ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Ensamkommande dör hellre än tar konsekvenserna av politiken

Fogelberg Khavari · 3 Okt 2017
Uppdaterad 3 Okt 2017
Sandra Fogelberg, migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom, och Fatemeh Khavari, talesperson Ung i Sverige, skriver om ensamkommande afghaners vilja att utbilda sig – och ovilja att tvingas återvända till ett land där säkerhetsläget "är allvarligt".

Sandra Fogelberg, migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom, och Fatemeh Khavari, talesperson Ung i Sverige, skriver om ensamkommande afghaners vilja att utbilda sig – och ovilja att tvingas återvända till ett land där säkerhetsläget "är allvarligt". Foto: Bernhardina Hörnstein, Lisa Mattisson


Unga människor kommer hit med en dröm om ett bättre liv och det är vi stolta över. Men politiken är så skoningslös att en del av dessa människor tar sina liv. Är inte det det yttersta tecknet på att den måste förändras?, skriver Sandra Fogelberg, migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom och Fatemeh Khavari, talesperson Ung i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Unga som kommit hit och unga som föds här är så lika. Vi vill alla utbilda oss, bli kära, sommarjobba, gå på festival och bo i vår första egna bostad. Samtidigt är våra förutsättningar så orättvist olika. Det senaste året har rapporterna om självmord bland ensamkommande avlöst varandra. Det är en fullkomlig tragedi. Framförallt för de unga som går ur tiden alldeles för tidigt, men också för hela den unga generationen. Det här vill vi förändra:

• Låta alla unga som var under 18 när de kom 2015 ska få stanna.Sverige utvisar inte minderåriga och många av de som kom hösten 2015 var under 18 när de påbörjade sin asylprocess. Normalt tar den några månader men nu har många väntat två år på beslut. De hinner 18 år och löper hög risk att utvisas. Att unga människors liv avgörs av ett kaos i byråkratin är varken rättssäkert eller rättvist.

• Stoppa utvisningarna till Afghanistan.Det är moraliskt förkastligt att avråda sina egna medborgare från att resa till ett land och sedan utvisar unga människor till detsamma. Säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt. Alla minns den unga pojken som utvisats från Sverige till Afghanistan och för bara ett par veckor sedan dog i ett bombattentat.

• Fortsätt prioritera psykisk vård till nyanlända unga.Ensamkommande lever ofta med stor psykisk press till följd av utdragna processer, osäkerhet och brist på tro inför framtiden. Många bär också på trauman från livet de lämnat eller från flykten.

• Skydda barn från att utvisas till länder där ingen tar emot dem.Förra veckan läste hela Sverige om en synskadad 18-åring som tog sitt liv. Has var i princip blind och hans lillebror hade tagit hand om honom hela livet. Båda bröderna fick utvisningsbesked. Barn utvisas inte om det saknas ordnat mottagande i landet. Här hänvisade man till den äldre synskadade brodern. Att det överhuvudtaget kan ses som ordnat mottagande för ett barn är helt oacceptabelt.

I tyska valet var högerextrema AFD en vinnare. Invandring var den viktigaste valfrågan för tyska väljarna. AFD nådde framgångar för att de lyckats sprida oro och Sverige ser ut att gå samma öde tillmötes. När vi fortsätter med aggressiv politik trots att unga tar sitt liv visar vi att det finns något att oroa sig över. Men när vi bygger framtidstro om att de här unga människorna kommer att få ett bra liv här så bygger vi bort rasismen.

Vi borde oroa oss över att politiken slutat utgå från medmänsklighet. Över att rasismen är valsegrare runtom i Europa. Över att ensamkommande i vår generation hellre dör än tar konsekvenserna av politiken. Men något vi inte behöver oroa oss för är unga människor som vill utbilda sig, arbeta och vara lyckliga här. Det är dags att låta dom stanna.

Sandra Fogelberg, migrationspolitisk talesperson Grön UngdomFatemeh Khavari, talesperson Ung i Sverige

pil
Fakta om debattörerna…

… Sandra Fogelberg är migrationspolitisk talesperson för Grön Ungdom. Hon är chef för Grön Ungdoms rikskansli och har tidigare varit med och tagit fram Miljöpartiets etableringspolitik.

… Fatemeh Kaharavi är 17 år gammal och talesperson för Ung i Sverige. Ung i Sverige är en rörelse mot utvisningarna till Afghanistan som drivs av ungdomarna själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Fogelberg Khavari
Fogelberg Khavari
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro