ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Dags att demokratisera modet på riktigt

Alejandra Cerda · 23 Aug 2018
Uppdaterad 23 Aug 2018
Är det inte dags att vi tar reda på arbetsvillkoren för den som sytt plaggen vi bär?, skriver Alejandra Cerda.

Är det inte dags att vi tar reda på arbetsvillkoren för den som sytt plaggen vi bär?, skriver Alejandra Cerda. Foto: Unsplash, Madeleine Persson


Vi är ett land med en välutbildad befolkning och en hög medelklass. Vi har möjlighet att ställa krav på företagen vi handlar av. Är det inte dags att vi tar reda på arbetsvillkoren för den som sytt plaggen vi bär, skriver Alejandra Cerda.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sverige har gjort sig känt internationellt som ett land med hög trendkänslighet. Vi svenskar är kända för vår minimalistiska stil och vår höga trendnivå. Företag som H&M har gjort det möjligt för fler att köpa trender till ett billigt pris. De sägs ha demokratiserat modet, men hur demokratiskt är modet egentligen?

quotation startÄr det inte dags att vi svenskar ser vilken enorm makt vi har att påverka till det bättre?quotation end

Visst är det härligt att kunna gå ut på lunchrasten och ta sig en tur på stan, köpa ett nytt plagg för att ha till kvällens aw? Och hur många gånger har du inte svarat ”Tack, den är från H&M, 200 kr!”, när någon gett dig en komplimang för dina kläder? Frågan är på vems bekostnad vi kan handla billigt.

År 2013 kollapsade textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh och 1 134 personer dog, flera som överlevde lever fortfarande med skador från att ha klämts i byggmassorna. Fastigheten var i dåligt skick sedan länge och arbetande sömmerskor hade innan kollapsen gjort sina chefer uppmärksamma på säkerhetsriskerna, men ignorerades. På fabriken syddes kläder till svenska företag. Våra svenska stora klädkedjor äger inte sina egna fabriker utan lägger ut tillverkningen på leverantörer som verkar i länder där fattigdomen är hög och lönerna låga – för att kunna hålla sina produktionskostnader nere. Det ger oss konsumenter billiga priser i butikerna och företagsledningen groteska vinster. Att fallfärdiga byggnader används som arbetsplatser och att människor mister livet på sitt arbete för att producera varor till oss svenskar är förstås extremt, men problemen drabbar människor på daglig basis.

Föreningen Fair Action och Swedwatch rapporterade senast i maj i år att de arbetare i klädindustrin som försöker påverka sina arbetsvillkor genom att organisera sig fackligt blir trakasserade och hotade. Detta trots att det är en mänsklig rättighet att få organisera sig fackligt. Att arbetsgivarna håller sömmerskorna på plats genom att endast erbjuda korta anställningar om 2-3 månader åt gången är ett annat problem det rapporterats om.

Samtidigt vet vi att vår västerländska konsumtion orsakat klimatförändringar som lett till extremare väder, både kallare och varmare. Vi vet att detta kommer leda till naturkatastrofer och att befolkningar kommer tvingas fly sina hem till följd av översvämningar och hetta.

Är det inte dags att vi svenskar ser vilken enorm makt vi har att påverka till det bättre? Vi är ett land med en välutbildad befolkning och en hög medelklass. Vi har möjlighet att ställa krav på företagen vi handlar av. Är det inte dags att vi tar reda på arbetsvillkoren för den som sytt plaggen vi bär? För att på riktigt demokratisera modet.

Alejandra Cerda

pil
Om skribenten

Ort: Göteborg.

Ålder: 29 år.

Gör: Bloggar om minimalism och hållbarhet på jandihearteco.com

klar

Artikellänk är kopierad

Alejandra Cerda
Alejandra Cerda
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro