ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Därför måste fler kvinnor få en fuck off-pension

Maja Englund · 27 Mar 2019
Uppdaterad 27 Mar 2019
Fuck off-pension är en pension som möjliggör ekonomisk frihet även på ålderns höst, skriver Maja Englund som är pensionsekonom.

Fuck off-pension är en pension som möjliggör ekonomisk frihet även på ålderns höst, skriver Maja Englund som är pensionsekonom. Foto: SPP, Janerik Henriksson/TT


Det handlar om att ha tillräckligt med pengar för att kunna välja bort det som skaver eller förstör, skriver Maja Englund som är pensionsekonom på SPP.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Häromveckan sedan släppte Världsbanken sin senaste rankning över världens mest jämställda länder kopplat till bland annat arbetsmarknad, lön och pension. Sverige kom ut med flaggan i topp på listan. Men för mig som kvinna är det svårt att blunda för att min ekonomi blir alltmer ojämställd med åldern.

quotation startKort och gott fattat handlar det om sparade pengar som ska kunna användas för att ta sig ur oönskade situationer.quotation end

I en kommentar till rankningen kritiserade Världsbankschefen Kristalina Georgieva det faktum att svenska kvinnor, trots landets ledande jämställdhetsposition, fortfarande bara tjänar 95 procent av männens löner. Slår man ut den skillnaden över en kvinnas livstid ser siffrorna ännu dystrare ut.

I kombination med andra faktorer som att kvinnor jobbar mer deltid, tar ut merparten av föräldrapenningen, är mer sjuka och oftare hemma med sjukt barn, gör lönegapet att kvinnor i genomsnitt bara har 68 procent av mäns pension. Ett gap som dessutom ökar med åldern.

Du kanske redan har hört talas om fuck off-kapital? Kort och gott fattat handlar det om sparade pengar som ska kunna användas för att ta sig ur oönskade situationer. Situationer som att lämna ett jobb, avsluta en relation, flytta från en lägenhet eller stad. Det handlar helt enkelt om att ha tillräckligt med pengar för att kunna säga fuck off till det som skaver eller förstör.

Fuck off-pension är en pension som möjliggör ekonomisk frihet även på ålderns höst. Självklart har alla kvinnor olika möjligheter och förutsättningar att nå detta mål, men det finns tips som kan hjälpa alla en bit på vägen.

Som pensionsekonom har jag ett informationsövertag över många kvinnor, vilket ger mig andra förutsättningar. Jag har redan de verktyg som krävs för att, även utan pensionsreformer och en arbetsmarknadspolitik som minskar könsskillnaderna, kunna bygga en mer jämställd pension. Nu är det hög tid att fler kvinnor får ta del av samma verktygslåda, och skaffa en fuck off-pension.

1. Få koll på ditt nuläge. Logga in på minpension.se för att få koll på din pensionssituation. Kolla också om ditt jobb erbjuder tjänstepension – om inte, prata med chefen och/eller se över möjligheten att byta arbetsplats.

2. Skilj er och dö medan kärleken spirar. Om du lever i en parrelation, sätt er och prata igenom vad som händer om ni skiljer er eller om den ena går bort. Kom ihåg att det alltid är enklare att prata om er gemensamma ekonomi när relationen är bra.

3. Se till att kompenseras. Om din eventuella partner jobbar heltid och tjänar mer kan denne föra över pensionsrätter till den som varit hemma med barn och jobbat deltid, eller kompensera genom ett privat sparande (OBS! Kom ihåg att detta ska märkas som din enskilda egendom).

Maja Englund, Pensionsekonom SPP

pil
Om SPP

SPP Pension och försäkring är ett svenskt försäkringsbolag med rådgivning och spar- och pensionslösningar för företag, organisationer och privatpersoner. Det bildades genom en sammanslagning av bolagen SPP Livförsäkring AB och SPP Liv Fondförsäkring AB.

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Maja Englund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro