ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Därför måste vi stänga av Sveriges alla rulltrappor

Peter Carlsson · 19 Feb 2019
Uppdaterad 19 Feb 2019
Medvetet må vi inse vikten av vardagsmotion, men finns en rulltrappa så tar vi den, skriver Peter Carlsson.

Medvetet må vi inse vikten av vardagsmotion, men finns en rulltrappa så tar vi den, skriver Peter Carlsson. Foto: Alfa foto, Johan Jeppsson/IBL/TT


En lösning som snabbt skulle kunna förbättra folkhälsan vore att vi stänger av rulltrapporna i Sverige, till exempel i lokaltrafiken och i stadsmiljön, skriver Peter Carlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Stillasittandet har fört Sverige till randen av en folkhälsokatastrof. Om en lika allvarlig attack mot folkhälsan orkestrerats av främmande makt hade vi redan gått in i högsta beredskapsläge. 46 procent av befolkningen har så dålig kondition att man inte ens klarar en rask promenad på 10 minuter. Endast 22 procent av unga flickor når upp till den nödvändiga nivån för rörelse per dag.

Stillasittandets följder är välkända:

• Hjärt-kärlsjukdomar

• Diabetes och fetma

• Cancer såsom tjocktarmscancer

• Benskörhet med benbrott och höftfrakturer som följd

• Psykisk ohälsa såsom demens och depression

Förutom lidande orsakar stillasittandet stora hål i vår gemensamma plånbok. Den totala kostnaden för höftfrakturer per år är 1,5 miljarder kronor. För varje lårbenshalsbrott som en hälsosammare livsstil kan förbygga vinner vi tillsammans.

quotation startNu behövs beslutsfattarmod på alla nivåer. Och vi behöver en folkrörelse – i ordets rätta bemärkelse. En rörelse där vi säger: #Jag tar trappan!quotation end

Som en av sina första åtgärder borde kulturminister Amanda Lind, tillika ansvarig för idrottsfrågor, inrätta en kriskommission om det livsfarliga stillasittandet. Och statsminister Stefan Lövfen behöver göra folkhälsan till ett prioriterat område.

Allvaret kräver nya idéer och uppoffringar. En lösning som snabbt skulle kunna förbättra folkhälsan vore att vi stänger av rulltrapporna i Sverige, till exempel i lokaltrafiken och i stadsmiljön.  Den offentliga sektorn behöver gå före och visa vägen. Det är motsägelsefullt att kommuner och regioner arbetar för folkhälsan med ena handen och sedan motarbetar den med en andra genom att erbjuda rulltrappor som ”hjälper” oss att gå så lite som möjligt. Den privata sektorn kan följa genom att stänga rulltrappor i varuhus, köpcentra och övriga byggnader. Stängda rulltrappor skulle inte kosta någonting. Tvärtom sparas både pengar och miljö (energibesparing tack vare avstängda rulltrappor).

Man kan kanske invända att åtgärden inte skulle resultera i någon förbättrad kondition, men i en studie förbättrade försöksgruppen sin kondition/VOmax (maximal syreupptagningsförmåga) med 4-5 procent på en månad genom 20 trappsteg tre gånger per dag, vilket ger cirka 60 sekunder per dag. Varje minut är alltså värdefull i kampen för folkhälsan.

Avstängda rulltrappor vore ett kraftfullt exempel på det som kallas ”nudge” (knuff) inom beteendevetenskap och politisk teori. Istället för att bara informera om vikten av rörelse aktiverar man en ”nudge” för att knuffa fram ett förändrat beteende. Vi människor är anpassningsbara, men framför allt är vi opportunister. Medvetet må vi inse vikten av vardagsmotion, men finns en rulltrappa så tar vi den. Finns den inte så suckar vi och knotar en stund. Sedan använder vi fötterna och vänjer oss snabbt vid det. Så låt oss skapa en ”nudge”, en rejäl folkhälsoknuff, i hela Sverige. Stäng rulltrappor överallt! Men rullstolsburna och de med barnvagnar då? Ja, då finns hissarna kvar som en lösning.

Nu behövs beslutsfattarmod på alla nivåer. Och vi behöver en folkrörelse – i ordets rätta bemärkelse. En rörelse där vi säger: #Jag tar trappan!

Peter Carlsson

pil
Om skribenten:

Namn: Peter CarlssonYrke: Personlig tränareÅlder: 41 årBor: Stockholm

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro