ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Dags att stoppa den svenska skämtpolisen

Oliver Dagnå · 12 Nov 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018
För om man nu är så skör att man inte ens kan hantera existensen av en meme så kanske man inte borde ge sig ut på internet i överhuvudtaget, skriver Oliver Dagnå.

För om man nu är så skör att man inte ens kan hantera existensen av en meme så kanske man inte borde ge sig ut på internet i överhuvudtaget, skriver Oliver Dagnå. Foto: Unsplash, privat


Politiskt inkorrekt humor klassas som högerextrem eller kvinnofientlig, menar komikern Oliver Dagnå.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

anmälts av 15 personerEfter att ha för sin användning av memen ”distracted boyfriend” i en jobbannons på sin Facebooksida, blev bredbandsleverantören Bahnhof den 15 september i år fälld av Reklamombudsmannen. Annonsen fälldes bland annat eftersom RO ansåg att den framställde kvinnan i rött ”som ett sexobjekt”, och att det objektifierande intrycket av kvinnorna förstärktes av att de angavs ”som representanter för arbets­platser medan mannen, som mottagaren av reklamen, framställs som en individ.”

Att den här sortens oerhört milda skämt är något som upprör 15 privatpersoner så till den grad att de känner sig nödgade att anmäla annonsen är i sig anmärkningsvärt, men i Sverige år 2018 bryter det tyvärr knappast mot mönstret. Jag upplever att humor som på något sätt går stick i stäv mot politisk korrekthet anses reaktionär och framför allt memekulturen verkar ha fått en status som högerextrem eller kvinnofientlig propaganda hos stora delar av medieetablissemanget. Det är när dessa skämt yttras som den svenska skämtpolisen rycker in – den här gången i skepnaden av Reklamombudsmannen.

quotation start Det är när dessa skämt yttras som den svenska skämtpolisen rycker in – den här gången i skepnaden av Reklamombudsmannen.quotation end

Som i Bahnhofs fall är det just skämt om kvinnor som verkar vara den särskilda kulturella smärtpunkten i Sverige i dag.

Paolo Roberto i mars 2017Gudrun Schyman i Breaking News dömdesenare på Twitter påstodSkämten behöver inte vara särskilt grova eller ens ha udden riktade mot kvinnor, men så fort det är ett skämt med sexuell anspelning på kvinnan, eller som uppfyller någon stereotyp, så är det tydligen tillräckligt för skämtpolisen att rycka ut. Ett annat exempel på detta är när delade en bild på Instagram med texten ”Boobs prove that men can focus on two things at once”, ett skämt som Filip och Fredrik tillsammans med ut som sexistiskt. Filip Hammar gick så långt att han att sådana skämt i förlängningen leder till våldtäkt. Det här är enligt mig ett befängt påstående och en väldigt grav anklagelse från någon som själv gjort sig en karriär på humor.

Det den svenska skämtpolisen gör är sexistiskt, både mot män och kvinnor. Mot män eftersom tolkningen av den här sortens skämt alltid görs ur värsta tänkbara synvinkel, att du genom att dra dem antyder att du stöder någon sorts våldtäktskultur eller vill skapa ett patriarkalt, förtryckande samhälle som i tv-serien  ”The Handmaid’s Tale”. Sexistiskt mot kvinnor eftersom de förutsätts vara bräckliga små prinsessor som inte kan ta ett bröstskämt, en kvinnosyn som påminner om den i det viktorianska England där överklasskvinnorna ansågs så sköra att de skulle svimma om de någonsin fick höra en lortig man ur arbetarklassen haspla ur sig snuskord.

quotation startI slutändan är det förstås inte viktigt att alla uppskattar Bahnhofs eller Paolo Robertos skämt eller att någon i överhuvudtaget skrattar åt dem.quotation end

I slutändan är det förstås inte viktigt att alla uppskattar Bahnhofs eller Paolo Robertos skämt eller att någon i överhuvudtaget skrattar åt dem. Det är impulsen att övertolka, sätta dem i smutsiga sammanhang och i slutändan anmäla dem som jag vänder mig emot. För om man nu är så skör att man inte ens kan hantera existensen av Bahnhofs meme så kanske man inte borde ge sig ut på internet i överhuvudtaget.

Oliver Dagnå

pil
Om debattören

Ålder: 26

Ort: Sollentuna

Sysselsättning: IT-konsult och komiker. Driver satirsajten folkhemseliten.se.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Oliver Dagnå
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro