ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Direkt farligt att vägra möta nazisterna på lördag

Linnea Bergman · 28 Sep 2017
Uppdaterad 28 Sep 2017
Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna och Christer Bergström, författare specialiserad på andra världskriget uppmanar människor att demonstrera mot nazismen. I bildkollaget syns även en kremeringsugn från koncentrationslägret Buchenwald 1945.

Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna och Christer Bergström, författare specialiserad på andra världskriget uppmanar människor att demonstrera mot nazismen. I bildkollaget syns även en kremeringsugn från koncentrationslägret Buchenwald 1945. Foto: Foto: Privat/NARA.


Odemokratiska krafter har aldrig motverkats av att människor vänder ryggen till, skriver Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna och Christer Bergström, författare specialiserad på andra världskriget.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

På lördag marscherar nazister genom Göteborg. Nazism är tyvärr inget nytt fenomen, och det finns inga viktigare historiska lärdomar än dem vi fått genom nazismen. Tyvärr ”tycks” det alltför mycket utan kunskaper om detta det farligaste fenomenet i mänsklighetens historia.

Amalia Rud Pedersen (SSU) och Johan Larsson förespråkar i Metro debatt den 28/9 till något som är direkt farligt, nämligen att vägra möta nazismen med välorganiserat motstånd. Detta är ett både ohistoriskt och ett ansvarslöst farligt tyckande, särskilt som det gäller nazismens största samling sedan Hitler begick självmord 1945.

Det finns inga exempel i historien där odemokratiska krafter har kunnat motverkas av att folket vänder ryggen till. Tvärtom lär oss historien att detta gynnar sådana mörkerkrafter.

Hitlers väg till makten var inte på förhand given. Det misstag som merparten av det tyska civila samhället gjorde före 1933 var att inte enas i motstånd mot nazismen. ”Om våra motståndare känt till hur svaga vi var, hade vi inte haft en chans”, sa en triumferande Hitler. Nazisternas första åtgärd efter maktövertagandet 1933 var att utplåna arbetarrörelsens organisationer, partier och fackföreningar, idrottsklubbar och all form av demokratisk organisering. De insåg att detta var en grundförutsättning för att de skulle kunna behålla makten.

NMR utgör inget ett politiskt hot idag, men de utgör ett dödligt hot mot individer och måste stoppas innan de växer sig starka. Sedan 1983 har nazisterna mördat 44 personer i Sverige. Förra året genomfördes tre bombdåd, varav ett riktat mot arbetarrörelsen i Göteborg.

Nazismen växer som ett resultat av ökade klyftor, nedskärningar, arbetslöshet och avsaknaden av ett demokratiskt socialistiskt massparti som går emot detta. I spåren av en raserad välfärd har Sverigedemokraterna gått fram till att pendla mellan tredje och näst största parti, vilket banat väg för de mer våldsamma nazisterna. Dessa får nytt syre när de etablerade partierna drar åt samma håll genom den statliga rasismen mot flyktingar och migranter.

LÄS MER
Duellen: Ska polisen kunna stoppa nazistiska demonstrationer?

Om inte arbetarrörelsen handlar nu, och handlar med enighet, kommer morgondagen vara mörk. För att stoppa nazismen krävs stora välorganiserade massprotester, även mot nedmonteringen av vårt välfärdssystem.

Historien lär oss att civilsamhället måste mobiliseras på gräsrotsnivå. Det behövs motståndsfickor på skolor, arbetsplatser och i bostadsområden, redo att snabbt samla till demonstrationer och blockader mot fascism samtidigt som vi förstärker lokalsamhällets organisering mot en destruktiv samhällsutveckling.

Vi uppmanar alla att komma till Heden på lördag!

Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet SocialisternaChrister Bergström, författare till 28 böcker om andra världskriget och nazismen

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro