ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Detta är det bästa du kan ge din vän i bröllopspresent

Josefin Schönqvist · 27 Jun 2018
Uppdaterad 27 Jun 2018
Problemet med oss svenskar är att vi inte vågar prata om pengar, skriver Josefin Schönqvist.

Problemet med oss svenskar är att vi inte vågar prata om pengar, skriver Josefin Schönqvist. Foto: Privat, Unsplash/Demetrius Washington


Problemet med oss svenskar är att vi inte vågar prata om pengar – och pengar är orsaken till några av de mest intensiva fejder vi har, skriver Josefin Schönqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En av mina bästa vänner bestämde sig nyligen spontant för att gifta sig med en kille och jag var jättelycklig och glad för dem. Det var en av de vackraste dagarna i hennes liv. Det är jag säker på. Men.

quotation startPlanen var att min andra vän och jag skulle kaosförbereda åt paret.quotation end

Med tanke på att jag olyckligtvis har fått se en del baksidor när det kommer till arvstvister, så är jag väldigt pragmatiskt lagd när det kommer till sådant. Så jag planerade att gå ihop med en annan vän och bjuda paret på ett äktenskapsförord. Japp, vi ville tvinga dem helt enkelt.

När jag var 17 år gammal och satt och gjorde läxorna hos en släkting så lyssnade jag samtidigt på ett telefonsamtal som lät ungefär så här:– Om du inte gör exakt som jag säger nu och signerar avtalet så skickar jag ärendet till högsta domstol bums!

I samma stund som samtalet avslutades blev min släkt avsevärt mindre. Jag skulle aldrig mer få se människor som jag växt upp med och spenderat hela somrar med. Detta är tyvärr bara ett av flera sådana uppbrott jag har skådat. Detta för att papper och avtal hade skötts på ett dåligt sätt. Jag är helt säker på att min släktsituation hade sett annorlunda ut i dag om någon hade tagit hand om det i tid.

Problemet med oss svenskar är att vi inte vågar prata om pengar – och pengar är orsaken till några av de mest intensiva fejder vi har. Så för att lösa detta måste vi våga ta i problemet och prata om det, för jo – pengar spelar en jävla roll och den som säger något annat är har bara inte fått den erfarenheten än.

Så planen var att min andra vän och jag skulle kaosförbereda åt paret eftersom det är väldigt känsligt att säga:– Hej älskling, jag råka äga mycket mer än du, kan du skriva under här så mina tillgångar alltid förblir mina?

Nej det är klart ingen vill göra det, men om man säger så här:– Hej älskling, mina galna vänner har gett oss ett äktenskapsförord i tidig bröllopsgåva. Kom så skriver vi på det tillsammans!Ja, då blir det en helt annan femma.

Just inför det här bröllopet blev det inte av att vi fick fram ett äktenskapsförord, men jag har ändå inte släppt idén. Och inför nästa bröllop jag går på ska jag plocka fram den här tanken igen. Men tills dess uppmanar jag alla där ute som har en vän som snart ska gifta sig att bistå med ett äktenskapsförord som bröllopsgåva eftersom det alltid är enklare att säga att min vän har tvingat mig. Och om det nu är så att du ska gifta dig med någon som vägrar skriva på ett äktenskapsförord är det bara och säga tack och hejdå. För då kan jag med stor säkerhet säga att din partner satsar på en äktenskapskarriär och inte på dig.

Josefin Schönqvist

pil
Om skribenten

Sysselsättning: Praktikant på ett IT-företag. 

Ålder: 26.

Ort: Chandigarh, Indien.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Schönqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro