ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Det riktiga hotet mot haven är fisken på din tallrik – inte sugröret i ditt glas

Elisa Allen · 2 Nov 2018
Uppdaterad 2 Nov 2018
Fiske är en plågsam industri inte bara för djuren som fiskas upp, utan även för alla djur som är kvar i våra hav, skriver Elisa Allen.

Fiske är en plågsam industri inte bara för djuren som fiskas upp, utan även för alla djur som är kvar i våra hav, skriver Elisa Allen. Foto: Helmut Corneli/Alamy/Getty


Att förbjuda plastpåsar och sugrör räcker inte. Personer som bryr sig om djur och hav måste börja med att tänka på vad de lägger på tallriken, skriver Elisa Allen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Plastförorening är ett hot mot våra hav – forskare varnar för att om vi inte vidtar åtgärder nu så kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Lagen om en avgift för plastpåsar hos vissa butiker har resulterat i att cirka 2,5 miljoner färre plastpåsar användes, samtidigt som ICA nyligen förbjöd alla artiklar i engångsplast – dessa är steg i rätt riktning. Men det är viktigt att vi kommer ihåg att sugrör och plastpåsar bara är toppen av isberget. Om vi verkligen vill minska plastföroreningen som kväver våra hav och dödar marina djur vore det mer effektivt att sluta äta fisk.

Det är lätt att förstå varför plastsugrör och plastpåsar är under kritisk granskning – ingen som sett en video av hur ett sugrör dras ut från näsan på en havssköldpadda kommer att glömma det. Men Adam Minter, författaren av ”Junkyard Planet: Travels in the Billion-Dollar Trash Trade”, menar att även om varje plastsugrör som skräpar på kusterna runt om i världen plötsligt skulle sköljas in i havet, ”skulle de stå för ungefär 0.03 procent av de 8 miljoner ton av plast som beräknas att hamna i havet under ett år”.

Havssköldpaddor och andra djur löper en större risk att bli skadade av borttappad och bortslängd fiskeutrustning än av annat plastavfall. Forskare har tillsammans med The Ocean Cleanup, en grupp som arbetar för att minska plastförorening, kommit fram till att fiskenät viktmässigt står för minst 46 procent av plasten i Great Pacific Garbage Patch, en flytande sophög som är tre gånger så stor som Frankrike. Övergiven fiskeutrustning utgör majoriteten av resten. Man uppskattar vidare att 640 000 ton av gammal fiskeutrustning hamnar i världens hav varje år.

quotation startOm vi verkligen vill minska plastföroreningen som kväver våra hav och dödar marina djur vore det mer effektivt att sluta äta fisk.quotation end

Valar som trasslar in sig i fiskeutrustning kan drunkna, dö av utmattning efter att ha kämpat i veckor, eller svälta om utrustningen fastnar i deras mun och hindrar dem från att äta. Tidigare i år räddade räddningstjänst i Kanada en utrotningshotad nordatlantisk val som hade trasslat in sig i fiskeutrustning i närheten av Grand Manan-ön. I juli räddades en knölval efter att ha dragit kommersiella fiskeredskap från norra Victoria, Australien, hela vägen till kusten i sydöstra Queensland. Dessa djur blev räddade, men det finns miljontals andra som inte har samma tur. Fiske är en plågsam industri: Forskning har visat att fiskar känner smärta blir de slängda på högar av is för att kvävas, frysa eller bli krossade till döds – ett utdraget sätt att dö på. Forskare beräknar att det kan ta upp till 15 minuter för dem att tappa medvetandet. Andra fiskar blir uppskurna eller får sina gälar klippta medan de fortfarande är vid liv.

Att förbjuda plastpåsar och sugrör räcker inte. Personer som bryr sig om djur och hav måste inte bara tänka på vad de använder för att dricka sina drycker eller bära sina varor, men också på vad de äter. Mindre fiske betyder mindre dödlig fiskeutrustning, så enkelt är det.

Elisa Allen

pil
Om debattören:

Namn: Elisa Allen.Bor: London.Sysselsättning: Direktör för PETA UK.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Elisa Allen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro