brukar Svenska jägareförbundet framhålla den samhällsnytta de anser att jägarna bidrar med. De nämner till exempel eftersök av trafikskadade djur, men här handlar det alltså om ren spänning och att det är ”skithäftigt” att jaga med pil och båge.

Allmänheten har högre förväntningar än så här när det gäller etik. Jakt för nöjes skull har nämligen inte tillräcklig förankring hos svenska folket. Två tredjedelar av Sveriges befolkning anser att jakt för spänning och avkoppling är grymt mot djuren, enligt en undersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Dödsprocessen för ett djur som skjutits med pilbåge kan dessutom vara mer utdragen än vid jakt med kulvapen även om pilen träffar rätt. Det kan ta upp till 20–30 minuter för djuret att, under svåra plågor, dö.

Ligné kommenterar själv att det inte är lätt att skjuta bra med båge. Även om jakt med skjutvapen orsakar omfattande skadskjutning så är skadskjutningen ännu mer frekvent vid jakt med pilbåge. Pilbågarna har en rätt begränsad räckvidd och redan med kulvapen skjuter många jägare på för långt håll. Frekvensen av påskjutna och aldrig återfunna djur nästan dubbelt så stor vid bågjakt som vid jakt med kulvapen enligt amerikanska undersökningar.

Att djur dör av pilbågsskott beror på blödning orsakad av att pilhuvudena skär av blodkärl. Det är jämförbart med slakt utan bedövning, vilket är förbjudet i Sverige. Om hjärtat eller en stor artär träffas är chansen för snabb död stor men om pilen träffar muskler eller olika organ i bålen medför det ett utdraget dödsförlopp.

Låt bågjakt även fortsättningsvis vara förbjudet i Sverige. Vi behöver inte fler sätt att skadskjuta vilda djur på. En sak håller vi dock med Ligné om, det är häftigt att uppleva vilda djur. Gå istället ut med kamera i skogen och upplev det verkligt häftiga i det magiska ögonblick när vi lyckas fånga ett vilt djur på bild.

Snart har vi fler fotografer än jägare i Sverige, som säkert får samma ”spänning” men utan att döda för nöjes skull utan som istället fotograferar med respekt för djuren. Så kanske dags att byta ut gevär mot kamera för att få spänningen!

Camilla Björkbom. förbundsordförande Djurens rättTom Svensson, bevarandefotograf

klar

Artikellänk är kopierad

Camilla Björkbom
Tom Svensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro