ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Det är för svårt donera organ – människor dör i onödan

Peter Carstedt · 14 Feb 2019
Uppdaterad 14 Feb 2019
Genom att förändra hur vi jobbar skulle vi kunna dubblera antalet organdonatorer, skriver Peter Carstedt.

Genom att förändra hur vi jobbar skulle vi kunna dubblera antalet organdonatorer, skriver Peter Carstedt. Foto: Helena Wahlman, Unsplash


För att kunna bli organdonator i Sverige behöver man dö den perfekta döden. Inte nog med att man behöver dö på rätt sätt" – man behöver även dö i rätt region. Så ska det inte behöva vara, skriver Peter Carstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Varje vecka dör en person i Sverige, helt i onödan, i väntan på ett nytt organ. Sverige har en av de högsta donationsviljorna i Europa, men vi är bland de sämsta på att förverkliga den viljan. De som säger att de vill donera organ när de dör får inte möjligheten att göra det i dag. Så behöver det inte vara eftersom det faktiskt finns konkreta förslag på hur Sverige skulle kunna dubblera antalet donatorer.

För att kunna bli organdonator i Sverige behöver man ”dö den perfekta döden” som komikern Jesper Rönndahl uttryckte det i SVT:s Svenska Nyheter den första februari. Inte nog med att man behöver dö ”på rätt sätt” – man behöver även dö i rätt region. I dagsläget är det stora skillnader på var i landet man bor och det kan till och med vara så att man är beroende av att det är ”rätt läkare” som finns på plats när döden inträffar. Så skall det inte behöva vara.

quotation startInte nog med att man behöver dö ”på rätt sätt” – man behöver även dö i rätt region.quotation end

Förra året var det endast 182 personer som fick möjligheten att donera sina organ i Sverige av de cirka 90000 personer som avled. Varför är det så få som blir organdonatorer? Beror det på att för få har gjort sin vilja känd eller finns det andra anledningar? Sedan 1996 har vi ett system av förmodat samtycke i Sverige, vilket innebär att om man inte har gjort sin vilja känd så förmodas man vara positiv att donera sina organ. Så även om det är bra att göra sin vilja känd, så är det faktiskt inte avgörande för oss i Sverige för att organdonation ska fungera väl.

Vad är det då som är problemet? Vi har i dag ett otydligt regelverk som styr vad sjukvården får och inte får göra för att förverkliga viljan hos de som vill bli donatorer. Inom sjukvården är organdonation inte heller en naturlig del av vården i livets slutskede, vilket den borde vara. Det krävs därför nya regelverk och rutiner i Sverige för att sjukvården skall kunna bli bättre på att respektera viljan att donera hos fler individer. Vi behöver även lära oss ifrån länder som exempelvis Spanien, som i dag genomför mer än dubbelt så många donatorer per miljon invånare jämfört med Sverige.

Regeringen har sedan 2013 tillsatt flera olika statliga utredningar men de tre senaste socialministrarna har inte lyckats genomföra de förändringar som experterna föreslagit. Detta trots att det inte finns några avgörande politiska, medicinska, etiska eller ekonomiska hinder för att införa beprövad och etablerad praxis ifrån andra länder. Det är nu upp till vår nya regering med socialminister Lena Hallengren i spetsen att börja göra de förändringar, som varit kända sedan länge, så att inte människor i Sverige ska behöva dö i onödan i väntan på organ.

Människor dör varje dag av olika anledningar, men det är inte rätt att låta människor som väntar på organ dö i onödan när lösningarna redan finns. Genom att förändra hur vi jobbar med organdonation i Sverige skulle vi kunna dubblera antalet organdonatorer. Det har vi en skyldighet att göra. För att rädda liv.

Peter CarstedtGrundare MOD – Mer organdonation och njurtransplanterad 2009

pil
Om debatten:

• MOD – Mer organdonation är en rörelse som bildades 2012 och som arbetar för att ingen skall dö i väntan på organ i Sverige.

• K.H. Prins Daniel är beskyddare av MOD.

• För mer information om organdonation: merorgandonation.se och www.livsviktigt.se.

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Carstedt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro