ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Ekonomisk kunskap ska inte vara en klassfråga

Elin Agorelius · 5 Dec 2018
Uppdaterad 5 Dec 2018
Eftersom många inte får kunskap från hemmet i hur man sköter sin ekonomi blir skolan viktig, skriver Elin Agorelius.

Eftersom många inte får kunskap från hemmet i hur man sköter sin ekonomi blir skolan viktig, skriver Elin Agorelius. Foto: Privat, Pexels


Alla ungdomar kommer att bli vuxna och behöva betala räkningar någon gång, ändå är det just nu fritt upp till skolorna själva att bestämma hur mycket tid som läggs på utbildning i privatekonomi. Detta måste det bli en ändring på, skriver Elin Agorelius.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Något alla har gemensamt, oavsett bakgrund, är att vi har en privatekonomi på något vis. Oavsett vad man gör i livet så kommer man behöva betala räkningar, handla mat och andra nödvändigheter. Man måste inte vara ekonom för att se nyttan i att förstå privatekonomi, det handlar om att kunna ta hand om sig själv och få förutsättningarna för ett liv utan onödig ekonomisk stress och kaos.

Vi på skolprojektet Ung Privatekonomi har varit över hela landet, från Trelleborg till Kiruna, och svarat på gymnasieelevers frågor. Det spelar ingen roll om eleverna tänkt bli målare eller jurister, frågor finns alltid.

quotation startAtt alla kan sköta sin privatekonomi själva borde ligga i hela samhällets intresse.quotation end

Ofta har de inte fått med sig kunskapen de söker hemifrån. Att en obetald räkning kan leda till betalningsanmärkning, som i sin tur kan leda till att det blir svårt att hyra lägenhet när man ska flytta hemifrån är det förvånansvärt många elever som inte känner till. “Det är föräldrarnas ansvar att man lär sig sånt” hör man ofta när man pratar om ungdomars bristande kunskaper. Men om föräldrarna själva inte kan då?

Kronofogden rapporterade i juli 2018 att 176 000 barn i dag växer upp i hushåll där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden. Om inte föräldrarna har kunskap kring privatekonomi får inte deras barn med sig kunskapen hemifrån. Risken då är att de hamnar i samma situation som föräldrarna om de inte får denna kunskap och därmed kan bryta cykeln av en rörig ekonomi. Det måste heller inte ha gått så långt att föräldrarna hamnat hos Kronofogden, det finns de som har osunda relationer till pengar och inte klarar av att lära ut hur man sköter sin privatekonomi till sina barn över hela landet. Brist på privatekonomisk kunskap är rentav farligt. Eftersom många inte får kunskap från hemmet blir skolan viktig. Alla har inte föräldrar som vet hur man sköter sin privatekonomi, men majoriteten av tonåringarna går i skolan.

I nuläget står det i kursplanen för hem- och konsumentkunskap samt för samhällskunskap att privatekonomiska delar skall tas upp. Dock så är det just nu fritt upp till skolorna själva att bestämma hur mycket tid detta ämne får, vilket innebär att det blir stora skillnader mellan kunskaper på olika skolor. Detta blir orättvist mot eleverna. En del får med sig det de behöver av engagerade lärare, medan andra står helt handfallna.

Ett ansvarstagande från lagstiftarna i form av förtydligande i läroplanen skulle kunna bidra till att ungdomar inte kastas ut i vuxenlivet utan möjlighet att hantera sin egen privatekonomi. Att alla kan sköta sin privatekonomi själva borde ligga i hela samhällets intresse. Fler kunniga människor som kan ta vara på sin egen ekonomi leder till ett mer stabilt samhälle med självständiga medborgare. Man ska inte behöva vara född i rätt familj och rätt stadsdel, för att sedan gå i rätt skola för att lära sig hur man undviker att hamna i skuldfällor. Jag är medveten om att lärarna redan bär på en stor arbetsbörda, och det är en av anledningarna till att vi är ute och föreläser och delar ut vår lärobok ”Få råd med dina drömmar” till alla intresserade. För att ge så många ungdomar som möjligt kunskapen så de kan få en start på livet utan ekonomiska mardrömmar.

Elin Agorelius, verksamhetschef på Ung Privatekonomi

pil
Om debatten:

Ung Privatekonomi är ett oberoende, opolitiskt och icke-vinstdrivande skolprojekt som föreläser på gymnasium i Sverige om privatekonomi. Allt från sms-lån till fonder.

Målet är att utbilda ungdomar oavsett vilken skola eller stad man kommer från och vilka kunskaper man har sedan tidigare och vemsomhelst kan ta del av vår lärobok online och digitala utbildning gratis. Mer om projektet kan du läsa här.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Agorelius
Elin Agorelius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro