ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Du behöver kött – bli inte vegetarian

Galia Zamaratskaia, Anders Karlsson, Jana Pickova · 21 Jan 2019
Uppdaterad 21 Jan 2019
Kött och fisk är värdefulla källor till protein, skriver Galia Zamaratskaia, Anders Karlsson och Jana Pickova.

Kött och fisk är värdefulla källor till protein, skriver Galia Zamaratskaia, Anders Karlsson och Jana Pickova. Foto: Fredrik Sandberg/TT


På norra halvklotet hade civilisation aldrig blivit möjlig utan kött och fisk, skriver Galia Zamaratskaia, Anders Karlsson och Jana Pickova.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I media uppmärksammas vi dagligen på mat och hälsa. Det finns många som hävdar att vi ska sluta äta kött för klimatets skull och att vegetariska alternativ är tillräckliga. Men professor Lena Hulten, Sahlgrenska akademien och docent Ingrid Larsson, Sahlgrenska sjukhuset säger tydligt: ”Råden om hälsosamma matvanor, som också inkluderar hållbarhetsperspektiv, innebär inte att vi ska sluta äta kött.” Och fortsätter: ”Den senaste tiden har ett till synes enkelt budskap förts fram: ‘Den mat som bevarar miljön är också bra för människors hälsa’. Men ekvationen är inte så enkel. Även om våra val av livsmedel förbinder miljön med vår hälsa betyder det inte att hälsosamma matvanor automatiskt är bra för miljön och att mat som är bra för miljön automatiskt är bra för vår hälsa.”

Kött och köttkonsumtion är inte bara ont. På norra halvklotet hade civilisation aldrig blivit möjlig utan kött och fisk, som en näringsreserv för den långa kalla årstiden. Enligt Richard Tellström, måltidsforskare och föreläsare i matkultur och mattrender, skulle det vara mycket svårt att överleva i ett arktiskt klimat utan att äta animalier. Det är för lite energi i rötter och bladväxter, och det är omöjligt att samla in och lagra för att klara av de mycket långa vintrarna. Även i dag är kött och fisk en naturlig del av en balanserad nordisk kost, liksom Masaiernas kost i tropiska Afrika.

quotation startNervsystemet och hjärnan är helt beroende av de långa fleromättade omega-3 fettsyrorna.quotation end

Kött och fisk är värdefulla källor till protein, som utgör ca 20-25 procent av köttet. Men det är inte bara den totala mängden protein som är viktig utan också proteinets kvalitet. Protein består av 20 olika aminosyror. Nio aminosyror är essentiella, som innebär att de måste tillföras med kosten. Köttets och fiskens högvärdiga protein tas lättare upp av kroppen än protein från vegetabilier.

Kött från betande djur innehåller också små mängder av de långa omega-3 fettsyrorna, som annars associeras till fisken. Dessa fettsyror är viktiga beståndsdelar av alla kroppens membran och de fettsyror som vi finner i växter, kan endast till några få procent göras om till de långa omega-3 fettsyrorna av människans ämnesomsättning. Nervsystemet och hjärnan är helt beroende av de långa fleromättade omega-3 fettsyrorna.

Kött är också en bra vitaminkälla av A, B, C, D och E-vitamin. Järn, zink, fosfor, magnesium och selen är viktiga mineraler i kött. Järn hjälper kroppen att transportera syre ut via blodet till bland annat muskler där det kan lagras. Järnbrist är den vanligaste orsaken till anemi, och drabbar oftast kvinnor i fertil ålder, tonåringar samt gravida kvinnor. Kom ihåg att kött är en av de mest näringsrika livsmedel vi har!

Det är inte att undvika kött som är målet med vår livsmedelskonsumtion, utan en varierad nordisk kost, där alla livsmedel ingår och där hör både kött och fisk hemma.

Galia Zamaratskaia, samverkanslektor i matens kvalitet och egenskaper vid Institutionen för molekylära vetenskaper, Sveriges LantbruksuniversitetAnders Karlsson, professor i köttvetenskap vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, Sveriges LantbruksuniversitetJana Pickova, professor i livsmedelsvetenskap vid Institutionen för molekylära vetenskaper, Sveriges Lantbruksuniversitet

pil
Livsmedlens näringsinnehåll:

På Livsmedelsverkets webbsida finns livsmedelsdatabasen. Där finns information om livsmedlens näringsinnehåll, inklusive information om näringsvärden för färskt kött och fisk samt för olika produkter.

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Galia Zamaratskaia
Anders Karlsson
Jana Pickova
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro