ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Du har inte rätt att äta kött

Erica Hagström · 15 Mar 2018
Uppdaterad 15 Mar 2018
”Äldre personer med hög eller medelhög inkomst tycks agera som om världen är en stor buffé att ta för sig av”, skriver dagens debattör.

”Äldre personer med hög eller medelhög inkomst tycks agera som om världen är en stor buffé att ta för sig av”, skriver dagens debattör. Foto: Privat/Pixabay


Är du inte ens beredd att ändra din livsstil för dina barns skull?, frågar sig Erica Hagström.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Personer under 25 år sägs ha sämre förmåga att bedöma risker, se helhetsperspektiv och planera framtiden. Men stämmer det?

Om de över 25 år i högre grad hade utvecklat dessa förmågor hade väl inte så stor del av dem haft en livsstil som kräver 4,2 jordklot per år?

En Sifo-undersökning från 2017 visar på att personer mellan 16-25 är mer miljömedvetna och i högre grad oroliga för miljön än vad äldre är. En av fem unga kvinnor är vegetarianer (av klimatskäl), 60% tänker på miljöförändringarna flera gånger per vecka och sju av tio uppger att klimatförändringarna påverkar deras liv idag.

Det är inte konstigt – vi står inför stora val i livet och har störst anledning att känna ångest över hur världen kan se ut om 50 år. Vi våndas över om vi alls kan sätta barn till den här världen och framtiden skrämmer oss. Min generation har andra förutsättningar än våra föräldrar haft, inte minst inom den stora medelklassen.

Det är högre konkurrens om jobben nu och våra hyror utgör i vissa fall mer än hälften av vår inkomst. Bostadspriserna är så höga att vi inte törs tänka på att köpa lägenheter i framtiden. Vi har dessutom varit medvetna om hotet om klimatförändringarna sedan mellanstadiet. Vi vet om att det både är en fråga om vår egen framtid och om global rättvisa då det är jordens fattiga som drabbas hårdast.

Jag menar på intet sätt att unga svenskar konsumerar helt hållbart – jag tror däremot att många som är uppvuxna i medelklassfamiljer räknar med att de kommer ha en enklare livsstil än sina föräldrar, antingen av ekonomiska eller solidariska skäl. Äldre personer med hög eller medelhög inkomst tycks agera som om världen är en stor buffé att ta för sig av utan en tanke på att det ska räcka till alla.

Egoismen är ofattbar!

För det kan det väl omöjligt finnas någon som har missat alla dessa varningar, som till exempel att en flygresa mellan Stockholm och Göteborg har 20 000 gånger större klimatpåverkan än motsvarande tågresa, att ett kilo nötkött kräver ca 15 000 liter vatten, eller att vi står inför en katastrof om vi inte nollat våra fossila koldioxidutsläpp år 2050?

Ändå flyger vi alltmer och köttkonsumtionen är fortsatt förhållandevis hög. Frågan är om det är unga med sämre ekonomi, klimatångest (och outvecklade hjärnor) som står för den största delen av den här överkonsumtionen eller om det är deras egna föräldrar?

Sifo-undersökningen pekar på det sistnämnda. Även om just du har råd att bo stort och resa en eller flera gånger om året är det inget vår värld har råd med. Bara för att du älskar kött betyder det inte att du har rätt att äta det. Frosseriet har ett skyhögt pris och det är inte du själv som kommer betala, det gör människor i andra delar av världen och kommande generationer.

Är du verkligen inte villig att ändra din livsstil för dina medmänniskors skull? Är du inte ens villig att göra det för dina egna barn?

Erica Hagström

pil
Fakta om debattören

Ålder: 24 år

Gör: Studerar i socialantropologi och företagsekonomi

klar

Artikellänk är kopierad

Erica Hagström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro