ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Du är inte din alkoholiserade förälder

Emma J. Lindberg · 23 Okt 2018
Uppdaterad 23 Okt 2018
Rädslan jag hade för alkohol var inte hälsosam för mig, skriver Emma J. Lindeberg.

Rädslan jag hade för alkohol var inte hälsosam för mig, skriver Emma J. Lindeberg. Foto: Unsplash, privat


Det tog lång tid innan jag vågade gå på fest och vara runt människor som drack, berättar studenten Emma J. Lindeberg som hade en pappa med alkoholproblem.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Min pappa var alkoholist. Han valde flaskan igen och åter igen till han dog i oktober 2017.

När jag var yngre funderade jag över hur mina alkoholvanor skulle se ut. Kommer jag också bli en alkoholist som pappa om jag säger ja till en kall öl en varm sommardag? Jag var livrädd för vätskan som flöt runt i kropparna på så många ungdomar i min ålder. Det tog lång tid innan jag vågade gå på fest och vara runt människor som drack.

Jag är 19 år gammal. Första gången jag drack var jag 17 år och blev ordentligt full först för några månader sedan. Dagen efter låg jag i soffan och grät. Min mamma var på andra änden av mobilen och försökte lugna ner mig. Jag hade druckit, mycket. Det var rolig kväll som jag absolut inte ångrar, men dagen efter mådde jag riktigt dåligt. Jag hade aldrig varit bakfull och förstod inte vad som hände med min kropp. Under bakfyllan kom tankarna om pappa och hans alkoholism fast jag försökte vifta bort dem. Hade jag sprakat igång någonting riktigt, riktigt hemskt hos mig själv? ”Man kan inte ärva alkoholism, man kan inte ärva alkoholism”, sa jag till mig själv.

quotation startHade jag sprakat igång någonting riktigt, riktigt hemskt hos mig själv?quotation end

Men det betyder inte att jag ska vara mindre försiktig runt alkoholen. Vare sig man haft alkoholism runt sig eller inte, ska man vara medveten om hur alkohol kan kontrollera ens handlingar och ord samt hur mycket den KAN ta över ens liv. Den tog över min pappa och förvandlade honom till en helt annan människa, en pappa som jag inte kunde hälsa på längre och som jag inte kunde ha en normal relation med.

En kväll ute med mina vänner där vi dricker alkohol betyder inte att jag är en alkoholist. Jag är inte min pappa som missbrukade alkohol tills hans kropp till slut stängde av. Jag är en egen människa med egna val, jag ansvarar för mitt liv och mina beslut. 

Rädslan jag hade tidigare för alkohol var inte hälsosam för mig, att i stället låta mig själv dricka men att tänka efter och att vara försiktig fungerar mycket bättre för mig psykiskt. Jag slipper ha ångest över att jag har gjort ett stort misstag varje gång jag blir full eller när jag bara tar ett glas vin med min mamma. 

Det tog ett tag att få synen på alkohol som jag har i dag. Jag är väldigt stolt över mig själv för den och att jag väntade med att dricka tills jag kände mig bekväm nog att göra det. Så nej, jag hade inte sprakat igång någonting hemskt hos mig själv. Jag insåg snarare den kvällen i soffan att jag hade applicerat min pappas alkoholism på mig själv och fallit rakt ner i den fällan.

quotation startJag är en egen människa med egna val, jag ansvarar för mitt liv och mina beslut. quotation end

Ska jag ha en till? Ska du ha en? Alla ni med alkoholism i familjen, ni är inte er förälder. Vad ni än väljer att göra i framtiden med er alkoholkonsumtion, ska man alltid göra det som känns bäst. Om man känner att man inte vill röra alkohol alls och bli nykterist är det inget fel med det, på samma vis som att det inte finns någonting fel i att välja att konsumera alkohol. Var bara medveten och förstå vad alkohol gör med kroppen, förstå att denna substans kan missbrukas och leda till hemska konsekvenser för ens liv. Om man känner att alkoholen har börjat bli en för stor vana i ens liv, ska man inte tveka att söka hjälp. Ta hand om er.

Emma J. Lindberg

Denna text har publicerats i en annan version i tidningen Vi i Väsby/Direktpress.

pil
Om debattören:

Namn: Emma J. Lindberg.

Ålder: 19 år. 

Ort: Stockholm.

Sysselsättning: Student. 

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Emma J. Lindberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro